ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Κύκλωμα απατεώνων – πλαστογράφων εξάρθρωσε η Ασφάλεια Χαϊδαρίου

Συμμορία που λειτουργούσε με καλά οργανωμένη μέθοδο εξάρθρωσαν άνδρες του Τμήματος Ασφάλειας Χαϊδαρίου. Από τα θύματά τους, που «ψάρευαν» από αγγελίες πωλήσεων, παραλάμβαναν αντικείμενα αξίας, χωρίς ποτέ να καταβάλουν το αντίτιμο. Άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής πού προωθούσαν τα κλοπιμαία. Το κουβάρι της πολύμηνης υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται μετά από καταγγελίες ενός Χαϊδαριώτη θύμα τους, αλλά χάρη και στην πολύ καλή δουλειά που έκαναν οι άνδρες του Τμήματος Ασφάλειας Χαϊδαρίου. Έτσι το απόγευμα της Δευτέρας 21 Δεκεμβρίου έβαλαν τέλος στην πολύμηνη δράση των απατεώνων, όταν συνέλαβαν στη συμβολή των οδών Αχαρνών και Μπουμπουλίνας στο Ζεφύρι δύο 17χρονες Ρομά, την ώρα που παραλάμβαναν ένα δέμα. Ο τρίτος συνεργός τους αναζητείται.  

“Σας τα προπληρώσαμε. Στείλτε τα άμεσα” 

Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Οι κατηγορούμενες εντόπιζαν αγγελίες στο διαδίκτυο, που αφορούσαν πώληση ακριβών κινητών τηλεφώνων ή τιμαλφών. Έρχονταν σε επικοινωνία με τον πωλητή, προσποιούμενες πως ενδιαφέρονται για να τα αγοράσουν και συμφωνούσαν μαζί του για την τιμή. Για να γίνουν πειστικές, επεδείκνυαν στους συνομιλητές τους, μέσω εφαρμογής viber στο κινητό τους τηλέφωνο, απόδειξη καταβολής εμβάσματος σε συγκεκριμένη τράπεζα. Με αυτή την πρόφαση τους ζητούσαν να τους στείλουν άμεσα με διάφορους τρόπους όπως με courier, ταξί ή το ΚΤΕΛ το αντικείμενο που “πλήρωσαν”. 

Ισχυρίζονταν ακόμα πως τα χρήματα θα εμφανιστούν στο λογαριασμό του πωλητή μετά από τρεις ημέρες, λόγω valeur της τράπεζας. Επίσης από αυτόν ζητούσαν τον αριθμό αποστολής του δέματος, ενώ χρησιμοποιούσαν σε κάθε περίπτωση διαφορετικό ονοματεπώνυμο. Άδικα όμως ο πωλητής περίμενε τα χρήματά του, αφού το έντυπο του εμβάσματος ήταν πλαστό και οι αριθμοί κινητών από τους οποίους τους καλούσαν, για να μην εντοπιστούν από τις αρχές, ήταν δηλωμένοι σε ονόματα αλλοδαπών, που ζουν εκτός Ελλάδος. Φρόντιζαν μάλιστα μέσα σε λίγες μέρες να αλλάζουν τους τηλεφωνικούς αριθμούς. Αλλά το ψέμα και η απάτη έχουν πάντα… κοντά πόδια.

Συμπολίτης έπεσε στα δίχτυα τους

Ένα από τα θύματά τους υπήρξε Χαϊδαριώτης που τον περασμένο Σεπτέμβριο, ανάρτησε σε ιστοσελίδα αγγελιών πώληση δύο ρολογιών αξίας 1.500 ευρώ το καθένα. Μία από τις κατηγορούμενες επικοινώνησε μαζί του και κανόνισε την αγορά του ενός. Αφού του παρουσίασε την «απόδειξη» πληρωμής στην τράπεζα, συμφωνήθηκε να της το στείλει με ταξί. Θα το περίμενε στη συμβολή των οδών Αχαρνών και Μπουμπουλίνας στο Ζεφύρι, όπου θα έδιναν ως αμοιβή στον ταξιτζή το ποσό των 50 ευρώ. Την αμέσως επόμενη ημέρα η ίδια δράστης επικοινώνησε ξανά με τον συνδημότη μας και του ανέφερε πως αποφάσισε να αγοράσει και το δεύτερο ρολόι. Η πληρωμή και η παραλαβή του, θα γινόταν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Το θύμα πείστηκε για δεύτερη φορά. Στον τραπεζικό του λογαριασμό όμως δεν είδε ούτε ένα ευρώ. Έτσι πήγε στο Τμήμα Ασφάλειας Παγκρατίου, περιοχή που διέμενε τότε, για να καταγγείλει το συμβάν και σχηματίστηκε δικογραφία κατ΄αγνώστου.

