ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κυβερνητική δέσμευση να χρηματοδοτηθεί άμεσα το κοιμητήριο Δυτικής Αθήνας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κυβερνητική δέσμευση να χρηματοδοτηθεί άμεσα ο Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων ώστε να λειτουργήσει το διαδημοτικό κοιμητήριο της Δυτικής Αθήνας, σε απάντηση επίκαιρης ερώτησης του Π. Κουρουμπλή

Το μείζον θέμα της κατασκευής διαδημοτικού κοιμητηρίου στη Δυτική Αθήνα, συζητήθηκε χθες στη Βουλή, σε συνέχεια επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και πρώην υπουργός, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι υπάρχουν ζέοντα και χρονίζοντα προβλήματα στη Δυτική Αθήνα, όπως ο βομβαρδισμός του οδικού δικτύου, τα ζητήματα των αντισταθμιστικών στους Δήμους Πετρούπολης, Ιλίου και Καματερού, από την επιβάρυνση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ, η καθυστέρηση του έργου κατασκευής νέου σταθμού των ΚΤΕΛ, η υπογειοποίηση των καλωδίων, η καθυστέρηση του καθορισμού ρεμάτων για την επέκταση των σχεδίων πόλης, όμως το συγκεκριμένο θέμα το οποίο έχει να κάνει με την ταφή των νεκρών στη Δυτική Αθήνα, είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και ιδιαίτερης σημασίας και αξίας για τον άνθρωπο και τις ζωές όλων μας. Τα νεκροταφεία ασφυκτιούν και η κατάσταση είναι δύσκολη σε όλους τους Δήμους. Καθημερινά, υπάρχει καθυστέρηση τουλάχιστον 10 ημερών προκειμένου να βρει κάποιος πολίτης τάφο για να θάψει το νεκρό του και είναι σημαντικό να βρεθεί οπωσδήποτε λύση για ένα θέμα τόσο ανθρώπινο.

Στην ερώτηση απάντησε ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, κ. Πέτσας, ο οποίος αναγνώρισε την αναγκαιότητα εξεύρεσης λύσης, δεδομένου ότι από το 1990 που βρέθηκε ο χώρος στον Δήμο Ασπροπύργου και αγοράστηκαν τα 57 στρέμματα, δεν έχουν γίνει άλλες δράσεις. Ο κ. Πέτσας ανέφερε πως η λύση βρίσκεται αφενός στην αγορά της υπολειπόμενης έκτασης και αφετέρου στην περιτοίχιση της υφιστάμενης αγορασμένης έκτασης των 57 στρεμμάτων. Εν συνεχεία τόνισε ότι «Δέσμευση της κυβέρνησης για χρηματοδότηση ολοκλήρου του ποσού και την αγορά της διευρυμένης έκτασης δεν υπάρχει, υπάρχει όμως δέσμευση να δοθεί μία λύση και αφορά στην άμεση χρηματοδότηση του Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων με 350.000€ για την μελέτη περιτοίχισης της συγκεκριμένης έκτασης, προκειμένου να αρχίσει να λειτουργεί το κοιμητήριο. Για τα υπόλοιπα ζητήματα που αφορούν σε μεγαλύτερα ποσά για την αγορά της υπόλοιπης έκτασης, επιφυλάσσομαι για το μέλλον».

Ο κ. Κουρουμπλής με τη σειρά του επεσήμανε ότι: «Είναι τραγικό να το συζητά κανείς. Είναι τραγικό το κοινωνικό κόστος το ψυχικό κόστος και το οικονομικό κόστος για ανθρώπους μιας περιοχής όπου βρίσκονται οι πιο λαϊκές συνοικίες της Αττικής. Είχατε πει ότι θα εξασφαλίσετε 3 εκ. ευρώ προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση τουλάχιστον των 57 στρεμμάτων, να γίνει περίφραξη και να αρχίσει να εκτονώνεται η πίεση που δέχονται τα νεκροταφεία της περιοχής» Ο κ. Κουρουμπλής κάλεσε τον αν. υπουργό να απαντήσει με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πότε θα δοθούν αυτά τα χρήματα και αν υπάρχει η σκέψη να δοθεί το υπόλοιπο ποσό των 3 εκ. ευρώ, δεδομένου ότι βρισκόμαστε στην τελευταία ευθεία για τις εθνικές εκλογές και τόνισε: «Αν θέλουμε να είμαστε κοντά στην πραγματικότητα κι αν θέλουμε να προχωρήσει αυτό το έργο, γνωρίζουμε ότι εάν δεν εξασφαλιστούν αυτά τα 3 εκ. ευρώ, κύριε υπουργέ, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Ελπίζω και πρέπει να δώσετε μία προοπτική για το θέμα αυτό που όλους μας αγγίζει, δεν χρειάζεται να κάνουμε μικροπολιτική ότι κάποιοι είναι πιο ευαίσθητοι σε σχέση με άλλους, είναι ένα θέμα εξαιρετικά λεπτό και δεν τιμάει κανέναν μας αυτή η κατάσταση».

Τέλος, ο κ. Πέτσας δεσμεύτηκε ότι θα γίνει άμεση χρηματοδότηση αμέσως μόλις υποβληθεί επικαιροποιημένη μελέτη από τον Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων και υπογράμμισε ότι το χρονοδιάγραμμα, με βάση τις επικοινωνίες που υπήρχαν την προηγούμενη εβδομάδα με τους δημάρχους και το Υπουργείο Οικονομικών, είναι άμεσο.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button