Η μεγάλη υπογειοποίηση από το Νέο Φάληρο ως το Λιμάνι που θα ανακουφίσει το κυκλοφοριακό του Πειραιά

Η πόλη του Πειραιά, ως μεγάλος Δήμος, αλλά και έδρα του μεγαλύτερου και ταχέως αναπτυσσόμενου λιμανιού της χώρας, από το οποίο διέρχονται πολλά εκατομμύρια άνθρωποι με τα αντίστοιχα οχήματα ετησίως, δέχεται σημαντική επιβάρυνση σε κυκλοφοριακό και περιβαλλοντικό επίπεδο. Υπάρχουν καυτά ζητήματα τα οποία ζητούν λύσεις.
Μερικά από τα πιο σημαντικά θέματα που μπαίνουν αυτή την περίοδο “στο τραπέζι” είναι η Υπογειοποίηση των γραμμών του ΗΣΑΠ, η δημιουργία της Ιπποδάμειας αγοράς, η κυκλοφοριακή μελέτη, η ανάπλαση “Αγίου Διονυσίου”, το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά – το νέο Δημαρχείο στη Ράλλειο, ο Πύργος Πειραιά και η Ιπποδάμειος Αγορά.
Όσον αφορά την υπογειοποίηση των γραμμών του ΗΠΑΠ, ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, σημειώνει πως η υπογειοποίηση από το Νέο Φάληρο έως το λιμάνι, είναι ένα εμβληματικό έργο όχι μόνο για τον Πειραιά, αλλά για ολόκληρη την Αττική, το οποίο αποτελεί διαχρονικό αίτημα της πόλης και είναι ψηλά στην «ατζέντα» των διεκδικήσεων της σημερινής Δημοτικής Αρχής.
Ο κ. Μώραλης τονίζει: «Η υπογειοποίηση των γραμμών του ΗΣΑΠ δεν είναι ένα τοπικό ζήτημα, αλλά για ένα μεγάλο έργο υποδομής καθώς δεν αφορά μόνο στη λειτουργία του Δήμου Πειραιά, αφορά κυρίως στη λειτουργία του μεγάλου και ταχέως αναπτυσσόμενου λιμανιού της χώρας, από το οποίο διέρχονται πολλά εκατομμύρια άνθρωποι με τα αντίστοιχα οχήματα ετησίως, με την πόλη μας να δέχεται σημαντική επιβάρυνση σε κυκλοφοριακό και περιβαλλοντικό επίπεδο.
Είναι λοιπόν η υπογειοποίηση ένα έργο εθνικής εμβέλειας και κομβικής σημασίας με άκρως θετικό πρόσημο και πιστεύω πως η υλοποίησή του σε συνδυασμό με τη λειτουργία του τραμ και του μετρό, θα συμβάλλει ώστε να αποσυμφορηθεί σε μεγάλο βαθμό το κυκλοφοριακό στο μεγάλο λιμάνι της χώρας».
Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Πειραιά (ΕΒΕΠ), Βασίλης Κορκίδης, από την πλευρά του, με επιστολή-υπόμνημα στον υπουργό Μεταφορών, Χρήστο Σταικούρα, τον υφυπουργό Βασίλη Οικονόμου και τον δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη, παίρνει θέση στην επίλυση των «καυτών» κυκλοφοριακών θεμάτων, όπως η υπογειοποίηση των γραμμών του ΗΣΑΠ και η επιτάχυνση των επενδυτικών έργων στον Πειραιά.
Η ατζέντα της συζήτησης πρέπει, μεταξύ άλλων, τονίζει ο κ. Κορκίδης, να συμπεριλάβει συγκεκριμένα ζητήματα, όπως την αξιοποίηση της «ΟΧΕ» της περιόδου 2021-2027, το κόστος για την υπογειοποίηση των γραμμών των ΗΣΑΠ, την δημιουργία της «Ιπποδάμειας αγοράς» και βεβαίως την κυκλοφοριακή μελέτη μετά και την έναρξη των εργασιών του Δικαστικού Μεγάρου, καθώς και τη διευκόλυνση μετά και την ολοκλήρωση της αξιοποίησης του «Πύργου» με μισθώσεις σημαντικών πολυεθνικών και εγχώριων επιχειρήσεων έντασης εργασίας.
Οι προβληματισμοί και οι προτάσεις του ΔΣ του ΕΒΕΠ, τόσο στο υπόμνημα στη Κυβέρνηση, όσο και στις τακτικές κοινές συσκέψεις με τον δήμαρχο, την αντιπεριφερειάρχη και τους βουλευτές Α’ Πειραιά, εστιάζονται στα πέντε παρακάτω θέματα:
Η υπογειοποίηση των γραμμών του ΗΣΑΠ

Η λύση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα του Πειραιά είναι η υπογειοποίηση των γραμμών του ΗΣΑΠ. Το θέμα του κυκλοφοριακού στη πόλη-λιμάνι του Πειραιά απασχολεί σήμερα περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο κατοίκους, επιβάτες και επισκέπτες.
