“Οδηγούν σε χειρότερες συνθήκες κρισιμότατες κλινικές για το παιδί, τη γυναίκα, την οικογένεια”

“Θα παλέψουμε να μην υποβιβαστούν η Παιδιατρική Κλινική, η Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, η Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Παίδων, η Μαιευτική Κλινική και η ποιότητα παρεχόμενης περίθαλψης στα παιδιά.”
Με τεκμηριωμένο επιστημονικό λόγο το προσωπικό του Νοσοκομείου Αττικόν εξέφρασε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου την αντίθεσή του στη σχεδιαζόμενη μεταφορά κλινικών στο Νοσοκομείο Αγία Βαρβάρα, την οποία ανακοίνωσε προ ημερών από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.
Ήδη πάντως από εχτές διαφάνηκε σε σύσκεψη στο Υπουργείο ότι η πολιτική ηγεσία αντιλαμβάνεται ότι το εν λόγω εγχείρημα απαιτεί πολύ μεγάλη προσοχή. Πληροφορίες από το Υπουργείο Υγείας αναφέρουν ότι η τελική απόφαση για το μέλλον του Νοσοκομείου Αγία Βαρβάρα θα εξαρτηθεί από την άποψη της επιστημονικής ιατρικής κοινότητας του Πανεπιστημίου Αθηνών –όπου ουσιαστικά ανήκει το Αττικόν– αλλά και το μέγεθος της χρηματοδότησης που είναι αποφασισμένη η Πολιτεία να διαθέσει. Πιο αναλυτικά: Τα δύο σενάρια για το μέλλον του νοσοκομείου Αγία Βαρβάρα.
Οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των εργαζομένων και των Κλινικών (βίντεο Γιώργος Μαλιώτης, πηγή 902.gr):
“Να ανοίξει το Λοιμωδών ως πλήρες νοσοκομείο για παθολογικά περιστατικά”
Υλοποιώντας τις ομόφωνες αποφάσεις της ΓΣ, το Σωματείο Εργαζομένων του Αττικού, παραχώρησε το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου στην πύλη του νοσοκομείου και στις 14 Μάη, στη 1:30 προγραμματίζει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας.
Η εφημερία του νοσοκομείου έκλεισε χθες το πρωί με 125 ράντζα και 12 ασθενείς που δεν έχουν ούτε ράντζο, κατήγγειλε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων και της ΕΙΝΑΠ Σιδέρης Γιώργος, υπογραμμίζοντας: «Τα ράντζα και η επίλυση του προβλήματος είναι το πρόσχημα του υπουργείου Υγείας για να προχωρήσει σ’ ένα τυχοδιωκτικό σχέδιο.
«Αντί να ανταποκριθεί στο πάγιο αίτημά μας να ανοίξει ξανά το νοσοκομείο Λοιμωδών ως σύγχρονο και δωρεάν, το οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ έκλεισε πριν 13 χρόνια, θέλει να μεταφέρει εκεί τις Μαιευτικές, Παιδιατρικές, Γυναικολογικές κλινικές, τις Μονάδες Παίδων, Νεογνών και το Μαιευτήριο, υποβαθμίζοντας τη δημόσια παιδιατρική περίθαλψη, θέτοντας σε κίνδυνο τους μικρούς ασθενείς και τους γυναικολογικούς ασθενείς. Το υπουργείο Υγείας πρέπει να πάρει πίσω αυτό τον σχεδιασμό. Αυτό που θα λύσει και το πρόβλημα των ράντζων στο Αττικόν, και θα αναβαθμίσει τη δημόσια περίθαλψη ειδικά την παιδιατρική, είναι να στελεχωθούν τα τμήματά μας. Να ανοίξει το Λοιμωδών με τον δικό του Οργανισμό, ως πλήρες νοσοκομείο ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει κυρίως σε παθολογικά περιστατικά.
Από τις έκτακτες συσκέψεις που γίνονται στο υπουργείο Υγείας προκύπτει ό,τι σκέφτονται τον τρόπο μεταφοράς. Αν περάσει ένα τέτοιο επικίνδυνο μέτρο, ίσως το Αττικόν ανακουφιστεί προσωρινά από τα ράντζα, αλλά αν δεν παρθούν όλα τα επιστημονικά εκείνα μέτρα που πρέπει στο Λοιμωδών μπορεί να μην έχει ράντζα, αλλά φέρετρα. Αυτό πρέπει να το καταλάβει η κυβέρνηση».
