Αντί επέκτασης του Θριάσιου, έφτιαξαν ειδικό πολεοδομικό για τις κεντρικές αποθήκες μεγάλου σούπερ μάρκετ

Ο επίσημος πολεοδομικός σχεδιασμός του 1997, που προέβλεπε επέκταση του Θριάσιου Νοσοκομείου, άλλαξε για να δημιουργηθούν ακριβώς δίπλα του οι κεντρικές αποθήκες των σούπερ μάρκετ Lidl. Η νέα χρήση γης, μάλιστα, απέσπασε και την έγκριση του ΔΣ του Νοσοκομείου! Εκδικάζεται την Τετάρτη στο ΣτΕ προσφυγή του Δήμου Ελευσίνας για την ακύρωση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος που θα κρίνει το μέλλον του Νοσοκομείου.
Η διαδικασία για την αλλαγή χρήσεων γης ξεκίνησε μέσα στην πανδημική κρίση, το 2020, όταν το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) έκανε δεκτό το αίτημα της εταιρείας να κατασκευάσει τεράστιες αποθήκες πίσω από το νοσηλευτήριο. Το Προεδρικό Διάταγμα υπογράφηκε το καλοκαίρι του 2024 και ο Δήμος Ελευσίνας αποφάσισε να καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωσή του. Η προσφυγή προσδιορίστηκε να εκδικασθεί στις 30 Απριλίου 2025, από το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ, σε μία δίκη που θα κρίνει το μέλλον του Θριάσιου Νοσοκομείου.
Το χρονικό της υπόθεσης
Το Θριάσιο είναι το μοναδικό νοσοκομείο που υπάρχει σε όλη τη Δυτική Αττική, εξυπηρετεί κατ’ αποκλειστικότητα πάνω από 200.000 κατοίκους. Ταυτόχρονα, είναι το νοσοκομείο με την πιο εύκολη και γρήγορη πρόσβαση από την Αττική Οδό, με αποτέλεσμα να αποτελεί και τον πιο εύκολο και γρήγορο προορισμό περιστατικών από την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα. Διαφημίζεται ως το νοσοκομείο με τα πιο σύγχρονα χειρουργεία, ενώ σε αυτό καταλήγουν πολλά από τα επείγοντα περιστατικά που έρχονται με αεροδιακομιδές του στρατού στην Ελευσίνα. Παρά τα προβλήματα στελέχωσης που έχουν εντοπιστεί, το Θριάσιο είναι ένα ζωντανό και διαρκώς εξελισσόμενο νοσοκομείο, που επεκτείνει τις δραστηριότητές του, με πλήθος συνοδών έργων και ερευνητικών προγραμμάτων σε εξέλιξη.
Από το 1980 μέχρι και σήμερα, το νοσοκομείο λειτουργεί σε έκταση 45 στρεμμάτων. Το 1997, το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Μαγούλας, αναγνωρίζοντας τον κομβικό ρόλο του νοσοκομείου, πρόβλεψε την επέκτασή του σε γειτονικές εκτάσεις κατά επιπλέον 150 στρέμματα. Το 2014, το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας – Αττικής ορίζει ως οικιστικό υποδοχέα τη συνολική έκταση του νοσοκομείου, την αρχική και την επέκταση, για να διασφαλίσει ότι οι υποδομές του νοσοκομείου θα αναπτυχθούν μελλοντικά στις εκτάσεις αυτές, χωρίς να κινδυνεύει να χρησιμοποιηθούν από τις βιομηχανικές και άλλες δραστηριότητες που υπερσυγκεντρώνονται στη Δυτική Αττική.
Η επέκταση του νοσοκομείου δέσμευε στρέμματα από γειτονική ιδιοκτησία των Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ. Το 2020 (27/10), εν μέσω της πανδημίας, η εταιρεία ΝΟΕ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ Α.Ε. υποβάλει στο ΥΠΕΝ ειδική μελέτη, για να προεγκριθεί στην έκταση των 152 στρεμμάτων ένα Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για χρήσεις χονδρεμπορίου. Ο αρμόδιος υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ν. Ταγαράς προεγκρίνει (27.04.2021) τις χρήσεις χονδρεμπορίου σε όλη την ιδιόκτητη έκταση των 152 στρεμμάτων του ΤΙΤΑΝΑ, παρά το ότι είχε σχεδιαστεί από το ΓΠΣ και διασφαλιστεί από το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας για την επέκταση του Θριάσιου Νοσοκομείου και παρά το ότι στην περιοχή της Ελευσίνας υπάρχει πολεοδομικά ρυθμισμένη Ζώνη Χονδρεμπορίου στην περιοχή Στρίφι, με διαθέσιμες εκτάσεις.
