ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Μάνος Δήμου: Ταλέντο από ατόφιο χρυσάφι, 5 φορές πρωταθλητής με τον ΠΑΟ!

Του  Χρήστου Τσούνη

Ο  Μάνος Δήμου είναι ο play maker της εφηβικής ομάδας  του Παναθηναϊκού. Είναι ένα δικό μας παιδί, Χαϊδαριώτης, μαθητής της τρίτης τάξης του 3ου ΓΕΛ Χαϊδαρίου.

Στα δεκαοχτώ του έχει ήδη καταφέρει πολλά. Πριν λίγες μέρες στέφτηκε πρωταθλητής ΕΣΚΑ στην κατηγορία Κ18. Με τον Παναθηναϊκό έχει κερδίσει τα πρωταθλήματα ΕΣΚΑ σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες που αγωνίστηκε: Κ13, Κ14, Κ15, Κ16 και Κ18. Πέντε πρωταθλήματα δηλαδή! Συμμετείχε επίσης στις εθνικές ομάδες Κ14, Κ15, Κ16 και Κ18. Η πορεία που έχει διαγράψει ως σήμερα είναι εντυπωσιακή!

Ο Μάνος Δήμου μιλάει στο Χαϊδάρι Σήμερα για τον εαυτό του, το μπάσκετ και τους στόχους του:

Μάνο πώς ξεκίνησες να παίζεις μπάσκετ;

Έχω αρχίσει να παίζω μπάσκετ από τεσσάρων χρονών. Πήγαινα στις προπονήσεις που έκανε ο αδελφός μου, στη Δάφνη, που τότε ήταν οχτώ χρονών. Μου άρεσε θυμάμαι πάρα πολύ που έβλεπα τα άλλα παιδιά και ήθελα να παίξω και εγώ. Έπαιζα τότε που ήμουν τεσσάρων με άλλα παιδιά που ήταν δέκα χρονών! Μου άρεσε να είμαι στο γήπεδο, να παίζω, να κάνω προπονήσεις, να παρακολουθώ αγώνες μπάσκετ.

Πότε πήγες στον Παναθηναϊκό;

Ήμουν δώδεκα χρονών. Είχαμε στόχο εκείνη τη χρονιά να πάρουμε το πρωτάθλημα με τη Δάφνη. Ήμουν πολύ χαρούμενος που τα κατάφερα. Τότε με ζήτησε ο Παναθηναϊκός.

Σκοπεύεις να ασχοληθείς επαγγελματικά με το μπάσκετ;

Ναι. Θέλω να ασχοληθώ επαγγελματικά με το μπάσκετ. Αυτή είναι η προτεραιότητα στο πλάνο μου γενικότερα.

Πολλοί νέοι παίκτες όπως εσύ που αγωνίζονταν στις μικρές ομάδες του ΠΑΟ έφτασαν να αγωνιστούν στην πρώτη ομάδα καθώς και σε άλλες κορυφαίες ομάδες της Euroleague. Τα δικά σου όνειρά μέχρι που φτάνουν;

Δεν έχω όνειρα απλά βάζω στόχους. Και ως στόχο έχω βάλει να φτάσω όσο πιο ψηλά μπορώ! Εγώ θέλω να παίζω το μπάσκετ που μπορώ να παίξω, να πάω όσο πιο ψηλά μπορεί να πάει ο Μάνος δεν κοιτάζω κάτι άλλο. Τότε θα δω αν έφτασα να αγωνιστώ στον Παναθηναϊκό, στη Euroleague ή κάπου αλλού.

Ποια θεωρείς ότι είναι τα «δυνατά» σημεία που έχεις ως αθλητής του μπάσκετ;

Η προσωπικότητά μου! Το πάθος γι’ αυτό που κάνω. Η επιμονή μου και η σκληρή δουλειά. Πέρα από το ταλέντο που έχω θέλω να δουλεύω παραπάνω από όλους. Δε θέλω να μαθαίνω ότι κάποιος άλλος δουλεύει παραπάνω από εμένα! Αυτό είναι που με διακρίνει. Και αυτό είναι που θα συνεχίσω να κάνω.