“Σε άμεσο κίνδυνο το παιδί και η οικογένειά του”
Η Άννα Δασκαλάκη, παιδίατρος νεογνολόγος, διευθύντρια του ΕΣΥ και επιστημονικά υπεύθυνη της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νοεογνών (ΜΕΝΝ} στη Γ΄ Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική, τονίζει το γεγονός πως πρόκειται για τη μόνη Πανεπιστημιακή Κλινική Νεογνών στην Αττική που έχει τρίτου επιπέδου νοσηλεία, δηλαδή έχει αναπνευστήρες.
«Σε περίπτωση μεταφοράς, πιστεύουμε ότι θα υποβαθμιστεί η Παιδιατρική Κλινική μαζί με τις Μονάδες σε περίπτωση μεταφοράς», δηλώνει και υπενθυμίζει την ανακαίνιση της ΜΕΝΝ πριν 1,5 χρόνο, η οποία δεν αφορούσε κινητά μέρη, μηχανήματα, αλλά την τοποθέτηση βαρέως τύπου ιατροτεχνολογικών μηχανημάτων από την οροφή, για την οποία έγινε ειδική στατική μελέτη.
«Είναι σαφές ότι σ’ ένα κτίριο του 1900 η πλάκα της οροφής του δε μπορεί να σηκώσει τέτοιου είδους μηχανήματα. Επομένως θα μεταφερθούμε σε χειρότερες συνθήκες. Μιλάμε για στήλες που περιλαμβάνουν ό,τι χρειάζεται για την ασφαλή λειτουργία της νοσηλείας ενός νεογνού. Αυτό δε μεταφέρεται.
Εδώ και δύο χρόνια έχουμε τη δέσμευση από το υπουργείο Υγείας ό,τι θα μας φέρουν 3 νοσηλεύτριες και 2 μαίες για να ανοίξει ένας κλειστός θάλαμος, παρόλο που ανακαινίστηκε, ο εξοπλισμός του είναι άχρηστος και δεν μπορούμε να δεχτούμε πρόωρα νεογνά που έρχονται από την Κω, τη Μυτιλήνη, από άλλα μαιευτήρια της Αθήνας, όχι γιατί δεν έχουμε μηχανήματα ή διάθεση, αλλά επειδή δεν έχουμε νοσηλευτικό προσωπικό.
Τώρα θα φτιάξουν ένα κτίριο από την αρχή; Θα υπάρχει μαγνητικός τομογράφος; γιατί το νεογνό που έχει εγκεφαλική αιμορραγία πρέπει να κάνει μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου ή να χρειαστεί μαγνητική κοιλιάς, πρέπει να έχουμε τους ειδικευμένους παιδοακτινολόγους. Χωρίς ειδικευμένο παιδοακτινολόγο πώς θα δούμε την αιμορραγία του πάσχοντος μωρού; Θέλουμε ΩΡΛ, θωρακοχειρουργό, πρόσφατα χρειάστηκε να κάνουμε παρακεντήσεις καρδιάς με θωρακοχειρουργό. Χρειαζόμαστε πολλές ειδικότητες ώστε να έχουμε την αναγκαία περίθαλψη και την παροχή υγείας στα παιδιά».
Αναφέρει ακόμη ένα ενδεικτικό παράδειγμα: «Νεογνό που γεννήθηκε δύσκολα κι έκανε τη λεγόμενη περιγεννητική ασφυξία, το οποίο μέσα στις πρώτες 72 ώρες σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία πρέπει να γίνει μαγνητική τομογραφία για να δούμε το μέγεθος ασφυξίας του εγκεφάλου, να κάνουμε το λεγόμενο «πάγωμα» του σώματος ώστε να πέσει ο μεταβολισμός, να μπορέσει να ζήσει αυτό το παιδί. Χωρίς να παράγουμε ένα τετραπληγικό παιδί. Αυτό για να γίνει πρέπει να έχουμε τον μαγνητικό τομογράφο και τον ειδικό παιδοακτινολόγο που επειγόντως θα το κάνει».
Προλαμβάνοντας την «απάντηση», λέει: «Θα μου πείτε, γιατί δεν μπορούν να μπουν σ΄ ένα ασθενοφόρο και να έρθουν στο Αττικόν; Αυτό είναι έγκλημα. Επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι τα νεογνά κάτω των 32 εβδομάδων τα οποία μεταφέρονται με το ΕΚΑΒ έχουν κατά 30% παραπάνω πιθανότητες για κακή νευροαναπτυξιακή έκβαση. Θα κινδυνεύσει η ζωή του, της οικογένειάς του, για να μην αναφέρουμε πόσα χρήματα θα χρειαστούν (φυσικοθεραπείες, νοσηλεία κατ΄ οίκον κ.α. Είναι απαράδεκτα πράγματα να συμβαίνουν. Εάν μας πουν ότι θα κάνουν ένα δεύτερο νοσοκομείο Παίδων με όλες τις ειδικότητες να το σκεφτούμε».
