ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Για πέμπτη μέρα συνεχίζει το καταστροφικό της έργο η φωτιά στη Δυτική Αττική

To πύρινο μέτωπο από τη φωτιά στα Βίλια κινείται προς τα Μέγαρα. Πέμπτη μέρα που καίει η φωτιά. Περισσότερα από 100.000 στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη.

Συνεχίζεται ο πύρινος εφιάλτης καθώς η φωτιά που ξέσπασε τη Δευτέρα στα Βίλια συνεχίζει για πέμπτη ημέρα το καταστροφικό της έργο. Οι δυνάμεις πυρόσβεσης έχουν καταφέρει να οριοθετήσουν ένα μικρό κομμάτι της πυρκαγιάς ενώ δεν απειλούνται οικισμοί.

Το βάρος τις τελευταίες ώρες έχει πέσει στο μέτωπο που κινείται νότια προς το όρος Κανδήλι.

Επιχειρούν 461 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων εννέα (9) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 166 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας αλλά και από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα.

Για την αεροπυρόσβεση κινητοποιήθηκαν 4 ελικόπτερα και και 4 αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν, ο Ελληνικός Στρατός με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Για πέμπτη μέρα συνεχίζει το καταστροφικό της έργο η φωτιά στη Δυτική Αττική 3

Εκκλήσεις και καταγγελίες

Χθες, για μία ακόμη ημέρα, οι τοπικοί άρχοντες παραπονούνταν για την έλλειψη συντονισμού στην επιχείρηση κατάσβεσης, ενώ ζητούσαν να φτάσουν στο μέτωπο περισσότερα εναέρια μέσα, λόγω του πυκνού δάσους που δεν επιτρέπει στις επίγειες δυνάμεις να κινηθούν με ευκολία. 

«Δεν έχουμε καθόλου αέρα. Άπνοια έχουμε» έλεγε ο αντιδήμαρχος Μεγαρέων Κώστας Φυλακτός κάνοντας έκκληση για εναέρια πυροσβεστικά μέσα. «Μας έχουν αφήσει εδώ έρμαια…». «Δεν επιχειρούν εναέρια μέσα. Ζητήσαμε ενίσχυση, αλλά δεν έρχονται» κατήγγειλε επίσης.

«Δεν υπήρχε συντονισμός» κατήγγειλε και ο πρόεδρος κοινότητας Βιλίων Κώστας Μακρυνόρης, που σχολίασε στην τηλεόραση του OPEN ότι είναι απαράδεκτο να κάνει επιστροφή η φωτιά 5 χιλιόμετρα και κατήγγειλε ότι δεν είχαν συντονισμό οι επικεφαλής και χαρτογράφηση της περιοχής.

Την επικινδυνότητα της κατάστασης επισήμανε χθες και ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ τόνισε ότι η κατάσταση στα Βίλια θα παραμείνει πολύ δύσκολη για ακόμη δύο ή τρεις ημέρες. Όπως εξήγησε, οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, η ένταση των βοριάδων, το γεωγραφικό ανάγλυφο και το πυκνό δάσος, δεν επιτρέπουν προβλέψεις για την εξέλιξη της πυρκαγιάς, σημειώνοντας ότι «όλα τα προγνωστικά μοντέλα αποτυγχάνουν» σε αυτή την περίπτωση.

«Πορτοκαλί» συναγερμός

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον χάρτη που εκδίδει καθημερινά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα Παρασκευή (20 Αυγούστου), προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις περιφέρειες Αττικής και Εύβοιας.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button