ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Κοινωνικό Φαρμακείο Αιγάλεω: Δώρισε εδώ τα φάρμακα που δεν χρειάζεσαι πια!

Πριν από λίγες μέρες αναγνώστριά μας μάς ρώτησε πού θα μπορούσε να δωρίσει φάρμακα. Μια σχετική αναζήτηση μας οδήγησε στο Κοινωνικό Φαρμακείο Αιγάλεω, το οποίο και της συστήσαμε. Πράγματι, τα παρέδωσε εκεί και όπως μας είπε “ένοιωσε πολύ όμορφα που με μια απλή δωρεά φαρμάκων μπόρεσε να βοηθήσει κάποιους συνανθρώπους μας. Η ικανοποίηση ότι θα “πιάσουν τόπο” ότι δηλαδή θα τα πάρει κάποιος συμπολίτης μας που τα έχει ανάγκη είναι σπουδαία!

Αυτή η μικρή ιστορία θα μπορούσε να γίνει μοχλός ενεργοποίησης για πολλούς ακόμα γιατί πάντα κάτι συμβαίνει και βρισκόμαστε με φάρμακα και προϊόντα υγείας που δεν χρειαζόμαστε πια, ενώ την ίδια ώρα υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση στα φάρμακά τους. Είτε αλλάζεις αγωγή είτε ολοκλήρωσες μια και περίσσεψαν είτε χάθηκε ένα μέλος της οικογένειας, αυτά τα φάρμακα, το υγειονομικό υλικό και τα παραφαρμακευτικά προϊόντα, αξίζει να αξιοποιηθούν. Καθώς το όριο της φτώχειας αυξάνεται και η διαχείριση αχρείαστων φαρμάκων είναι υπαρκτό πρόβλημα, μπορείς και εσύ να βοηθήσεις ουσιαστικά.

Κοινωνικό Φαρμακείο Αιγάλεω: 25 χρόνια πολύτιμη προσφορά!

Με αυτή την αφορμή επισκεφθήκαμε το Κοινωνικό Φαρμακείο Αιγάλεω, όπου μας ξενάγησε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Υπηρεσίας, κ. Ηλίας Μάνδρος. Όπως μας είπε, λειτουργεί με το στόχο της αντιμετώπισης του φαινομένου της ακραίας φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, μέσω της μηνιαίας παροχής δωρεάν φαρμάκων, υγειονομικού υλικού και παραφαρμακευτικών προϊόντων. Όλο αυτό το υλικό το εξασφαλίζει από δωρεές πολιτών, αλλά και συγκεκριμένες συνεργασίες με φαρμακοβιομηχανίες και τοπικούς φαρμακευτικούς συλλόγους, φορείς κτλ. Συνεπικουρεί ο προϋπολογισμός του Δήμου, αλλά και εθνικά – ευρωπαϊκά προγράμματα. καταπολέμησης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Κοινωνικό Φαρμακείο Αιγάλεω: Δώρισε εδώ τα φάρμακα που δεν χρειάζεσαι πια! 3
Το 2017 δημιουργήθηκε η δομή Κοινωνικό Παντοπωλείο – Κοινωνικό Συσσίτιο – Κοινωνικό Φαρμακείο.

Ωφελούμενοι είναι άτομα ή οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας, κοινωνικού αποκλεισμού και γενικά κοινωνικά ευπαθείς ομάδες που δεν έχουν πρόσβαση στα φάρμακά τους. Για να θεωρηθεί κάποιος δικαιούχος και να ενταχθεί στο κοινωνικό φαρμακείο ζητούνται διάφορα δικαιολογητικά όπως φορολογική δήλωση, κάρτα ανεργίας, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, βεβαίωση αναπηρίας αν πρόκειται για τέτοια και άλλα που πιθανόν ζητήσουν οι αρμόδιοι ανά περίπτωση. Επίσης προϋπόθεση για την παροχή φαρμάκων είναι η προσκόμιση ιατρικής συνταγής, ηλεκτρονικής ή χειρόγραφης.

Σήμερα το κοινωνικό φαρμακείο Αιγάλεω έχει περίπου 350 εγγεγραμμένους ωφελούμενους. Συνεργάζεται και με αντίστοιχες δομές πανελλαδικά σε μια οργανωμένη προσπάθεια κάλυψης αναγκών σε φάρμακα.

Τι μπορείς να δωρίσεις

Κοινωνικό Φαρμακείο Αιγάλεω: Δώρισε εδώ τα φάρμακα που δεν χρειάζεσαι πια! 5

Φάρμακα. Κάθε φάρμακο σε ανοιχτό ή κλειστό κουτί, ακόμα και αν έχει περισσέψει μικρή ποσότητα, αρκεί να μην έχει λήξει. (Να μην είναι ανοιχτό: σιρόπι, αλοιφή, σταγόνες, εισπνεόμενο, κολλύριο, διάλυμα, γαλάκτωμα)

Παραφάρμακα (Ανοιχτές συσκευασίες με βιταμίνες σε χάπια ή κάψουλες μπορούν να δωρηθούν μόνο αν βρίσκονται σε blisters)

Υγειονομικό υλικό και Σφραγισμένα αναλώσιμα. 

Το Κοινωνικό Φαρμακείο Αιγάλεω λειτουργεί από το 1997. Το 2017 δημιουργήθηκε η δομή Κοινωνικό Παντοπωλείο – Κοινωνικό Συσσίτιο – Κοινωνικό Φαρμακείο. Στο τελευταίο εργάζονται φαρμακοποιός και βοηθός φαρμακοποιού – συντονιστής.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ
Διεύθυνση: Θηβών 314 (δημοτικό στάδιο “Σταύρος Μαυροθαλασσίτης”).
Τηλέφωνο: 210 56 18 656.
Ωράριο: Δευτέρα έως παρασκευή, 07.00πμ – 15.00μμ. *

*Για την δωρεά φαρμάκων επιλέξτε αρκετή ώρα πριν την λήξη ωραρίου, προκειμένου να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος παραλαβής.

Μία άλλη δομή που δέχεται φάρμακα, αν θέλετε να δωρίσετε, είναι το Φαρμακείο του Δρομοκαΐτειου Νοσοκομείου, το οποίο τα χορηγεί στους ασθενείς του.

Μπέττυ Λαμπροπούλου

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button