Οι γενικότερες παρεμβάσεις αφορούν, όχι μόνο στην πόλη και τις παραγωγικές τάξεις, αλλά και την ΟΛΠ ΑΕ-COSCO. Οι σχεδιασμοί για το εμπορικό και επιβατικό λιμάνι θα πρέπει να συμπεριλάβουν την υλοποίηση της επικαιροποιημένης μελέτης, της υπογειοποίησης των γραμμών, που ενδιαφέρει όλους.
Το θέμα ήταν, αρχικά, η εξεύρεση κονδυλίων ύψους 70 εκατ. ευρώ και συνεχίζει και σήμερα με το πρόβλημα να έχει μεγαλώσει, αφού ο προϋπολογισμός του έργου έχει ανέλθει στα 110 εκατ., τα οποία και πάλι η ΣΤΑΣΥ δεν διαθέτει, ενώ η περιβαλλοντική μελέτη έληξε το 2022 και δεν έχει ανανεωθεί.
Θέτουμε λοιπόν, επιτακτικά για μία ακόμη φορά, την ανάγκη της υπογειοποίησης των γραμμών των ΗΣΑΠ, από το Φάληρο ως τον Πειραιά, που θα συμβάλλει στην εκτόνωση του κυκλοφοριακού προβλήματος, με την ανάπτυξη οδικού άξονα, που θα ενώνει και δεν θα διαχωρίζει την είσοδο και έξοδο της πόλης και του λιμανιού.
Η κυκλοφοριακή μελέτη στα αντισταθμιστικά του ΟΛΠ
Μετά την παρέμβαση του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη οι διαχειριστές του λιμανιού φαίνονται διατεθειμένοι να προσφέρουν αντισταθμιστικά οφέλη στην πόλη για να μπορέσουν να διεκδικήσουν τη κατασκευή του τέταρτου προβλήτα.
Κατά συνέπεια μια νέα σύσκεψη Ε.Β.Ε.Π- Δήμου και Περιφέρειας με ΟΛΠ ΑΕ, θα μπορούσε να αποτυπώσει προθέσεις και προτάσεις. Το ΕΒΕΠ έχει ήδη προγραμματίσει συνάντηση με το νέο Πρέσβη της Κίνας, στην οποία θα ζητηθεί να παραβρεθεί και ο πρόεδρος της COSCO, ενόψει και της επέκτασης του λιμανιού του Πειραιά ως «homeport» της κρουαζιέρας, όσο και με τη λειτουργία του νέου terminal που θα επιβαρύνει επιπλέον το κυκλοφοριακό της πόλης τους καλοκαιρινούς μήνες και όχι μόνο.
Το Ε.Β.Ε.Π. έχει τοποθετηθεί, με αφορμή την νέα Ολοκληρωμένη Χωροταξική Επένδυση (ΟΧΕ), για το κυκλοφοριακό καθώς αυτό επηρεάζει, τόσο τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, όσο και τις τουριστικές, δεδομένου ότι το λιμάνι του Πειραιά, κατ’ έτος, φιλοξενεί μεγάλο αριθμό κρουαζιερόπλοιων, αλλά και ακτοπλοϊκών πλοίων, τα οποία και από-επιβιβάζουν εκατομμύρια επιβάτες και οχήματα, η μετακίνηση των οποίων γίνεται από το υφιστάμενο, ελλιπές οδικό δίκτυο.
Η ανάπλαση “Αγίου Διονυσίου”
Παλαιότερη μελέτη που αφορούσε στην αξιοποίηση του Τελωνείου – Χημείου, ήθελε να είναι ως λύση τη κατεδάφιση του και τη δημιουργία θεματικού πάρκου με υπόγειο χώρο στάθμευσης για την εξυπηρέτηση του λιμανιού, αλλά και όλης της περιοχής Παπαστράτου, μετά την ανάπλαση της και την ανέγερση του Μεγάρου των Δικαστηρίων.
Υπενθυμίζεται πως από το 1986 υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που χαρακτηρίζει χώρο πρασίνου το Ο.Τ. 112 του Τελωνείου, η οποία επικαιροποιήθηκε από τέσσερεις δημάρχους μέχρι το 2015, με αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων για παραχώρηση από το ΥΠΟΙΚ και με πρόταση των φορέων για δημιουργία θεματικής πλατείας- «ναυτιλιακό πάρκο».
