ΕΞΟΔΟΣΓΕΥΣΕΙΣΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Μπακαλιάρος – σκορδαλιά: 5 διευθύνσεις για να τον απολαύσετε!

Το έθιμο του μπακαλιάρου

Παραδοσιακό έδεσμα της ημέρας του Ευαγγελισμού, η οποία έχει πια διττή σημασία για τον Ελληνισμό, καθώς συμπίπτει από το 1838 με τον εορτασμό της Επανάστασης του 1821, είναι ο μπακαλιάρος και μάλιστα συνοδεία της γνωστής σκορδαλιάς.

Η εξήγηση για τη γευστική αυτή συνήθεια είναι αρκετά απλή κι έχει να κάνει κυρίως με την αδυναμία των κατοίκων της ενδοχώρας να προμηθεύονται άμεσα και οικονομικά φρέσκο ψάρι.

Παρά το ότι ο μπακαλιάρος δεν είναι ένα «ελληνικό» ψάρι, καθώς απαντάται κυρίως στις ακτές του βορειοανατολικού Ατλαντικού, το γεγονός ότι γίνεται παστός τον καθιστά ένα τρόφιμο φθηνό κι εύκολο στη συντήρηση. Έχει γίνει “εθνικό φαγητό”!

Ο μπακαλιάρος έφτασε στο ελληνικό τραπέζι περί τον 15ο αιώνα και καθιερώθηκε άμεσα ως το εθνικό φαγητό της 25ης Μαρτίου, καθώς με εξαίρεση τα νησιά μας, το φρέσκο ψάρι αποτελούσε πολυτέλεια για τους φτωχούς κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Έτσι, ο παστός μπακαλιάρος, που δεν χρειαζόταν ιδιαίτερη συντήρηση, αποτέλεσε την εύκολη και φθηνή συνάμα λύση, έθιμο που κρατά μέχρι τις μέρες μας.

Καθώς φτάνει η 25η του Μάρτη συγκεντρώσαμε 5 διευθύνεις για μπακαλιάρο που δεν θα σας απογοητεύσουν!

Αν προτιμήσετε να τον απολαύσετε σπίτι αλλά να γλυτώσετε όλη την προετοιμασία και την φασαρία:

Αργυρόνησος Fish Grill, Λ. Αθηνών 304 & Γ. Παπανδρέου | Τηλέφωνο 211 4043 833

Θάλασσα Fish Grill, Λ. Αθηνών 250 Χαϊδάρι | Τηλέφωνο 216 900 5005

…………………………………………………………………………………………………………….

Υπάρχει βέβαια και το “έξω”:

Πέστο κι έγινε, Μεζεδοπωλείο
Από το μεσημέρι με ζωντανή μουσική και παραδοσιακά φαγητά. Σπέσιαλ μπακαλιάρο σκορδαλιά, και άφθονα θαλασσινά και σαροκοστιανά. Φυσικά, τα πάντα και εκλεκτά, για τους αμετανόητους κρεατοφάγους της παρέας. Αν η μέρα είναι καλή, θα χαρούμε φαγητό έξω, στην πλατείεα.
Στρ. Καραϊσκάκη 17, Πλατεία Ηρώων, Χαϊδάρι | Τηλέφωνο 2105820728

Ο Σπάρος Ουζερί, Ψαροταβέρνα
Κάτω απ΄τα πευκάκια της Καραϊσκάκη, με αύρα Θαλασσινή, ο Σπάρος φέρνει στο πιάτο εκτός από τον πατροπαράδοτο μπακαλιάρο σκορδαλιά, διαλεχτό φρέσκο ψάρι και ένα πλούσιο μενού που περιλαμβάνει όλες τις αγαπημένες θαλασσινές γεύσεις και καλομαγειρεμένα πιάτα με μαλακόστρακα και οστρακοειδή. Καλαμαράκια τηγανητά, χταποδάκι, γαρίδες, μύδια αχνιστά, πάστες θαλασσινών, και θράψαλο ψητό που αγαπάμε.
Στρ. Καραϊσκάκη 5, Χαϊδάρι | Τηλέφωνο 2111828914

Ένα και Ένα, ταβέρνα
Ανοιχτά από το πρωί με τον παραδοσιακό μπακαλιάρο, σκορδαλιά, πολλά πιάτα θαλασσινών και φυσικά τα υπέροχα κρεατικά τους!
Κύπρου 19, Πλατεία Κουνελίων, 2105819463

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button