ΥΓΕΙΑ

Καθηγητής Γουργουλιάνης: Η ημερομηνία που θα τελειώσει η πανδημία στην Ελλάδα

Ο μετρημένος και πάντα έγκυρος καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης εξηγεί πότε θα τελειώσει η πανδημία και θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

Επιστρέφοντας στα δια ζώσης μαθήματα στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας, ο κ. Γουργουλιάνης τόνισε το πόσο σημαντικό είναι που οι φοιτητές γύρισαν στα έδρανα και δεν κάνουν πλέον μαθήματα μέσω τηλεργασίας, ενώ συνεχάρη τους νέους της ιατρικής που σε ποσοστό άνω του 80% έχουν εμβολιαστεί.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο τι πρέπει να γίνει προκειμένου να θωρακιστούμε σαν χώρα απέναντι στον ιό, τονίζοντας για ακόμα μία φορά το πόσο σημαντικό είναι να εμβολιαστούν τα άτομα άνω των 60 ετών, προκειμένου να μην υπάρξει αφόρητη πίεση στο σύστημα υγείας στο εγγύς μέλλον:

«Να μην υπάρχει κανένας ανεμβολίαστος. Αυτό είναι το σημαντικό. Θεωρώ ότι θα επιβαρυνθεί το σύστημα υγείας τον χειμώνα, από άτομα που είναι πάνω από 60 χρόνων και επιμένουν να μην εμβολιάζονται». 

Του ζητήθηκε να σχολιάσει το πότε βλέπει να… ξεμπερδεύουμε με τον ιό. Η απάντησή του ήταν ενθαρρυντική:

«Βρισκόμαστε στο τέταρτο κύμα και σε μια φάση, που, θα έλεγα, παρατηρείται μικρή μείωση πανελλαδικά. Εκτιμώ ότι μετά το τέταρτο κύμα θα ακολουθήσει και ένα πέμπτο, ενδεχομένως με πιο «ήπια» χαρακτηριστικά, με την κατάσταση να αποφορτίζεται, θεωρώ, την προσεχή άνοιξη. Επιμένω, ωστόσο, πως αν δεν προχωρήσουν οι εμβολιασμοί σε μεγαλύτερα ποσοστά του πληθυσμού, το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα δοκιμαστεί έντονα». 

Ο κ. Γουργουλιάνης, λοιπόν, συμφωνεί και αυτός πως ο ιός αρχίζει σιγά-σιγά να γίνεται ενδημικός, αν και το τέταρτο κύμα είναι εδώ και θα προκαλέσει αρκετούς «πονοκεφάλους» στο ΕΣΥ, ιδίως από την στιγμή που τα ποσοστά εμβολιασμού δεν ανεβαίνουν (πολύ) παραπάνω.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button