ΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Η νέα στρατηγική για τον περιορισμό της πανδημίας – Ανακοινώσεις μετά πολύωρη συνεδρίαση των ειδικών

Οι αλλαγές στα  μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του νέου κορωνοϊού ανακοινώθηκαν μετά τις εισηγήσεις από την πολύωρη συνεδρίαση των ειδικών.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε:

– Η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί για όλη τη χώρα και όλη τη βδομάδα, αρχής γενομένης από αύριο, Σάββατο 20.03.2021.

– Επαναλειτουργούν τα κομμωτήρια και κέντρων περιποίησης άκρων από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου.

– Επαναλειτουργία υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων έως 3 άτομα με χρήση μάσκας και χρήση του κωδικού 6 και χωρίς αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα.

– Άνοιγμα των δημόσιων πάρκων, με επίσκεψη έως τριών ατόμων, εκτός εάν αφορά σε οικογένειες και πάλι με χρήση του κωδικού 6 και μετακίνηση με τα πόδια ή με ποδήλατο.

– Τέλεση λειτουργίας με 1 πιστό ανά 25 τμ και όριο τους 20 πιστούς για Κυριακή της Ορθοδοξίας, για την 25η Μαρτίου και τους δεύτερους χαιρετισμούς της Θεοτόκου.

– Τέλος, επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους δήμους με χρήση του κωδικού 6.

Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση σκοπεύει να δώσει άμεσα δωρεάν τεστ στους πολίτες, από τα φαρμακεία. Στόχος είναι να γίνουν έως και 10.000.000 τεστ για κορονοϊό την εβδομάδα. Σε αυτό το πλαίσιο, οι πολίτες θα δικαιούνται ένα δωρεάν τεστ από το φαρμακείο της γειτονιάς του με τον αριθμό ΑΜΚΑ του.

Όπως είπε ο υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, είναι αναγκαία η συστράτευση των πολιτών και κάλεσε να απέχουμε από νέους διχασμούς. «Οι αντοχές και τα κουράγια όλων λιγοστεύουν, η κόπωση όλων μπορεί να θολώνει κάπως την κρίση μας. Να πάρουμε δύναμη από αυτά που έχουμε καταφέρει. Έχουμε πάει καλύτερα από πολλές χώρες στον κόσμο και είμαστε η 26η χώρα στην ΕΕ σε κρούσματα». 

Covid-19---Περασμα-στην-Ανοιξη---Παρουσιαση---19_03_21-1
Covid-19---Περασμα-στην-Ανοιξη---Παρουσιαση---19_03_21-2
Covid-19---Περασμα-στην-Ανοιξη---Παρουσιαση---19_03_21-3
Covid-19---Περασμα-στην-Ανοιξη---Παρουσιαση---19_03_21-4

Ο υφυπουργός παρά των πρωθυπουργώ κ. Σκέρτσος δήλωσε:

«Αισθάνομαι την ανάγκη να απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους πολίτες, στο νοσηλευτικό προσωπικό, τους ενστόλους και στο προσωπικό των ΜΜΜ.

Είναι σημαντικό να εργάζεσαι για να φύγει ο φόβος.

Η συστράτευση της πλειονότητας των πολιτών έχει υπάρξει σπάνια περίπτωση και δεν πρέπει να υπάρξουν διχασμοί, όπως στο παρελθόν.

Έχουν ειπωθεί πολλά για τη διαχείριση της πανδημίας. Να δούμε τι έχουμε καταφέρει έως σήμερα. Κάποιοι ασκούν κριτική, σαν να συμβαίνουν αυτά μόνο στη χώρα μας. Τα έχουμε πάει καλύτερα από τις περισσότερες χώρες του κόσμου. Οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης έχουν πληγεί από από τρία κύματα και ανάμεσα στους 27, είμαστε η 26η χώρα σε κρούσματα και σε θανάτους είμαστε στην 23η θέση. Στόχος μας να σώσουμε όσο περισσότερες ζωές μπορούμε.

Είχαμε 800 τεστ την ημέρα και σήμερα είμαστε ανάμεσα στις πρώτες σε αριθμό τεστ. Από την αρχή της πανδημίας, η ενίσχυση του ΕΣΥ ήταν προτεραιότητά μας. Οι δημόσιες ΜΕΘ παρουσιάζουν αύξηση 114%.

Ακούμε τα παράπονα στα ΜΜΜ. Παραλάβαμε 800 οχήματα στην Αθήνα και έχει αυξηθεί στα 1.400. Στη Θεσσαλονίκη είχαμε 215 και έχουμε πάνω από 400.

Ταυτόχρονα προχωρήσαμε σε ψηφιοποίηση του κράτους. Κάνουμε ευκολότερη τη ζωή μας.

