ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑ

Καμπανάκι κινδύνου από ΠΟΕΔΗΝ: Τα νοσοκομεία έγιναν μιας νόσου, η θνητότητα πολύ μεγάλη

Οι υγειονομικοί παρατηρούν ότι τα νοσοκομεία της χώρας έχουν μετατραπεί ως επί το πλείστον σε χώρους νοσηλείας ασθενών με κορωνoϊό, γεγονός που επιφέρει σοβαρές επιπλοκές στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών σε άλλους ασθενείς. Και τονίζουν ότι η θνητότητα στις ΜΕΘ και τις κλινικές κορωνoϊού είναι πολύ μεγάλη. Μάλιστα, τονίζουν, ότι οι ΜΕΘ που δεν προορίζονται για ασθενείς με κορωνoϊό είναι γεμάτες και τα κρεβάτια που αδειάζουν αφορούν σε «αυτοσχέδιες» Μονάδες οι οποίες δημιουργήθηκαν σε θαλάμους, σε αίθουσες χειρουργείων, σε χώρους ανάνηψης.

Όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, αυτές οι κλίνες δεν συνιστούν τμήματα κανονικών ΜΕΘ καθώς αναπτύχθηκαν σε άλλους λειτουργικούς χώρους και χωρίς να πληρούν τους κανόνες ασφαλείας.

Οι κανονικές ΜΕΘ είναι γεμάτες

«Ζούμε πρωτόγνωρες τραγικές καταστάσεις στα νοσοκομεία. Παρά την πτώση των εισαγόμενων περιστατικών κορωνοϊού, έχουμε πολλούς ασθενείς με βαριά συμπτώματα και μάλιστα οικογένειες που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. Τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία αντιμετώπισης μιας νόσου», τονίζει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος και σημειώνει ότι συγκλονίζει ο αριθμός των νεκρών καθημερινά, ενώ η θνητότητα είναι μεγάλη και στις κλινικές κορωνοϊού.

«Οι κανονικές ΜΕΘ είναι γεμάτες. Αδειάζουν κάποιες αυτοσχέδιες που δημιουργήθηκαν σε θαλάμους, χειρουργικές αίθουσες, ανάνηψη, αλλά αυτές δεν είναι ΜΕΘ και θα πρέπει να επανέλθουν στην φυσιολογική τους λειτουργία. Δεν πληρούν τους κανόνες ασφαλείας», συνεχίζει και προσθέτε, συνεχίζει και προσθέτει:

«Όταν ξεκίνησε το δεύτερο κύμα της πανδημίας μεσολάβησαν οκτώ μήνες από το πρώτο. Ως εκ τούτου οι ΜΕΘ ήταν άδειες και το διαθέσιμο προσωπικό στη θέση του. Τώρα είναι γεμάτες οι ΜΕΘ και τσακισμένο, αποδεκατισμένο, εξουθενωμένο το προσωπικό. Δεν αντέχουμε ένα τρίτο κύμα ή προέκταση του δεύτερου σε σύντομο χρονικό διάστημα».

«Στον αριθμό των λειτουργούντων ΜΕΘ προστίθενται από το Υπουργείο Υγείας και οι αυτοσχέδιες ΜΕΘ που δεν είναι ΜΕΘ. Ακόμη και τώρα με τη πτώση των εισαγωγών οι ΜΕΘ είναι γεμάτες σε πάρα πολλά νοσοκομεία».

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η κατάσταση στις ΜΕΘ έχει ως εξής:

Κεντρική Μακεδονία

ΑΧΕΠΑ: 43 ασθενείς στις 43 κλίνες υπολογίζοντας και τις αυτοσχέδιες

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: 42 στις 43 κλίνες υπολογίζοντας και τις αυτοσχέδιες

ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ: 24 στις 24 κλίνες υπολογίζοντας και τις αυτοσχέδιες

ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: 16 στις 17 κλίνες υπολογίζοντας και τις αυτοσχέδιες

ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ: 8 στις 8 κλίνες

ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ: 4 στις 6 κλίνες, ενώ έκλεισε η ΜΑΦ 5 κλινών

ΝΟΣ. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ: 8 στις 8 κλίνες

ΝΟΣ. ΒΕΡΟΙΑΣ: 8 στις 8 κλίνες

ΝΟΣ. ΣΕΡΡΩΝ: 14 στις 14 κλίνες

ΝΟΣ. ΕΔΔΕΣΑΣ: 3 στις 3 κλίνες

ΝΟΣ. ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ: 8 στις 8, ενώ έκλεισαν οι αυτοσχέδιες 6 κλίνες

Θεσσαλία

ΝΟΣ. ΒΟΛΟΥ: 8 στις 8 κλίνες

ΝΟΣ. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ: 6 στις 6 κλίνες

ΝΟΣ. ΤΡΙΚΑΛΩΝ: 12 στις 12 κλίνες

ΝΟΣ. ΓΕΝ. ΛΑΡΙΣΑΣ: 21 στις 31 κλίνες, αλλά όλες οι κενές είναι αυτοσχέδιες σε θαλάμους κλινικών

ΠΑΝΕΠ. ΛΑΡΙΣΑΣ: 13 στις 18 κλίνες

Στερεά Ελλάδα

ΝΟΣ. ΛΑΜΙΑΣ: 12 στις 12 κλίνες

ΝΟΣ. ΧΑΛΚΙΔΑΣ: 5 στις 10 κλίνες

Αττική

ΚΑΤ: 4 στις 7

ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ: 13 στις 14

ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ. 9 στις 11

ΣΩΤΗΡΙΑ: 57 στις 84

ΝΙΜΙΤΣ. 3 στις 4

ΕΛΠΙΣ. 6 στις 6

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ: 24 στις 32. Υπάρχει και ΜΑΦ 12 κλινών έτοιμη, αλλά δεν έχει ασθενή

ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ: 11 στις 12

ΑΤΤΙΚΟ: 14 στις 23

ΘΡΙΑΣΙΟ: 12 στις 12

«Η θνητότητα στις ΜΕΘ δυστυχώς είναι πολύ μεγάλη. Σε αυτό τον τραγικό απολογισμό συμβάλλει το πρόχειρο στήσιμο αυτοσχέδιων ΜΕΘ χωρίς το κατάλληλο εξοπλισμό και εξειδικευμένο προσωπικό. Μεγάλη προσοχή τα Χριστούγεννα. Δεν κρυβόμαστε στο εμβόλιο, πέρνουμε σειρά», καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button