ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Η ανανεωμένη Πλατεία Ηρώων, τα κομμένα δέντρα και το έτοιμο γκαζόν

Από την εικόνα της Πλατείας Ηρώων κανένας δεν ήταν ικανοποιημένος. Τα επικριτικά σχόλια που έφταναν στην εφημερίδα μας ήταν πυκνά και ενίοτε περιείχαν οργή. Ξερό χώμα που είχε γίνει σαν πέτρα στα κηπάρια, σπασμένα ρείθρα, πολυκαιρισμένοι θάμνοι και μερικά δέντρα αρκετά ταλαιπωρημένα… Ο καθένας γνωρίζει ότι, αν αμελήσει έστω και λίγα χρόνια τον κήπο του -όχι δεκαετίες όπως συνέβαινε στην κεντρική πλατεία της πόλης μας- απαξιώνεται και καταστρέφεται.

Το τελευταίο διάστημα στον χώρο αυτό βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες ανάπλασης, σε βαθμό που δεν μάς έχει συνηθίσει ο Δήμος Χαϊδαρίου. Τώρα που η ανακαίνιση προχώρησε αρκετά, ζητήσαμε από τον αντιδήμαρχο Πρασίνου, Γιάννη Κέντρη, να μας ξεναγήσει σε αυτήν, να μας πει τι προγραμματίζεται ακόμη, να μας εξηγήσει γιατί κόπηκαν δέντρα, αλλά και για την επιλογή του έτοιμου γκαζόν, που κάποιους συμπολίτες προβλημάτισε επειδή το θεωρούν ακριβό.

Το πρωί της Τετάρτης 14 Απριλίου που πήγαμε εκεί οι εργασίες βρίσκονταν σε πλήρη ανάπτυξη. Εκτελούνται αποκλειστικά από τους εργαζόμενους της Υπηρεσίας Πρασίνου (κάποιες κατασκευές έγιναν από την Τεχνική Υπηρεσία), χωρίς ανάθεση σε ιδιώτη. Αν μη τι άλλο, ο Γιάννης Κέντρης έχει ενεργητικότητα και “τρέχει”, κινητοποιώντας τον μηχανισμό.

Αφετηρία του εγχειρήματος ήταν να μεταφερθεί χώμα, τόσο στην Πλατεία Ηρώων όσο και στον παρακείμενο πεζόδρομο της Κριεζώτου, που αποτελούν μια ενότητα με τον διάδρομο να φτάνει μέχρι το 7ο Γυμνάσιο. Ένα μεγάλο μέρος της έκτασης καλύφθηκε με έτοιμο γκαζόν, που τοποθετήθηκε από τους υπαλλήλους της Υπηρεσίας. Συνολικά απλώθηκαν περίπου 1.000 τμ. γκαζόν. Επίσης φυτεύτηκαν νέοι θάμνοι και τριανταφυλλιές και θα βαφτούν τα στηθαία.

Για το κόστος των εργασιών, που φαίνεται ότι κάποιους προβλημάτισε, ο κ. Κέντρης μας είπε ότι για όλο το γκαζόν, μαζί με τα υπόλοιπα έξοδα της παρέμβασης, ξοδεύτηκαν 5.000 ευρώ, περιλαμβανομένου του ΦΠΑ. Το χώμα ήταν διαθέσιμο από την αλλαγή τάπητα στο γήπεδο του Δάσους και αξιοποιήθηκε στην πλατεία αυτή, αλλά και σε άλλα σημεία της πόλης.

Η ανανεωμένη Πλατεία Ηρώων, τα κομμένα δέντρα και το έτοιμο γκαζόν 7
Έχει γίνει επιχωμάτωση για να στρωθεί γκαζόν και να φυτευτούν θάμνοι και λουλούδια.
Η ανανεωμένη Πλατεία Ηρώων, τα κομμένα δέντρα και το έτοιμο γκαζόν 9
Ο Γιάννης Κέντρης μας δείχνει ένα πλατάνι που κόπηκε. Είπε ότι είχε φυτρώσει κάτω από τον μεγάλο, παλιότερο πλάτανο και δεν μπορούσε να αναπτυχθεί. Οι λεύκες στον ίδιο χώρο, μεγάλης ηλικίας, ήταν ξεραμένες. Επίσης κόπηκε ένα πεύκο στη βόρεια πλευρά, που είχε πάρει κλίση και για το οποίο υπήρχε έγκριση κοπής.
Η ανανεωμένη Πλατεία Ηρώων, τα κομμένα δέντρα και το έτοιμο γκαζόν 11
Η κατάσταση γύρω από το άγαλμα του στρατιώτη είναι αποκαρδιωτική. Προβληματισμός υπάρχει για τα δύο δέντρα του παρτεριού, που είναι ταλαιπωρημένα -ειδικά το αριστερό έχει σπάσει. Ίσως τοποθετηθούν μάρμαρα στο χώρο όπου γίνεται η κατάθεση στεφάνων κατά τις επίσημες εκδηλώσεις τις πόλης.
Η ανανεωμένη Πλατεία Ηρώων, τα κομμένα δέντρα και το έτοιμο γκαζόν 13
Ο χώρος στο αριστερό τμήμα της Πλατείας, προς την οδό Χίου. Ένα τμήμα του θα στρωθεί επίσης με γκαζόν, ενώ θα γίνουν και εδώ φυτεύσεις.
Η ανανεωμένη Πλατεία Ηρώων, τα κομμένα δέντρα και το έτοιμο γκαζόν 15
Η ροδιά αυτή σπάει κάθε τόσο τον τοίχο αντιστήριξης της πλατείας. Θα κοπεί το τοιχίο, ώστε να αφαιρεθεί το δέντρο, και θα ξαναχτιστεί.

Η ανανεωμένη Πλατεία Ηρώων, τα κομμένα δέντρα και το έτοιμο γκαζόν 25

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button