ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΚΟΙΝΩΝΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Η διάρρηξη των… 10 ευρώ στα Κουνέλια, οι Ρομά και το κύκλωμα της κλεπταποδοχής

Πέντε Ρομά βάλθηκαν να κλέψουν ανταλλακτικά από αποθήκη σπιτιού, σημαντικά για τον ιδιοκτήτη τους αλλά ευτελούς αξίας για την αγορά των σκραπατζίδικων. Η πράξη φυσικά δεν επιτρέπεται να αξιολογείται ηθικά από την αξία των κλοπιμαίων στη μαύρη αγορά, αλλά την ίδια ώρα πρέπει να προβληματίζει το γεγονός ότι κάποιοι έμποροι -“ευυπόληπτοι πολίτες” αυτοί- είναι διαθέσιμοι να λειτουργήσουν σαν κλεπταποδόχοι αποκομίζοντας τη μερίδα του λέοντος από το παράνομο κέρδος.

Το περιστατικό συνέβη το μεσημέρι του Σαββάτου, 5 Δεκεμβρίου. Συμμορία διαρρηκτών έβαλε στο μάτι τις αποθήκες μονοκατοικίας στα Κουνέλια. Πέντε συνολικά άτομα, τρεις γυναίκες και δύο άνδρες, αφού πήδηξαν από τα κάγκελα του κήπου κατάφεραν να διαρρήξουν τις δύο αποθήκες του κτηρίου. Αφαίρεσαν διάφορα ανταλλακτικά από κλαρκ, καθώς και εξαρτήματα από υδραυλικά εργαλεία και τα φόρτωσαν σε ένα καρότσι.

Σεσημασμένοι και χωρίς ταυτότητες

Η διάρρηξη των... 10 ευρώ στα Κουνέλια, οι Ρομά και το κύκλωμα της κλεπταποδοχής 1

Την ώρα που έφευγαν, τους αντιλήφθηκε η ιδιοκτήτρια, που μένει στον όροφο, και κάλεσε αμέσως την Αστυνομία. Έδωσε περιγραφές και οι δράστες εντοπίστηκαν από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙΑΣ, λίγη ώρα αργότερα, στο Αιγάλεω.

Από το Τμήμα Ασφάλειας Χαϊδαρίου σχηματίστηκε σε βάρος των πέντε συλληφθέντων δικογραφία. Αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της κλοπής κατά συναυτουργία και της μη έκδοσης αστυνομικών ταυτοτήτων και θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα. Οι δράστες είναι Ρομά από τον Ασπρόπυργο και οι ηλικίες τους κυμαίνονται από 20 έως 28 ετών. Είναι σεσημασμένοι για κλοπές και κάποιοι από αυτούς αποφυλακίστηκαν πρόσφατα. Ακόμα εξετάζεται τυχόν συμμετοχή και έκτου ατόμου στην παραπάνω πράξη.

Παράνομο εμπόριο

Το «Χαϊδάρι Σήμερα» ρώτησε αστυνομικό πόσο υπολογίζει ότι θα μπορούσε να είναι το κέρδος των διαρρηκτών από τα συγκεκριμένα κλοπιμαία. Μας είπε πως μάλλον θα τα πουλούσαν σε κάποια μάντρα σκραπ για ανακύκλωση. “Είναι ζήτημα αν θα εισέπρατταν το ποσό των δέκα ευρώ”, πιθανολόγησε.

Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι η συγκεκριμένη δράση των “φτωχοδιάβολων” Ρομά έχει νόημα μόνο διότι κάποιες μάντρες αγοράζουν τα υλικά που τους πάνε, παρόλο που πολλές φορές είναι ολοφάνερο ότι δεν πρόκειται για ανακυκλώσιμα παλιοσίδερα, όπως τα κλεψιμέϊκα που αναφέραμε πιο πριν, αλλά για χρήσιμα εξαρτήματα. Πρέπει λοιπόν το κράτος να ελέγξει αυστηρά και αυτή την πλευρά της παρανομίας, για να σπάσει ο φαύλος κύκλος.

Το ίδιο ακριβώς γίνεται και με το παράνομο εμπόριο του χαλκού, στο οποίο επίσης επιδίδονται Ρομά. Χαρακτηριστικά, παραθέτουμε απόσπασμα από ρεπορτάζ του “Πρώτου Θέματος”, που δεν μπορεί να θεωρηθεί σεσημασμένο για λαϊκισμό: “Τα σκραπατζίδικα αναλαμβάνουν τα υπόλοιπα. Εκεί Έλληνες αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές το χαλκό που προέρχεται από τα κλεμμένα καλώδια και κερδίζουν μέχρι και 400% το κιλό. Μόλις κλείσουν τα μαγαζιά τους οι Έλληνες κλεπταποδόχοι του χαλκού, μπαίνουν στις πανάκριβες Mercedes και πηγαίνουν στα σπίτια τους στα Βόρεια  προάστια”. (Ολόκληρο το άρθρο εδώ: Η ντροπή μιας Αθήνας που σκοτώνει παιδιά και όνειρα).

 

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button