Το δίλημμα της πλατείας-πρασίνου, χωρίς επιπλέον κυκλοφοριακή επιβάρυνση στο λιμάνι ή 22.000 τ.μ. έντονης δραστηριότητας και κίνησης θα πρέπει να απασχολήσει όσους έχουν την ευθύνη να τη κοστολογήσουν και να αποφασίσουν. Πρέπει όμως η πολιτεία να ξανασκεφτεί τη μεταφορά τής εν λόγω ιδιοκτησίας αντισταθμιστικά στον Δήμο Πειραιά.
Το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά – Το νέο Δημαρχείο στη Ράλλειο

Η τοποθέτηση του εμβληματικού κτιρίου στη περιοχή Παπαστράτου ήταν μια εξαιρετική λύση για τη μεταφορά των Δικαστηρίων που απαιτεί προσεκτική κυκλοφοριακή μελέτη αφού η περιοχή έχει ήδη επιβαρυνθεί κυκλοφοριακά, ενώ την κυκλοφορία δυσχεραίνει η έλλειψη θέσεων parking με αποτέλεσμα να παρκάρουν ΙΧ σε κεντρικούς οδικούς άξονες περιορίζοντας τις λωρίδες κυκλοφορίας σε Αιτωλικού, Αιγάλεω, Βλαχάκου και Μαυρομιχάλη.
Επίσης μετά την αποδέσμευση του κληροδοτήματος της Ραλλείου η επιθυμία μας είναι η δημιουργία στο συγκεκριμένο σημείο, ενός Δημαρχείου αντάξιου της ιστορίας της πόλης του Πειραιά, ενώ η αντιπρόταση για ξενοδοχείο δεν μας βρίσκει σύμφωνους.
Πύργος Πειραιά και Ιπποδάμειος Αγορά

Η αξιοποίηση του Πύργου αναβαθμίζει σε μεγάλο βαθμό το κέντρο της πόλης και την γύρω αγορά με τη προϋπόθεση ότι θα πρέπει να μετεγκατασταθεί η υποτυπώδης αγορά τροφίμων γύρω από τον Πύργο. Κοινά αποδεκτή λύση είναι η δημιουργία μιας σύγχρονης στεγασμένης αγοράς στο αμαξοστάσιο του ΗΣΑΠ μέσω ΣΔΙΤ με το Υπερταμείο.
Η έλλειψη χώρων στάθμευσης μπορεί να λυθεί με την αξιοποίηση του οικοδομικού τετραγώνου της ΣΤΑΣΥ σε επίπεδο +1, μέχρι το μέτωπο της Ακτής Κονδύλη, μπροστά στο λιμάνι και δίπλα στο σταθμό του ηλεκτρικού και του μετρό, αλλά και σε συνάρτηση με τις στάσεις τραμ και λεωφορείων.
Συνοψίζοντας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «το μεγάλο πλεονέκτημα θα είναι το γεγονός να εκπονηθεί ή να επικαιροποιηθεί η απαιτούμενη ειδική περιβαλλοντική και κυκλοφοριακή μελέτη για την επενδυτική ανάπτυξη του Πειραιά από τον Άγιο Διονύσιο μέχρι το ΣΕΦ και από την Πειραϊκή μέχρι τη ΧΡΩΠΕΙ, την οποία το ΕΒΕΠ θα υιοθετήσει και με τις επιχειρήσεις μέλη του θα αξιοποιήσουμε επενδυτικά.
Το ΔΣ του ΕΒΕΠ δεσμεύεται για την υπογειοποίηση καθώς και για όλα τα παραπάνω θέματα να στηρίξει κάθε προσπάθεια εξεύρεσης, κοινά αποδεκτών και μόνιμων λύσεων, αλλά με σωστό σχεδιασμό και κυρίως με μακροχρόνια προοπτική. Το Επιμελητήριο επιθυμεί γρήγορες ενέργειες, αλλά όχι πρόχειρες αποφάσεις και αναγνωρίζει, ότι σε μία πόλη-λιμάνι τίποτα δεν είναι εύκολο, αλλά όλα είναι εφικτά, με συνεννόηση και συνεργασία».
Η υπογειοποίηση θα κοστίσει υπέρογκα και η ολοκλήρωση της θα διαρκέσει πολλούς μήνες , με αναστάτωση στο συγκοινωνιακό έργο . Απείρως προτιμότερη η υλοποίηση του παλιού σχεδιασμού της κατασκευής γέφυρας από το λιμάνι μέχρι τον ΚΕΡΑΝΗ . Η γέφυρα θα ξεχωρίσει την διερχόμενη κυκλοφορία , αλλά και αυτή του λιμανιού , από την λειτουργία της πόλης .