ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

“Η κ. Κεραμέως δεν ήρθε στα σχολεία μας για να ακούσει τα προβλήματα”

Ανακοίνωση της Β΄ ΕΛΜΕ Δυτικής Αθήνας για την επίσκεψη της υπουργού σε σχολεία της περιοχής μας

 • Μετά από 5 και πλέον μήνες με σχολεία κλειστά, με απόφαση του υπουργείου που δεν θεώρησε σκόπιμο να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να λειτουργήσουν τα σχολεία στις ιδιαίτερες, αλλά γνωστές και αναμενόμενες για τη φετινή σχολική χρονιά συνθήκες,
 • μετά από 5 και πλέον μήνες τηλεκπαίδευσης, χωρίς καμία επιμόρφωση, χωρίς καμιά μέριμνα για εξοπλισμό για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, πράγμα που προκάλεσε τεράστια προβλήματα στην παρακολούθηση των μαθημάτων, διεύρυνε την απόσταση ανάμεσα στους μαθητές ανάλογα με την οικονομική τους κατάσταση και επιβάρυνε την ψυχολογία τους,
 • μετά από 5 μήνες και πλέον νομοθετικών παρεμβάσεων που αποσκοπούν στην υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου και της θέσης μας σε αυτά, στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής κατεδάφισης κάθε κοινωνικού δικαιώματος που εφαρμόζει η κυβέρνηση,

η υπουργός επισκέφτηκε περιχαρής με τη συνοδεία της τα σχολεία μας, της δυτικής Αθήνας, για να φωτογραφηθεί και να υποστηρίξει το αφήγημα της επιτυχούς διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης!

Τόσο ο χαρακτήρας, όσο και το ύφος της επίσκεψής της αποτελούν πρόκληση! Η«προσιτή» και «καταδεκτική» υπουργός που, ωστόσο, απαντά με αυταρέσκεια σε ερωτήσεις μαθητών ότι είναι ασφαλές το άνοιγμα των σχολείων, επειδή «έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός των ηλικιωμένων και κάποιων ευπαθών ομάδων», ότι «οι τάξεις των 25 μαθητών είναι μάλλον ασφαλείς, γιατί είναι ομάδες που αποτελούνται από σταθερά μέλη» ή ότι «είναι η φύση της πανδημίας που επιβάλλει στην κυβέρνηση να προχωρά βήμα-βήμα στη λήψη αποφάσεων» που έπρεπε να εντάσσονται σε έναν σοβαρό, ανάλογο της σοβαρότητας της κατάστασης σχεδιασμό, δείχνουν ότι η κ. Κεραμέως εξακολουθεί να κινείται πολύ μακριά από τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας και της κοινωνίας συνολικά.

Η κ. Κεραμέως δεν ήρθε στα σχολεία μας για να ακούσει τα προβλήματα, να μιλήσει μαζί μας, με καθηγητές και μαθητές:

 • Για τους κατά προτεραιότητα εμβολιασμούς από τα περισσεύματα των ακυρωθέντων προγραμματισμένων εμβολιασμών των εκπαιδευτικών, ενώ όλοι οι εκπαιδευτικοί θα έπρεπε να έχουν την δυνατότητα να εμβολιαστούν. Ακόμα και για τους συναδέλφους της ΕΑΕ η διαδικασία άργησε χαρακτηριστικά κι ενώ στο μεσοδιάστημα θρηνήσαμε θύματα εκπαιδευτικών αλλά και μαθητών.
 • Για τις προτάσεις από διάφορους φορείς και συλλογικότητες για μείωση του αριθμού μαθητών σε 15 ή ακόμα και για εναλλασσόμενες βάρδιες μαθημάτων με παράλληλη αξιοποίηση των υφιστάμενων χώρων διδασκαλίας, οι οποίες έπεσαν στο κενό.
 • Για τη μείωση του αριθμού των εισακτέων που συνιστά ξεκάθαρη βαναυσότητα απέναντι στα παιδιά της περσινής Β’ και φετινής Γ΄ Λυκείου, αλλά και για την επαναφορά της τράπεζας θεμάτων!
 • Για τις ανισότητες που εντείνονται! Το Υπουργείο οφείλει να υπερασπίζεται την δημόσια παιδεία και να ενδιαφέρεται για όλους τους μαθητές. Να μεριμνά για την διδακτική υποστήριξη των παιδιών που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες και δεν είχαν τη δυνατότητα αξιοποίησης των μεθόδων της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.
 • Για το ότι με ένα χρόνο καθυστέρηση ξεκινά η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση!
 • Για την υποστήριξη εκπαιδευτικών, μαθητών και γονιών για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης και του μακροχρόνιου εγκλεισμού από ειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.
 • Για την περιβόητη σύμβαση με την Cisco,την τόσο καιρό κρυμμένη στα υπουργικά συρτάρια και τόσο ανοιχτή στα προσωπικά δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών.
 • Για την λύση των διαγνωστικών selftest, στο πλαίσιο της «ατομικής ευθύνης», που παρουσιάζει η κυβέρνηση ως πανάκεια, η οποία όμως είναι ανεπαρκής αν δεν πραγματοποιείται από ειδικούς και δεν συνοδευτεί από ένα συνολικό σχέδιο υγειονομικής ασφάλειας.

Τα λύκεια άνοιξαν στις 12/4 εν μέσω έξαρσης της πανδημίας κι όμως κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί προκειμένου να διαμορφωθούν οι στοιχειώδεις συνθήκες υγειονομικής ασφάλειας. Όπως έκλεισαν έτσι και άνοιξαν. Με 25 μαθητές στη τάξη, με σχολικά κτίρια χωρίς υποδομές, η κατεστραμμένα από τους σεισμούς και τη φθορά του χρόνου.

Τέλος, οι αγαπητοί μας Δήμαρχοι Αιγάλεω και Χαϊδαρίου ενημέρωσαν την κα Κεραμέως για τις ελλείψεις σε προσωπικό καθαριότητας των σχολείων; Διατίθενται οι ίδιοι, έστω και τώρα, να προχωρήσουν στις αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού; Διεκδίκησαν τα κονδύλια για τα σεισμόπληκτα σχολειά, η απλά σχεδιάζουν που θα στηθεί το «πρότυπο» που θα επιλέγει τους άριστους και θα εγκαταλείπει τους αδύνατους;

Ο Πρόεδρος, Κατσωνόπουλος Θοδωρής

Η Γραμματέας, Οικονόμου Δήμητρα

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button