… και τι νομίζεις ότι είναι αυτό που χρειάζεται να βελτιώσεις;

Πιστεύω για εμένα αλλά και για όλους τους δεκαοχτάχρονους που θέλουν να κάνουν το άλμα και να παίξουν επαγγελματικά αυτό που χρειάζεται βελτίωση είναι το σώμα! Πρέπει να γίνει πιο αθλητικό. Η διαφορά στην αθλητικότητα όταν μπαίνεις να παίξεις με επαγγελματίες είναι τεράστια. Τεχνικά θέλω να δουλεύω όσο περισσότερο μπορώ. Δεν είμαι ποτέ ευχαριστημένος από τον εαυτό μου!

Οι νέοι Έλληνες μπασκετμπολίστες έχουν τις ευκαιρίες που χρειάζονται για να αναδειχτούν; Δεδομένου ότι στο Ελληνικό Πρωτάθλημα αγωνίζεται μεγάλος αριθμός ξένων παικτών.

Οι ευκαιρίες που δίνονται στους νέους Έλληνες παίκτες είναι περιορισμένες. Στο ψηλό επίπεδο του επαγγελματικού μπάσκετ πρέπει να παίζεις σε αγώνες και να σου δίνεται αρκετός χρόνος συμμετοχής γιατί μόνο έτσι μπορεί να βελτιωθεί ένας παίκτης. Γι’ αυτό πολλοί αγωνίζονται σε μικρότερες κατηγορίες ή επιλέγουν να πάνε στο εξωτερικό. Τα ελληνικό πρωτάθλημα μπάσκετ πρέπει να έχει πολλούς Έλληνες παίκτες. Έτσι πιστεύω. Οι ξένοι παίκτες είναι πάρα πολλοί και παίρνουν τη θέση κάποιων που αξίζουν να παίξουν στην Α1. Στο αθλητικό κομμάτι χάνουμε από τους Αμερικανούς παίκτες αλλά υπάρχουν πολλά δυνατά μυαλά και αθλητικοί Έλληνες που μπορούν να παίξουν σε αυτό το επίπεδο αρκεί να τους δοθεί η ευκαιρία.

Ποιον παίκτη έχεις ως πρότυπο;

Μπορώ να πω τον Μίσιτς και τον Καλάθη. Στο γήπεδο κάνουν τα πράγματα που κάνω και εγώ, βέβαια σε υψηλότερο επίπεδο. Ταυτίζω το παιχνίδι μου με το δικό τους! Το μυαλό και ο χαρακτήρας που έχουν τους κάνουν ηγέτες μέσα στο γήπεδο!

Παρακολουθείς την πορεία της Δάφνης; Έχεις φίλους εκεί;

Αρκετοί συμμαθητές μου παίζουν στη Δάφνη. Στην εφηβική και στην παιδική ομάδα. Μιλάω με τους προπονητές τον κ. Γλυκό και τον κ. Μαούνη. Το ότι έχει βρεθεί η ομάδα στην Α2 είναι κάτι πολύ μεγάλο. Σαν παιδί δεν περίμενα ποτέ ότι θα αγωνιστεί η ομάδα τόσο ψηλά! Αυτό όμως είναι κάτι που το κατέκτησε γιατί το άξιζε!

Όλα αυτά τα χρόνια έχεις καταφέρει να συνδυάσεις το σχολείο με το μπάσκετ; Είσαι και στα δύο εξίσου καλός;

Από πολύ μικρός είχα καταλάβει ότι πρέπει να διαβάζω. Ήξερα ότι χρειάζομαι ένα πτυχίο. Σε όλες τις τάξεις από την Α΄ Γυμνασίου ως την Γ΄ Λυκείου είμαι άριστος μαθητής! Βέβαια το πρόγραμμά μου είναι αρκετά «πιεσμένο», ειδικά φέτος.

Είσαι μαθητής της 3ης Λυκείου. Έχεις επιλέξει συγκεκριμένη σχολή που θέλεις να περάσεις;

Όχι δεν έχω κατασταλάξει ακόμη. Σίγουρα στα οικονομικά. Στην ΑΣΟΕΕ ίσως. Αυτό που θέλω είναι να γράψω όσο πιο καλά μπορώ! Μετά θα δω τις επιλογές που έχω.

Μάνο σε ευχαριστώ πολύ και εύχομαι να πετύχεις όλους τους στόχους σου..

Σας ευχαριστώ και εγώ.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button