Να σημειωθεί ό,τι ιδιαίτερα η ΜΕΝΝ πρέπει να πληροί συγκεκριμένες επιστημονικές προδιαγραφές ήχου, διάταξη κλινών, χώρων «και όχι γυψοσανίδες», για την κατάλληλη νευροαναπτυξιακή φροντίδα «ώστε να βοηθήσουμε τα παιδιά όχι μόνο να ζήσουν, αλλά να ζήσουν καλά».
“Στο Αττικόν έρχονται περιστατικά από κάθε μεριά της Ελλάδας. Αντιμετωπίζονται αμέσως”
Όπως επισημαίνει ο Λούης Κωνσταντίνος, επιμελητής ΕΣΥ στη Γυναικολογική Μαιευτική Κλινική του νοσοκομείου, το Αττικό, παρά τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού «μπορεί να φέρει εις πέρας οποιοδήποτε περιστατικό. Έχουμε χειρουργήσει με καισαρική μαιευτικό περιστατικό, το οποίο είχε καρδιακό πρόβλημα κι έχρηζε παρουσία καρδιοχειρουργών, καρδιολόγων, αναισθησιολόγων, με πιθανότητα 1 στις 3 να κάνει θρόμβωση.
Πήγε καλά η μητέρα και το παιδί, είναι όλοι τους καλά. Αυτό δε θα μπορούσε να γίνει σε άλλο νοσοκομείο, ούτε ιδιωτικό. Η μαιευτική είναι ειδικότητα που μετρούν και τα δευτερόλεπτα. Μια γυναίκα που θα κάνει επείγουσα καισαρική ή οποιοδήποτε χειρουργείο, σε ελάχιστο χρόνο πρέπει να έχεις όλες τις ειδικότητες μαζί σου. Κι έρχονται περιστατικά από κάθε μεριά της Ελλάδας. Αντιμετωπίζονται αμέσως».
“Μάς φοβίζει το μέλλον”
Την αγωνία των εργαζομένων μετέφερε και η προϊστάμενη στο μαιευτήριο, Βασιλική Χριστοδουλοπούλου τονίζοντας τα προβλήματα που θα προκύψουν με την παθολογία της κύησης και στηρίζουν τα περιστατικά. «Δεν ξέρω το μέλλον ποιο θα είναι», ανέφερε χαρακτηριστικά.
“Για 35-40 κρεβάτια διώχνουν Παιδιατρική και Γυναικολογική. Άλλη είναι η λύση”
Ένα ακόμη «διπλό χτύπημα στο δημόσιο νοσοκομείο», χαρακτήρισε το συγκεκριμένο σχεδιασμό ο Ρίζος Μιχάλης, παθολόγος εντατικολόγος μέλος του ΔΣ του Σωματείου, εξηγώντας ό,τι «στερούν το άνοιγμα του Λοιμωδών που θα μπορούσε να είναι στελεχωμένο με παθολογική, καρδιολογική και χειρουργική κλινική και να εξυπηρετεί τον πολύπαθο λαό της Δυτικής Αθήνας και Αττικής. Φοβόμαστε ότι το μοντέλο του δήθεν ενιαίου Οργανισμού Αττικού – Λοιμωδών οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση», υπενθυμίζοντας όσα συνέβησαν στο Παίδων Αγία Σοφία, όπου μέσα στον ίδιο Οργανισμό αποκόπηκε το ογκολογικό τμήμα κι έγινε ιδιωτική εταιρεία μέσω «δωρεάς» και το προσωπικό που δουλεύει είναι με σύμβαση ΝΠΙΔ.
Σχετικά με το επιχείρημα της μείωσης των ράντζων, ανέφερε «ό,τι με την αποχώρηση των παραπάνω τμημάτων, ο χώρος θα είναι το πολύ για 35 – 40 κρεβάτια. Είναι Μάιος – ούτε καν χειμώνας με την έξαρση των λοιμώξεων – κι έχουμε 125 ράντζα. Τότε και πάλι θα έχει 70 ράντζα το νοσοκομείο. Όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την επίλυση του προβλήματος των ράντζων, το οποίο λύνεται μόνο με προσλήψεις προσωπικού, άνοιγμα των κλειστών χειρουργικών αιθουσών, με λειτουργία του Λοιμωδών κι ενίσχυση της ΠΦΥ».
