ΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Η Πολιτική Προστασία απροστάτευτη, στο έλεος των καιρικών φαινομένων

Διαρκές σφυροκόπημα από τα καιρικά φαινόμενα δέχεται η Πολιτική Προστασία και δεν σηκώνει κεφάλι. Στην πρόσφατη χιονόπτωση στην Αττική οι επιδόσεις ήταν και πάλι τραγικές. Χιλιάδες κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της πρωτεύουσας χρειάστηκαν έως και 7 μέρες για να “δουν φως”, χώρια όλα τα άλλα.

Οι δικαιολογίες δεν στερεύουν, όλο και κάτι θα βρεθεί να πουν και για πλημμύρες και για πυρκαγιές και για σεισμούς και για χιόνια. Η Μήδεια πχ μάς έδωσε το βαρύτερο χιόνι και -το χειρότερο- είχαμε ταυτόχρονα και άπνοια! Που να αντέξουν τα πεύκα… Οπότε τι να σου κάνουν και οι υποδομές… Άρα, τι φταίει η Πολιτική Προστασία;

Για κάτσε όμως… Πέρυσι την Πρωτοχρονιά και για μία εβδομάδα (για το 2020 μιλάμε), πάλι έπεσε “βαρύ” χιόνι και σάρωσε τα πεύκα, τα οποία έσπασαν και έκοψαν τα καλώδια. Και μάλιστα όλα αυτά τα πρωτοφανή και ανεπανάληπτα συνέβησαν και πάλι στην Αττική. Μόλις ένα χρόνο πριν!

Το εν λόγω “σπάνιο” φαινόμενο συνέβη στα Βίλια και την ευρύτερη περιοχή. Τότε λεγόταν Ηφαιστίωνας και έριξε σχεδόν ένα μέτρο χιόνι. Αποκλείστηκαν δρόμοι, οι κάτοικοι έμειναν 10 μέρες σε πολικές θερμοκρασίες χωρίς ξύλα και πετρέλαιο. Τα πεύκα έσπασαν μαζικά από το βάρος του χιονιού και το ρεύμα κόπηκε για μέρες. Ο Ηφαιστίωνας προκάλεσε αντίστοιχα φαινόμενα σε οικισμούς της Πεντέλης κτλ.

Επομένως, ζήσαμε φέτος κάτι τόσο μοναδικό και ακραίο; Όχι.

Γιατί η Πολιτική Προστασία δεν έβγαλε τα κατάλληλα συμπεράσματα πέρυσι; Πιο συγκεκριμένα, πώς είναι δυνατόν να μην εκτίμησε στη σωστή του διάσταση το πρόβλημα που μπορούν να προκαλέσουν τα πεύκα της Αττικής γης, ώστε να απαιτήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους και του ΔΕΔΔΗΕ να προστατέψουν τους αγωγούς του ηλεκτρικού ρεύματος;

Το ίδιο ακριβώς πάθαμε και φέτος. Επιτελική δουλειά μηδέν! Αν σε πρόληψη, διαχείριση και αντίδραση παίρνουν μηδέν, στην επικοινωνία αριστεύουν. Το μόνο που ξέρουν καλά να κάνουν είναι να επισκέπτονται με μπουφάν “εκστρατείας” τις πληγείσες περιοχές και να ανακοινώνουν πομπωδώς την αποτυχία τους, με μπόλικη σάλτσα από δικαιολογίες. Στα κανάλια καουμπόηδες και στη μάχη νούλες. Σαν στρατηγοί που ανακοινώνουν μονίμως ήττες στον πόλεμο, γιατί -τι να κάνουμε;- ήταν υπέρτερος ο αντίπαλος.

Ντροπή κάπου…

Μ.Χ.

Αττική, Ιανουάριος 2020. Στο ίδιο έργο θεατές.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button