ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑ

Μείωση εγκληματικότητας στην πανδημία – Πού “χτυπούν” οι κακοποιοί

Στη δημοσιότητα έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Θεόδωρος Χρονόπουλος, τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ.  για την εγκληματικότητα, που αφορούν το πρώτο δεκάμηνο του 2020, αλλά και στοιχεία για την περίοδο της πρώτης καραντίνας, δηλαδή του Μαρτίου και του Απριλίου. Σύμφωνα με αυτά, η εγκληματικότητα μειώθηκε το 2020, ωστόσο αυξήθηκαν οι απάτες μέσω διαδικτύου, με ποσοστό που αγγίζει για τους πρώτους δέκα μήνες έως και 45% αύξηση.

Μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6, παρουσίασε τα παρακάτω στοιχεία:

Μάρτιος-Απρίλιος 2020 στην Επικράτεια σε σχέση με Μάρτιο-Απρίλιο 2019

Ανθρωποκτονίες -45%
Κλοπές, διαρρήξεις -46/47%
Κλοπές οχημάτων -42%
Ληστείες -48%
Απάτες διαδίκτυο +3%

Στοιχεία δεκαμήνου 2020 σε σχέση με στοιχεία δεκαμήνου 2019

Ανθρωποκτονίες -3%
Κλοπές, διαρρήξεις -25 έως -26%
Κλοπές οχημάτων -25 έως -27%
Ληστείες -40%
Απάτες διαδίκτυο +40 έως +45%

«Όλη αυτή η περίοδος είναι μία πρόκληση για εμάς»

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Χρονόπουλος, «οι βασικοί δείκτες εγκληματικότητας παρουσιάζουν σημαντική μείωση το πρώτο δεκάμηνο του 2020, από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2019» και συμπλήρωσε ότι «τόσο για τη μικροεγκληματικότητα όσο και για τη βαριά, η χώρα μας έχει μία πάρα πολύ καλή θέση, θεωρείται από τις πιο ασφαλείς χώρες».

Σχολιάζοντας τις ανθρωποκτονίες, που παρουσιάζουν μια μικρή μείωση, μόλις 3% ανέφερε ότι «έχουμε να κάνουμε με εγκλήματα που δεν μπορείς εύκολα να τα προβλέψεις και ο εγκλεισμός μεγαλώνει τα προβλήματα».

«Καλό θα είναι οι πολίτες να γνωρίζουν από που θα αγοράσουν κάτι, να είναι αξιόπιστη η εταιρεία και να χρησιμοποιούμε προπληρωμένες κάρτες και αντικαταβολή», τόνισε σχετικά με την αύξηση που παρουσιάστηκε στις απάτες μέσω διαδικτύου.

«Όλη αυτή η περίοδος είναι μία πρόκληση για εμάς» υπογράμμισε και κατέληξε: «Υπάρχει ένας διαρκής σχεδιασμός, γιατί μετά ένα λοκ ντάουν αναμένουμε μία αύξηση των δεικτών της εγκληματικότητας. Οπότε και εμείς αναπροσαρμόζουμε συνεχώς τα σχέδιά μας για να κρατήσουμε την εγκληματικότητα όσο γίνεται χαμηλότερα».

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button