Το ΥΠΕΝ επικαλείται το γεγονός ότι δεν προχώρησε διαδικασία απαλλοτρίωσης: «Μέχρι σήμερα, 22 χρόνια μετά από την έγκριση του Τοπικού Ρυμοτομικού Σχεδίου (1998) και την έγκριση της τελευταίας τροποποίησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Μαγούλας (1997), δεν έχει κινηθεί κάποια διαδικασία επέκτασης του Τοπικού Ρυμοτομικού ή απαλλοτρίωσης των υπολειπόμενων εκτάσεων εμβαδού 153.380 τ.μ. που προβλέπονται από το ΓΠΣ Μαγούλας για χρήση περίθαλψης και υποστηρικτικές αυτής χρήσης χώρων στάθμευσης, με σκοπό την υλοποίησή τους».

Αφού το ΥΠΕΝ αφού πρώτα εκδίδει την Απόφαση Προέγκρισης για την αλλαγή των χρήσεων γης υπέρ του Χονδρεμπορίου, μετά ζητά την «τυπική διαβεβαίωση» ότι το νοσοκομείο δεν χρειάζεται εκτάσεις για την επέκτασή του, χωρίς πάντως να απευθυνθεί στην κοινωνίας ή έστω σε εκείνους που κάνουν πολεοδομικό σχεδιασμό, και ρώτησε τη διοίκηση του νοσοκομείου. Η οποία στις 27 Μαΐου 2021 αποφάσισε ότι «δεν υπάρχει πρόθεση ή σχεδιασμός εκ μέρους της Διοίκησης για επέκταση του νοσοκομείου στο αναφερόμενο γειτονικό σε αυτό γήπεδο». Μάλιστα, ο διοικητής του νοσοκομείου ξεκινά την εισήγησή του, λέγοντας ότι η εταιρεία «ΝΟΕ ΜΕΤΑΛΛΙΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΙ, που έχει κινήσει διαδικασία σύνταξης Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για τον καθορισμό χρήσεων γης σε γήπεδο 152 στρεμμάτων, που βρίσκεται ανατολικά του Θριάσιου, προτίθεται να παραχωρήσει προς χρήση στο Νοσοκομείο 1,034 στρέμμα όπου δύνανται να χωροθετηθούν τουλάχιστον 30 θέσεις στάθμευσης».
Η διοίκηση του Θριασίου, λοιπόν, δεν αφήνει κανένα περιθώριο στο ενδεχόμενο αυτοί οι χώροι να χρειάζονται για τη μελλοντική του επέκταση. Η διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΔΥΠΕ), από την πλευρά της, για το ίδιο θέμα γνωματεύει (2/12/2021) κάπως ποιο επιφυλακτικά: «Δεν υπάρχει δυνατότητα ασφαλούς πρόβλεψης των μελλοντικών αναγκών, αλλά, με τα σημερινά δεδομένα, δεν υπάρχει πρόθεση επέκτασης του νοσοκομείου».
Μετά την έκδοση της παραπάνω απόφασης του υπουργείου ΠΕΝ, τα τσιμέντα ΤΙΤΑΝ πουλούν την έκταση των 152 στρεμμάτων σε μία άλλη εταιρεία, την ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ Α.Ε. Η εταιρεία αυτή συνδέεται με τη ΝΟΕ, η οποία συνδέεται και με την Premia, γνωστή εταιρεία Real Estate.
Ο Δήμος Ελευσίνας προσέφυγε στο ΣτΕ, για να ακυρώσει τόσο το Προεδρικό Διάταγμα που τελικά ενέκρινε αυτόν τον ιδιωτικό σχεδιασμό όσο και την προγενέστερη απόφαση του υφυπουργού ΥΠΕΝ για την προέγκριση της χωροθέτησης αυτής της ιδιωτικής ζώνης χονδρεμπορίου σε επαφή με το Θριάσιο Νοσοκομείο.
Με πληροφορίες από την efsyn.gr, Άρης Χατζηγεωργίου