ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Ισπανικό ντοκιμαντέρ: Τι απομένει από την Ιερά Οδό; Κάναμε όλη τη διαδρομή και σας το δείχνουμε…

Ισπανόφωνο video που ακολουθεί την Ιερά Οδό από τον Κεραμικό μέχρι την Ελευσίνα, ανέβηκε χθές στο youtube. “Σ’ αυτό το βίντεο εξερευνούμε τι απομένει από αυτή την αρχαία Ιερά Οδό. Τοποθεσίες: Κεραμεικός, Ελαιώνας, Αιγάλεω, Αγία Μαρίνα, Τάφοι, Μοναστήριο Δαφνίου, Ιερό Αφροδίτης, Ιερό Μονοπάτι – Waterpark”, αναφέρεταια από την ομάδα.

Σημειώνουν ότι η διαδρομή διαρκεί 8-10 ώρες και είναι μια ενδιαφέρουσα εμπειρία, αλλά όχι ευχάριστη και τονίζουν: “Ο σημερινός δρόμος σίγουρα δεν είναι φιλικός με τους πεζούς. Ο θόρυβος ήταν πολλές φορές εκκωφαντικός, η διαδρομή δεν είναι σηματοδοτημένη και βρήκαμε ελάχιστες επεξηγηματικές ταμπέλες που χρησιμεύουν για να κατανοήσουμε τα ερείπια”.

Το διεθνές ενδιαφέρον, λοιπόν, είναι υπαρκτό για την Ιερά Οδό. Το ελληνικό ανύπαρκτο. Είναι αδιανόητο ότι δεν έχει ανασκαφεί ο αρχαίος δρόμος στα σημεία που αυτό είναι εύκολο να γίνει. Επιπλέον, δεν έχει γίνει απολύτως καμία παρέμβαση -ούτε καν εκεί όπου έχει βγει στην επιφάνεια, όπως το υπέροχο κομμάτι στον Σκαραμαγκά. Έτσι η εμπειρία δεν είναι ευχάριστη… λογικό. Ας πρόσεχε η Ιερά Οδός, ας βρισκόταν κάπου νοτιότερα ή βορειότερα, γιατί τα δυτικά “χαλάνε” τους κυβερνήτες μας, δεν τους εμπνέουν την παραμικρή διάθεση να ξοδέψουν έστω και ένα ευρώ για τέτοια πράγματα εδώ!

Και όμως, υπάρχει προοπτική!

Παρόλα τα παραπάνω, η εφημερίδα μας είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας πρόταση του αρχιτέκτονα μηχανικού – μελετητή της Αρχαίας Ιεράς Οδού, κ. Αλέξανδου Μποφίλια, για τη δημιουργία “παράπλευρου μονοπατιού” στον αρχαίο δρόμο, τουλάχιστον στην κοιλάδα του Δαφνιού, ώστε ο αρχαιολάτρης να περπατά δίπλα στην Ιερά Οδό. Είχα τη χαρά να περπατήσω μαζί του, με το χάρτη στο χέρι, σε αυτό το κομμάτι και να δούμε σημάδια του δρόμου, μέσα σε μια μοναδική φύση! Περισσότερα νέα σε λίγες μέρες.

Μενέλαος Χρόνης

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button