ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Η αρχαία Ιερά Οδός “έρχεται στο φως”, στην κεντρική πλατεία της Ελευσίνας – Πώς θα το χειριστούν;

Εδώ και λίγους μήνες ξεκίνησαν εργασίες ανακατασκευής της Πλατείας Ηρώων στο κέντρο της Ελευσίνας. Ουδείς έπεσε από τα σύννεφα, όταν ανακαλύφθηκε λίγα μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους η αρχαία Ιερά Οδός (αποκαλυπτικές είναι πιο κάτω δύο αναρτήσεις του κ. Andonopoulos Dionysis, με διαφορά μία εβδομάδας).

Ας μην ξεχνάμε ότι στο Χαϊδάρι έχουν βρεθεί τα μεγαλύτερα και καλοδιατηρημένα του παγκόσμιας φήμης αρχαίου δρόμου, χωρίς καμία αξιοποίηση εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού. Επίσης, σε κάποια σημεία στην κοιλάδα του Δαφνιού και τον Διομήδειο Κήπο το ίχνος είναι σχεδόν στην επιφάνεια και ορατό, πράγμα που -δυστυχώς- επίσης δεν συγκινεί τις αρμόδιες αρχές. Ως πότε αυτή η ακατανόητη (και σε ορισμένες περιπτώσεις καταστροφική) τακτική;

30 Ιουνίου

Ολόκληρο τοιχίο της Ιεράς Οδού ήρθε στο φως και οδεύει από την Τράπεζα Πειραιώς προς την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου Ελευσίνας.

Νέα ευρήματα αυτή τη φορά ακριβώς στο κέντρο της πλατείας… πιθανόν σε δοκιμαστική τομή των αρχαιολόγων. Όπου και να σκάψουν βρίσκουν αρχαία. Η κεντρική πλατεία της πόλης γεμάτη αρχαιότητες.

Και ξαφνικά η αρχαιολογική σκαπάνη σταμάτησε…

Και τώρα τι κάνουμε; Ανασκάπτουμε συστηματικά και σε βάθος το χώρο με την πιθανότητα να έρθουν στο φως σημαντικά ιστορικά στοιχεία και μνημεία ή καταχώνουμε για να μην χαλάσουμε την πλατεία και πάει περίπατο η μελέτη ανάπλασης;

Αλήθεια το σκεφτόμαστε ακόμα; Θα επαναλάβουμε ίδιο λάθος του 1834 τότε που οι Ελευσίνιοι για μικροσυμφέροντα δεν εφάρμοσαν το σχέδιο που πρότεινε την ανάδειξη της Ιεράς οδού; Τότε που ο Βαυαρός αρχιτέκτονας εμφανώς απογοητευμένος έλεγε…”Δεν υπάρχει τίποτα πια ελληνικό στο άσχημο χωριό της Ελευσίνας… Δεν υπάρχουν πια Έλληνες.”

Ή θα γράψουμε με χρυσά γράμματα την γενιά μας στο πάνθεον της ιστορίας και θα τον διαψεύσουμε; Ο καθένας μας ας αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί.

…………………………………………………………………………..

7 Ιουλίου

Η αρχαία Ιερά Οδός "έρχεται στο φως", στην κεντρική πλατεία της Ελευσίνας - Πώς θα το χειριστούν; 3

Το τμήμα της αρχαίας Ιεράς Οδού που βρέθηκε δίπλα από την τράπεζα Πειραιώς στην Ελευσίνα, μετά την έγκριση, δημοσιεύθηκε στους χάρτες της Google ως ιστορικό αξιοθέατο της πόλης.

Σήμερα επισκέφθηκα την πλατεία Ηρώων. Στο κέντρο ακριβώς της πλατείας, η αρχαιολογία έχει βρει την συνέχεια της Ιεράς Οδού.

Διαπίστωσα ότι η υψομετρική διαφορά από το τοιχίο της Πειραιώς είναι αρκετή, γεγονός που σημαίνει ότι κατά την αρχαιότητα η οδός στα τελευταία μέτρα της ήταν αρκετά κατηφορική.

Αν αναδειχθούν τα τελευταία μέτρα της οδού δηλαδή από τον Αγ. Ζαχαρία έως την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου, τότε θα έχουμε πραγματική εμπειρία, πώς ήταν το τοπίο που διέσχιζαν οι μύστες μπαίνοντας στο Ιερό της Ελευσίνας κατά τα αρχαία χρόνια. 

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button