ΥΓΕΙΑ

“Για να μην γίνουμε Θεσσαλονίκη…” – Προειδοποίηση Γιαννάκου

Στην οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το δημόσιο σύστημα υγείας στην Αττική, λόγω της έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, αναφέρεται ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος. Όπως τονίζει, με πάνω από 150 εισαγωγές κάθε ημέρα στα νοσοκομεία της Αττικής, θα χρειασθούν πάνω από 20 κλίνες ΜΕΘ καθημερινά για να εξυπηρετήσουν τα βαριά περιστατικά. 

«Ακόμη και εάν το ποσοστό μειωθεί λόγω των εμβολιασμών των ηλικιωμένων, οι διαθέσιμες ΜΕΘ δεν φθάνουν», δηλώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και τονίζει πως η λύση αυτή τη στιγμή είναι να προχωρήσει η κυβέρνηση στην επίταξη των κλινών ΜΕΘ στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια. «Για να μη γίνουμε Θεσσαλονίκη που χάθηκαν βαριά ασθενείς κατά τα πρώτα 24ωρα από την εισαγωγή τους, χωρίς διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ, χρειάζεται επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ», σημειώνει ο κ. Γιαννάκος και επισημαίνει ότι η λειτουργία ως ΜΕΘ των αιθουσών ανάνηψης και άλλων αιθουσών και μονάδων «δεν έχουν τις ίδιες προδιαγραφές ασφαλείας: και από πλευράς εξοπλισμού και από πλευράς εξιδεικευμένου προσωπικού».

Η κατάσταση των ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Αττικής

Οι ΜΕΘ έχουν γεμίσει στα νοσοκομεία «Σισμανόγλειο», «ΚΑΤ», «Αγ. Όλγα», «Ελπίς», «ΝΙΜΙΤΣ», «Ευαγγελισμός», «Θριάσιο», «Ασκληπιείο». Την ίδια στιγμή, στο «Σωτηρία» υπάρχουν 6 κενές κλίνες ΜΕΘ, στο «Γεννηματάς» μόλις 1, στο «Ερυθρός» επίσης 1, στο «Ιπποκράτειο» 7 (δίνονται σήμερα) και στο «Αττικό» 6 κενές (δόθηκαν εχτές 10 ακόμη από τις non covid ΜΕΘ). 

Η αναδιάταξη στα νοσοκομεία συνεχίζεται και στο πλαίσιο αυτό το Σισμανόγλειο μετατρέπεται αποκλειστικά σε covid νοσοκομείo και προστίθεται στη δύναμη των νοσηλευτικών ιδρυμάτων «Παμμακάριστος», «Ελπίς» και «Αγία Βαρβάρα» που έχουν ριχθεί στη μάχη με τον ιό.

Παράλληλα, τo «NΙΜΤΣ» και το «Ερρίκος Ντυνάν» θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος της νοσηλείας των περιστατικών, που δεν σχετίζονται με τον νέο κορονοϊό.

Σκέψεις υπάρχουν, επίσης, και για τη μετατροπή του νοσοκομείου «Τζάνειο» στον Πειραιά σε νοσηλευτικό ίδρυμα μόνο για ασθενείς με κορονοϊό, ενώ ένα δεύτερο σενάριο θέλει την παραχώρηση κλινών από το Θριάσιο και το Ασκληπιείο Βούλας.

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και μερικά 24ωρα έχουν σταματήσει οι διακομιδές ασθενών σε νοσοκομεία της Αττικής από νομούς που συνορεύουν με το λεκανοπέδιο.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button