ΥΓΕΙΑ

Λινού: Επιφυλάξεις για τα οικιακά δωρεάν rapid tests

Επιφυλάξεις και αμφιβολίες για τα δωρεάν εβδομαδιαία rapid test που ανακοίνωσε για τους πολίτες η κυβέρνηση εξέφρασε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού μιλώντας στην τηλεόραση του Open. Όπως είπε, δεν ξέρει ποια ακριβώς θα είναι τα rapid test που θα δίνονται, ωστόσο σε γενικό πλαίσιο «έχουν κριθεί πολλές φορές σαν μη αξιόπιστα» ενώ «άλλα είναι πιο αξιόπιστα».

«Η μόνη μελέτη που ξέρω, πριν από 2-3 μήνες, είναι μελέτη που έγινε στην Αμερική και η οποία έδειξε πως στους ασυμπτωματικούς τα rapids έχουν πάρα πολύ χαμηλή ευαισθησία, σε σημείο που να οδηγούν σε πολύ εσφαλμένα αποτελέσματα. Δεν πιάνει τα θετικά, πιάνει πολύ λίγα» σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Λινού.

Αυτό, τόνισε, μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον κίνδυνο για τον πληθυσμό και επισήμανε ότι η έγκαιρη διάγνωση του κάθε νοσήματος είναι χρήσιμη όταν μπορούμε να συνεχίσουμε την ιχνηλάτηση. «Η ιχνηλάτηση αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι οικτρή, στην καλύτερη περίπτωση, ουσιαστικά δεν γίνεται. Επομένως και αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους που έχουμε τόσο μεγάλη διασπορά» υποστήριξε.

Η επιδημιολόγος εκτίμησε πως «θα άξιζε ταυτόχρονα με τα rapid, αφού κριθεί η αξιοπιστία τους, να οργανωθεί άμεσα η ιχνηλάτηση με ένα ειδικό σώμα ανθρώπων που σωστά θα εκπαιδευτούν και θα ξέρουν τι θα λένε, και στα θετικά κρούσματα και στις επαφές τους. Δυστυχώς σε αυτό πάσχουμε τρομερά».

Η κ. Λινού τόνισε πως ο κύριος λόγος που δεν έχουν αποδώσει τα μέτρα είναι ότι λαμβάνεται ένα μέτρο που μάλλον αυξάνει τα κρούσματα παρά τα ελαττώνει, αναφερόμενη στο μέτρο περιορισμού της εξόδου στην ύπαιθρο.

«Ακόμα και τώρα με τα νέα μέτρα η ελευθερία που δόθηκε είναι τόσο περιορισμένη που δεν θα έχει αντίκτυπο στην ελληνική κοινωνία, διότι οι επισκέψεις στα πάρκα και στους αρχαιολογικούς χώρους θα χρησιμοποιηθούν μόνο από επισκέπτες στην Ελλάδα. Ποιος μπορεί να πάει στην Ακρόπολη με τα πόδια και ποιος μπορεί να πάει στο Σούνιο με τα πόδια;» διερωτήθηκε και τάχθηκε υπέρ της διαδημοτικής μετακίνησης με αυτοκίνητο καθώς, όπως είπε, «στο αυτοκίνητο δεν κολλάς κανέναν, έχεις μέσα την οικογένειά σου, με την οποία ζεις στο ίδιο σπίτι, άρα η πιθανότητα να μεταφερθεί η νόσος είναι μόνο στα ίδια άτομα κι εκεί που θα πας θα είναι ασφαλέστερο γιατί θα είσαι σε εξωτερικό χώρο, από το να πας μια επίσκεψη στο διπλανό διαμέρισμα».

Εκτίμησε πως η κατάσταση θα αποκλιμακωθεί αν ενθαρρυνθεί ο κόσμος να βγει στην ύπαιθρο και αν έχουμε επαρκή αριθμό εμβολίων, ενώ έκρουσε το καμπανάκι για το άνοιγμα των κομμωτηρίων και των κέντρων περιποίησης νυχιών, αφού όπως είπε «η απόσταση δεν μπορεί να διατηρηθεί». «Θα έλεγα καλύτερα να τους δώσουμε επιδότηση και να τους βάλουμε σε προτεραιότητα εμβολιασμού, παρά να θέσουμε την ίδια την υγεία τους σε κίνδυνο» τόνισε.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button