ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Μάνος Πετούσης: Δυνατός “Πολιτιστικός Σεπτέμβρης” με άξονα τον άνθρωπο

Όλοι έχουμε ανάγκη από θέαμα και ψυχαγωγία και τα στερηθήκαμε πολύ εδώ και 1,5 χρόνο. Το φετινό καλοκαίρι έφερε και πάλι την πολυπόθητη έξοδο και την συμμετοχή σε εκδηλώσεις στους ανοιχτούς χώρους. Ο Σεπτέμβρης ακολουθεί ακόμα πιο δυναμικός και στο Χαϊδάρι ανακοινώθηκε ένα φιλόδοξο πολιτιστικό πρόγραμμα. Το «Χαϊδάρι Σήμερα» μίλησε με τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Μάνο Πετούση, για το τον “Πολιτιστικό Σεπτέμβρη”, που μας φέρνει και πάλι μετά από πολύ πολύ καιρό στις πλατείες για θέατρο, συναυλίες κτλ.

Ολόκληρο το πρόγραμμα “Πολιτιστικός Σεπτέβρης 2021”

– Μάνο, σαν καλλιτέχνης αλλά και σαν πολιτικός υπεύθυνος του Πολιτισμού, τι αισθάνεσαι που μετά από την πολύμηνη περίοδο των lockdown ανοίγει ξανά η αυλαία των πολιτιστικών εκδηλώσεων στον Δήμο;

Είναι η μεγάλη η χαρά που έχω γιατί δεν έχει να κάνει μόνο με την πόλη μας, αλλά γενικότερα με τον πολιτιστικό χώρο όπου είμαι ακόμα ενεργό μέλος. Ξεκινάνε λοιπόν όλες οι δράσεις και ο κόσμος μπορεί να έχει πρόσβαση στις παραστατικές τέχνες όπως στη μουσική και στο θέατρο, που είναι πηγή ζωής για όλους μας. Με αφορμή το θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη θα πρέπει να καταλάβουμε κάποια στιγμή όλοι μας, πως χωρίς τον πολιτισμό δεν μπορούμε να υπάρξουμε. Καλώς ή κακώς οι άνθρωποι του πολιτισμού είτε είναι συνθέτες είτε είναι τραγουδιστές, ηθοποιοί ή σκηνοθέτες, είναι αυτοί που δίνουν ζωή στον κόσμο. Του δίνουν την ευκαιρία να πιαστεί από κάπου για να υπάρξει μια ανάταση ψυχής και μια κάθαρση, έτσι ώστε να μπορέσει να συνεχίσει τη ζωή του. Είναι το πιο σημαντικό κομμάτι γι’ αυτό που λέμε άνθρωπος εν έτει 2021, γι’ αυτό που λέμε ψυχή, αγάπη, όνειρο, «παραμύθι» και το περιμένουμε με ένα καλύτερο αύριο. Για όλα αυτά ο πολιτισμός είναι το Α και το Ω.

– Τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει το πρόγραμμα του φετινού “Πολιτιστικού Σεπτέμβρη”;

Θεωρώ πως είναι από τα καλύτερα που έχουν μέχρι σήμερα. Έχει γίνει με κεντρικό  άξονα τον άνθρωπο. Γι’ αυτό και έχουμε εστιάσει σε κάποιες παραστάσεις όπως το θεατρικό έργο “Η κυρά της Ρω” ή τα μουσικά αφιερώματα στον Μανώλη Χιώτη και τον Λουκιανό Κηλαηδώνη. Μας γυρνάνε πίσω στο παρελθόν και βλέπουμε ανθρώπους που με το ταλέντο τους, τη φαντασία τους και την ψυχή τους γίνονται παράδειγμα για εμάς τους επόμενους, ώστε να μπορέσουμε να δούμε τη ζωή με ένα διαφορετικό μάτι και να τη διαχειριστούμε λίγο καλύτερα.

– Ήταν δύσκολη η επιλογή και κατάρτιση του προγράμματος των φετινών εκδηλώσεων;

Για τα δικά μου δεδομένα δεν ήταν δύσκολη. Το μόνο πρόβλημα που αντιμετώπισα ήταν το κατά πόσο είχα τη δυνατότητα να ανοίξω τις εκδηλώσεις λόγω των υγειονομικών μέτρων, για να μπορέσει ο κόσμος να τις παρακολουθήσει. Όσοι καλλιτέχνες θα εμφανιστούν φέτος τους γνωρίζω προσωπικά και ορισμένοι θα συμμετάσχουν αφιλοκερδώς. Γενικά το φετινό πρόγραμμα έχει έναν πολύ μικρό προϋπολογισμό, σχετικά με το μέγεθος των παραστάσεων.

– Πόσο σημαντική είναι η συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής;

Σαφώς και είναι πολύ σημαντική. Συνεισφέρει με χρηματοδοτήσεις και συμβάλει στην πολιτιστική αναβάθμιση της πόλης. Χαίρομαι γιατί στην Περιφέρεια είναι δύο σημαντικοί άνθρωποι του πολιτισμού, οι ηθοποιοί Χάρης Ρώμας και Μαίρη Βιδάλη, τους οποίους γνωρίζω προσωπικά εδώ και πολλά χρόνια και έχω μια άψογη συνεργασία μαζί τους. Αυτό συμβάλει στο να υπάρχει μια καλύτερη προσέγγιση και μια βοήθεια σε σχέση με τις παραστάσεις που μας στέλνουν.

– Σκεφτήκατε να συνδυάσετε τον Πολιτιστικό Σεπτέμβρη με κάποιες κοινωνικές δράσεις, όπως στήριξη σε πυρόπληκτους ή αναξιοπαθούντες;

Ο Δήμος Χαϊδαρίου μέσα από την Πολιτική Προστασία και την Κοινωνική Υπηρεσία έχει πραγματοποιήσει ήδη κάποιες δράσεις για τους πυρόπληκτους. Εμείς σαν Δήμος είπαμε ότι σε αυτές τις πολιτιστικές βραδιές αντί εισιτηρίου, όσοι επιθυμούν, μπορούν να προσφέρουν τρόφιμα για το κοινωνικό παντοπωλείο, για συνδημότες μας που έχουν πραγματική ανάγκη. Στεκόμαστε αρωγοί στη ζωή τους για μια καλύτερη καθημερινότητα.  

– Στις εκδηλώσεις θα τηρηθούν τα υγειονομικά μέτρα κατά του COVID-19…

Θα υπάρξει σειρά προτεραιότητας. Γι’ αυτό θα παρακαλέσουμε τους δημότες, που επιθυμούν να τις παρακολουθήσουν, να προσέρχονται πολύ νωρίτερα από την έναρξή τους. Υποχρεωτικά να έχουν μαζί τους μάσκα προστασίας και να τη φοράνε σε όλη τη διάρκειά τους. Επιλέξαμε οι περισσότερες να γίνουν στην πλατεία Δημαρχείου που είναι μεγάλη σε έκταση και χωράει πολύ κόσμο. Έτσι θα έχουν τη δυνατότητα χιλιάδες δημότες να τις παρακολουθήσουν.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button