Όσο για την οικονομία μας, αν και τραυματισμένη από την κρίση, άντεξε. Χάρη στις πολιτικές στήριξης της απασχόλησης, καταφέραμε μαζί με την Ιταλία, να παρουσιάσουμε τα καλύτερα νούμερα.

Δεν υπάρχουν άλλες δυνατότητες στο ΕΣΥ. Έχουμε επιστρατεύσει όλες τις δυνάμεις μας. Νέοι παράγοντες δημιουργούν ένα περιβάλλον που κάνει τον ιό πιο επιθετικό. Τα μέτρα δουλεύουν, αλλά υπάρχουν οι μεταλλάξεις, η κούραση, η αυξημένη κινητικότητα, οι συγκεντρώσεις στα σπίτια και οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Όλα αυτά επιβάλλουν να δώσουμε μικρές ανάσες ελευθερίας, για υψηλότερη συημμόρφωση και τήρηση των μέτρων. Η κινητικότητα είναι αυξημένη κατά 20% σε σχέση με πέρυσι. Επίσης το βρετανικό στέλεχος είναι πιο μεταδοτικό.

Για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, προσθέτουμε συνεχώς νέα όπλα στη φαρέτρα μας. Η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα που προχωρά σε δωρεάν ατομικών rapid test σε όλον τον πληθυσμό, ώστε τον Απρίλιο να προχωρήσουμε σε άνοιγμα.

Ενθαρρύνουμε την έξοδο σε δημόσιους χώρους. Να αποφεύγονται οι συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους. Θα περάσουμε από 300.000 τεστ σε δυνητικά έως και 10.000.000 τεστ την εβδομάδα. Κάθε πολίτης θα μπορεί να προμηθεύεται ένα δωρεάν τεστ από το φαρμακείο, με τον ΑΜΚΑ του. Με ένα δωρεάν τεστ κάθε εβδομάδα ανά πολίτη.

Επέκταση ωραρίου έως τις 9 σε όλη την επικράτεια και όλες τις ημέρες, άνοιγμα αρχαιολογικών χώρων, άνοιγμα κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής.

Ο εμβολιασμός θα επιταχύνει την προσπάθεια να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Τον Απρίλιο θα προστεθούν 1,5 εκατ. εμβολιασμοί. Τον Μάιο και τον Ιούνιο θα προστεθούν οι ευπαθείς ομάδες Β και οι ειδικές ομάδες επαγγελματιών».

Η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου δήλωσε ο δείκτης θετικότητας αυξήθηκε στο 6%. Τα ενεργά κρούσματα παραμένουν σταθερά στα 20.000. Σταθεροποίηση παρατηρείται σε Αττική, Πελοπόννησο και αλλού. Αντίθετα αύξηση βλέπουμε σε Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία και Κρήτη.

Η κυρία Παπαευαγγέλου απάντησε και στο ερώτημα τι συνέβη στην Αττική και παρά τα μέτρα υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων; Η Αθήνα, εξήγησε, διαφέρει από άλλες αστικές ή ημιαστικές περιοχές όπου τα μέτρα αποδίδουν. Τα μέτρα είναι αποτελεσματικά, απλά η Αθήνα είναι ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη, με πολύ μεγάλη διασπορά του ιού, σε ένα περιβάλλον όπου έχουν επικρατήσει τα μεταλλαγμένα στελέχη. Δεν βοήθησε επίσης ο χειμώνας και η κούραση των πολιτών.

Η ίδια απηύθυνε έκκληση σε όλους τους ενήλικες να τηρήσουν τα μέτρα με προσοχή, με μάσκα και αποφυγή συναθροίσεων σε κλειστούς χώρους. Είναι η εβδομάδα της εθνικής εορτής, ας είναι αυτή που θα κάνουμε όλη μία ιδιαίτερη προσπάθεια, πρόσθεσε.

Με τη διασπορά του ιού που υπάρχει είναι πολύ πιθανό να συναντήσουμε ένα ασυμπτωματικό φορέα σε κάθε δραστηριότητά μας.

«Στην επιτροπή συζητήσαμε για την ψυχική κόπωση όλων. Όμως σήμερα με αυτή την εικόνα δεν μπορούμε να μιλήσουμε εύκολα για χαλάρωση των μέτρων», είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου. Μπορούμε να ελπίζουμε μόνο σε άνοιγμα δραστηριοτήτων χαμηλού κινδύνου και την αξιοποίηση των εξωτερικών χώρων, παράλληλα με ένα αυξημένο testing για την έγκαιρη διάγνωση ασυμπτωματικών ή προσυμπτωματικών. «Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές» τόνισε.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button