ΥΓΕΙΑ

Μόσιαλος: Όχι στο παρατεταμένο κλείσιμο των σχολείων – Τι συμβαίνει με μεταλλάξεις – εμβόλια

Σωστή χαρακτήρισε την απόφαση για την επαναλειτουργία των σχολείων ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος. «Δεν μπορούμε να έχουμε παρατεταμένο κλείσιμο των σχολείων. Οι επιπτώσεις για την ψυχική υγεία των παιδιών θα είναι μακροχρόνιες, ήδη και με τα κλεισίματα που έχουν γίνει μέχρι στιγμής. Επομένως πρέπει να είμαστε εξαιρετικά ευέλικτοι όσον αφορά στα σχολεία», δήλωσε στον ΑΝΤ1.

Στη συνέχεια, επανέλαβε ότι «ο κίνδυνος για τα παιδιά είναι απειροελάχιστος, ο κίνδυνος αφορά κυρίως στους ηλικιωμένους που μπορεί να συζούν μαζί με τα παιδιά, αν υπάρχουν παππούδες και γιαγιάδες, αλλά εκεί εντείνεται το πρόγραμμα των εμβολιασμών…».

Κορονοϊός: Αυστηρότερα μέτρα

Για το ενδεχόμενο ενός σκληρότερου lockodown ο κ. Μόσιαλος εξήγησε πως «αυτό θα πρέπει να το δούμε με βάση την επιδημιολογική εξέλιξη στη χώρα μας σε σχέση με άλλες χώρες, που ακόμα είναι πολύ καλύτερη. Επομένως, πρέπει να το θεωρήσουμε αυτό ως δεδομένο, να δούμε την εξέλιξη, ποιος είναι ο ρυθμός της αύξησης των κρουσμάτων σε διάφορες περιοχές της χώρας, αν ο αριθμός αυξηθεί δραματικά τις επόμενες ημέρες, γιατί υπάρχει συστηματική παρακολούθηση με τα τεστ που κάνει ο ΕΟΔΥ και οι υπηρεσίες του. Αν δούμε δραματική αύξηση των κρουσμάτων και ιδιαίτερα αν δούμε μεγάλη διασπορά του νέου στελέχους που έρχεται από τη Μεγάλη Βρετανία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, τότε θα μπορούσαμε να σκεφτούμε αυστηροποίηση των μέτρων».

Καθολικό lockdown, επισήμανε, «θα έχει σημαντικές επιπτώσεις και στην οικονομία και στην εκπαιδευτική διαδικασία, δηλαδή μόλις άνοιξαν τα σχολεία θα πάμε αμέσως να τα κλείσουμε στην ουσία, αλλά και γενικότερα στην ψυχολογία των πολιτών της χώρας».

Μεταλλάξεις – εμβόλια

Σε σχέση με τη βρετανική μετάλλαξη του κορονοϊού, υποστήριξε πως διαφέρει σε δύο πράγματα: «Πρώτον ότι τώρα γνωρίζουμε πλέον από αρκετές μελέτες ότι η διασπορά είναι μάλλον μεγαλύτερη κατά 50-74% σε σχέση με το επικρατούν στέλεχος στην Ευρώπη και στη χώρα μας και υπάρχει μία πιθανότητα, παρότι αυτή βασίζεται σε τρεις μελέτες που χρησιμοποίησαν το ίδιο δείγμα και έχουν μεθοδολογικά σφάλματα, να είναι η θνητότητα ανεβασμένη κατά 30%. Πρέπει να πω όμως εδώ ότι μελέτησαν τη θνητότητα στα νοσοκομεία και με το παλιό και με το νέο στέλεχος και η θνητότητα ήταν απολύτως η ίδια. Οπότε ίσως η διαφορά που βρίσκουν του 30% αύξηση να οφείλεται σε μεθοδολογικά σφάλματα… Αν έχουμε επομένως έναν συνδυασμό μεγάλης μεταδοτικότητας κατά 50-74% και αυξημένης θνητότητας η κατάσταση θα αρχίσει να γίνεται επικίνδυνη, πολύ πιο επικίνδυνη σε όλη την Ευρώπη».

Επιπλέον, μίλησε για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, τονίζοντας ότι για παράδειγμα «αν δει κανείς τα αναλυτικά στοιχεία της Johnson & Johnson θα παρατηρήσει ότι στο 85% των σοβαρών περιπτώσεων, τις αποτρέπει και τις αποτρέπει και στη Νότιο Αφρική. Παραδόξως είναι λιγότερο αποτελεσματικό στις πιο ήπιες περιπτώσεις, αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει εμάς είναι οι βαριές περιπτώσεις. Επίσης η εταιρεία ανακοίνωσε ότι μετά την 49η ημέρα δεν είχαμε καμία εισαγωγή στα νοσοκομεία από τη λήψη της μίας δόσης και κανένα θάνατο σε καμία περιοχή του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης και της Νοτίου Αφρικής. Οπότε η μεγαλύτερη ανησυχία εδώ είναι για το εμβόλιο της Novavax. Δεν ξέρουμε ακόμη για το εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ Pfizer και BioNTech ανακοίνωσαν ότι τα εμβόλιά τους δουλεύουν για το στέλεχος της Νοτίου Αφρικής, αλλά και Novavax και Pfizer και Moderna επεξεργάζονται αυτή τη στιγμή παραλλαγή του εμβολίου, που αν δούμε ότι δεν δουλεύουν τα εμβόλιά τους θα μπορέσουμε να κάνουμε μία ενισχυτική δόση με την παραλλαγή του εμβολίου».

Ωστόσο, είπε ότι «εδώ δεν θα χρειαστεί να περάσουμε πάλι από τις κλινικές δοκιμές και να καθυστερήσουμε, γιατί ξέρουμε ότι το εμβόλιο είναι πλέον αποτελεσματικό και ασφαλές, θα γίνει μία μικρή αλλαγή σε αυτό το εμβόλιο για να μπορεί να αντιμετωπίζει και την παραλλαγή της Νότιας Αφρικής. Τα εμβόλια όμως όσον αφορά το αγγλικό στέλεχος, είναι πολύ ασφαλή».

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button