Το μοιραίο λάθος

Πέρασαν από τότε τρεις μήνες. Ο συμπολίτης έβαλε ξανά αγγελία για πώληση και άλλου ρολογιού, ίδιας αξίας. Επικοινώνησε μαζί του το τρίτο μέλος της συμμορίας, που μέχρι στιγμής δεν έχει συλληφθεί, και κανόνισε την αγορά του. Συμφωνήθηκε το ρολόι να σταλεί μέσω courier και η παραλαβή του θα γινόταν από το αντίστοιχο υποκατάστημα των Αχαρνών. Στο μεταξύ τού εμφάνισαν και πάλι μέσω viber απόδειξη καταβολής χρημάτων στο λογαριασμό του.

Όταν το θύμα είδε πως η απόδειξη είχε τον ίδιο αριθμό λογαριασμού και τον ίδιο αριθμό συναλλαγής με αυτόν που του είχαν ξαναστείλει λίγους μήνες πριν, κατάλαβε πως βρίσκεται μπροστά στους απατεώνες. Για το λόγο αυτό  ενημέρωσε τους άνδρες του Τμήματος Ασφάλειας Χαϊδαρίου. Αυτοί με τη σειρά τους ήρθαν σε επαφή με τον υπεύθυνο υποκαταστήματος ταχυμεταφορών στο Χαϊδάρι και ο χώρος τέθηκε σε διακριτική παρακολούθηση.

Τους φόρεσαν χειροπέδες την ώρα της παραλαβής

Το απόγευμα της Δευτέρας 21 Δεκεμβρίου ο απατεώνας, προκειμένου να προλάβει τις σημαντικές καθυστερήσεις που σημειώνονται αυτές τις μέρες στις ταχυμεταφορές, έστειλε έναν οδηγό ταξί για να το παραλάβει από το υποκατάστημα Χαϊδαρίου, αναφέροντας τον κωδικό αποστολής. Στη συνέχεια το ταξί κατευθύνθηκε προς το Ζεφύρι. Ο ταξιτζής δεν γνώριζε για ποιον εκτελούσε την αποστολή. Το ραντεβού δόθηκε ξανά στη συμβολή των οδών Αχαρνών και Μπουμπουλίνας, όπου θα το παραλάμβαναν δύο κοπέλες. Άνδρες της Ασφάλειας Χαϊδαρίου, σε συνεργασία με άνδρες της ΟΠΚΕ, παρακολουθούσαν το ταξί προσεκτικά. Την ώρα που οι νεαρές παραλάμβαναν το δέμα, αστυνομικοί τους φόρεσαν χειροπέδες. Στην κατοχή της μίας συλληφθείσας βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα κινητό τηλέφωνο.

Έχει συνέχεια η υπόθεση…

Από τις κλήσεις που έγιναν τις τελευταίες ώρες από το συγκεκριμένο κινητό οι άνδρες του Τ.Α. Χαϊδαρίου ήρθαν σε επικοινωνία και με άλλα τα υποψήφια θύματα των απατεώνων και προέκυψαν έτσι άλλες αποκαλύψεις. Διαπιστώθηκε, λοιπόν, μεταξύ άλλων, πως οι δράστες αποπειράθηκαν να εξασφαλίσουν με τη ίδια μέθοδο τουλάχιστον σε τέσσερις περιπτώσεις διάφορα κινητά τηλέφωνα, που η αξία του καθενός κυμαίνεται από 320 έως και 900 ευρώ. Έτσι, για καλή τύχη κάποιων συνανθρώπων μας, οι αποστολές των κινητών δεν ολοκληρώθηκαν. Παράλληλα με την ίδια μέθοδο απέσπασαν από κάτοικο Κορίνθου μια συσκευή αξίας 950 ευρώ, ενώ δύο μέρες μετά προσπάθησαν να «εξασφαλίσουν» άλλη μία, ίσης περίπου αξίας. Το συγκεκριμένο θύμα αντιλήφθηκε το σκοπό τους και δεν τους έστειλε τη δεύτερη συσκευή.

Σε βάρος των δύο 17χρονων που συνελήφθησαν σχηματίστηκε δικογραφία για απάτες και πλαστογραφία τελεσμένες κατ’ επάγγελμα και σε απόπειρα. Επειδή για λίγους μήνες δεν έχουν συμπληρώσει τα 18 έτη, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Ανηλίκων. Ο Εισαγγελέας διέταξε προκαταρτική εξέταση προς ανεύρεση του τρίτου δράστη και τυχόν άλλων θυμάτων.

Οι άνδρες του Τμήματος  Ασφάλειας Χαϊδαρίου, σε συνεργασία με συναδέλφους τους από άλλες υπηρεσίες, συνεχίζουν εντατικές έρευνες.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button