“Πώς θα αντιμετωπίζουμε ολοκληρωμένα τους μικρούς ασθενείς;”
Η Τσιουπρά Δήμητρα, ειδικευόμενη Παιδιατρικής στηλίτευσε το σχέδιο «υποβάθμισης της παιδιατρικής περίθαλψης που αφορά πολλές ειδικότητες κι οδηγεί στα όρια της επισφαλούς λειτουργίας την κλινική για τους μικρούς ασθενείς.
«Από την καθημερινή λειτουργία ενός επείγοντος περιστατικού όπου το παιδί θα χρειαστεί οφθαλμολογική εκτίμηση, ή αν έρθει με πονοκέφαλο θα χρειαστούμε τη συνδρομή του οφθαλμιάτρου, του ΩΡΛ, τον δερματολόγο, ειδικότητες που θα λείπουν και άρα θα μας εμποδίζουν να αντιμετωπίζουμε ολοκληρωμένα τους μικρούς ασθενείς.
Από τη λειτουργία εξειδικευμένων παιδιατρικών ιατρείων που περιθάλπουν παιδιά απ΄ όλη την Ελλάδα όπως ένα παιδί με νευρολογικό νόσημα χρειάζεται πέρα από το νευρολόγο, τον παιδίατρο, το φυσικοθεραπευτή, το εξειδικευμένο τμήμα διατροφής, τον ΩΡΛ και σε επείγουσα βάση. Μια σειρά ζητήματα για το πως θα εξυπηρετούμε ολοκληρωμένα τους ασθενείς χωρίς να τους κάνουμε μπαλάκι από δομή σε δομή. Το πιο εύκολο είναι να πούμε να γυρίσετε τις δομές υγείας δημόσιες κι ιδιωτικές για να βγάλετε μία άκρη τι συμβαίνει στο παιδί σας. Για μας είναι πρώτο ζήτημα η ασφάλεια των παιδιών. Σε ΜΕΘ και ΜΕΝΝ χρειαζόμαστε άμεσα την υποστήριξη των εξειδικευμένων συναδέλφων άλλων ειδικοτήτων.
Να αναβαθμιστεί η Παιδιατρική Κλινική έτσι όπως λειτουργεί σήμερα στο Αττικόν, αυτό είναι λύση για τους παιδιατρικούς ασθενείς. Όλα τα άλλα είναι ωραίοι τίτλοι και ανακαινισμένα ντουβάρια που όμως δεν κάνουν παιδιατρική περίθαλψη. Να επαναλειτουργήσει το Λοιμωδών, ως ένα ολοκληρωμένο σύγχρονο νοσοκομείο, με δικό του Οργανισμό, όπως απαιτούν οι φορείς των όμορων περιοχών εδώ και χρόνια».
Το Αττικόν λειτουργεί με δύο νοσηλευτές σε κάθε κλινική”
Ο κ. Σάββας Γεωργίου, αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, είπε ότι έλαβε μέρος στη συνάντηση στο Υπουργείο Υγείας και έθεσε στον υπουργό την ανησυχία για τα 130 άτομα που λείπουν από το προσωπικού του Αττικόν. Αυτός απάντησε ότι θα κάνει ένα νέο ΦΕΚ για νέες προσλήψεις, και νοσηλευτικού προσωπικού και ιατρικού για το Λοιμωδών. Όμως αυτή τη στιγμή το Αττικόν λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας, δηλαδή δύο άτομα σε κάθε κλινική. Οπότε ας κάνει και μία προκήρυξη και για τα 130 άτομα που λείπουν από το Αττικόν.
Αγαπητό τοπικό σάιτ του Χαϊδαρίου, θα ήθελα να επισημάνω την αγνόηση ενός ακόμα μέλους του σωματείου εργαζόμενων που μόνοι σας ,εσείς και οι υπόλοιποι παρευρισκόμενοι που τυγχάνει να είμαι και ο αντιπρόεδρος του σωματείου ,ζητήσατε να σας πει δύο λογία για το θέμα που προέκυψε με το νοσοκομειο Αγια Βάρβαρα . Προς έκπληξη μου διαπιστώνω ότι η ενός περίπου λεπτού ομιλία μου και αφορούσε την έλλειψη προσωπικού στο αττικό δεν έγινε ούτε καν γραπτή αναφορά και απορώ γιατί αυτή η αντιμετώπιση ,δεν ήταν η αναφορά μου χρήσιμη , διότι ήμουν και ο μόνος που παραβρέθηκα εχθές με τον υπουργό στο υπουργείο . Στη φωτογραφεία είμαι ο κύριος με την μπλε στολή. Λυπάμαι πραγματικά.
Έχετε δίκιο. Συμπληρώθηκε στο άρθρο και η δική σας τοποθέτηση.