ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Έντονη κινητικότητα του τουρκικού Ναυτικού – Σε επιφυλακή οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

Το σύνολο σχεδόν των μονάδων του τουρκικού Ναυτικού έχουν αφήσει τους ναυστάθμους τους και πλέουν είτε σε θέσεις διασποράς είτε με κατεύθυνση προς το νότιο Αιγαίο, σύμφωνα με ασφαλείς στρατιωτικές πηγές.

Η αντίστοιχη ελληνική κινητοποίηση και ιδιαίτερα η εσπευσμένη επιστροφή του Έλληνα Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου από την Κύπρο δεν πέρασαν απαρατήρητες στην απέναντι πλευρά με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία να δηλώνουν ότι η τουρκική κινητοποίηση γίνεται για να υποστηριχθεί στην πράξη το σεισμικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis. Ο ίδιος ο Ερντογάν δήλωσε ότι «Δεν θα πάρουμε την άδεια κανενός για τα γεωτρύπανα μας».

Σύμφωνα με την αμυντική ιστοσελίδα ptisidiastima, η έξοδος των πολεμικών πλοίων είναι συνήθης τακτική σε ανάλογες περιπτώσεις, αφού σε περίπτωση απρόβλεπτης κλιμάκωσης θα μπορούσαν να είναι εύκολοι και μαζεμένοι στόχοι.

Πράγματι, σε επιφυλακή βρίσκονται από το μεσημέρι της Τρίτης οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε όλη την επικράτεια, καθώς η Τουρκία ανακοίνωσε σεισμικές έρευνες νοτιοανατολικά της Κρήτης, ανοιχτά του Καστελορίζου, ενώ ήδη προς την περιοχή αναμένεται να πλεύσει το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis. Συγκεκριμένα με Navtex που εκδόθηκε στις 11:23 από την υδρογραφική υπηρεσία Αττάλειας, η Τουρκία δεσμεύει περιοχή ανάμεσα στην Κρήτη και το Καστελόριζο από σήμερα έως και τις 2 Αυγούστου, κλιμακώνοντας τις προκλήσεις της.

Την ίδια ώρα τουρκικά πολεμικά πλοία αναμένεται να συνοδεύουν το ερευνητικό σκάφος. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, τουλάχιστον 10 τουρκικά πολεμικά έχουν ήδη πραγματοποιήσει έξοδο στο Αιγαίο και συγκεκριμένα από τη ναυτική βάση του Ακσάζ. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Άμυνας, μετά από αυτές τις εξελίξεις το 85% του ελληνικού στόλου βρίσκεται στο Αιγαίο προκειμένου να παρακολουθήσει στενά τις κινήσεις του τουρκικού στόλου αλλά και να επιτηρεί τα θαλάσσια σύνορα της χώρας.

Το τουρκικό ερευνητικό πάντως από τα τουρκικά ύδατα στο λιμάνι της Αττάλειας όπου βρίσκεται, εκτιμάται ότι για να φθάσει στην περιοχή της NAVTEX θα χρειαστεί τουλάχιστον 24 ώρες.

Αμέσως μετά την ανακoίνωση της Τουρκικής Navtex, έγιναν κατεπείγουσες συσκέψεις των Αρχηγών με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας ενώ σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το armyvoice, φαίνεται να είχαν υπάρξει πληροφορίες για κινήσεις της Τουρκίας, καθώς υπήρξαν επαφές της κυβέρνησης με την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα από χθες το βράδυ.

Επίσης από την πλευρά της Τουρκίας συνεχίζονται οι παραβιάσεις στον εθνικό εναέριο χώρο από πολεμικά αεροσκάφη. Πιο συγκεκριμένα, στις 14.23′ ζεύγος τουρκικών μαχητικών F-16 έκανε υπερπτήσεις πάνω από τις νήσους Στρογγύλη και Μεγίστη, στα 12.500 πόδια. Το ίδιο ζεύγος αεροσκαφών στις 14.56′ προχώρησε και σε νέα υπερπτήση πάνω από τη Μεγίστη, στις 29.000 πόδια. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές έως το μεσημέρι σήμερα, είχαν καταγραφεί δεκάδες παραβιάσεις από τουρκικά αεροσκάφη.

Παράλληλα όπως έγινε γνωστό, δόθηκε εντολή ανάκλησης των αδειών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και μετάβασης στις μονάδες τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσωπικό των πλοίων ενημερώθηκε ότι «δεν θα βγει κανείς» και το ίδιο ισχύει  και για το προσωπικό του Αρχηγείου Στόλου. Επίσης αδειούχοι με συγκεκριμένες ειδικότητες ειδοποιήθηκαν να επιστρέψουν στα πλοία τους.

Πληροφορίες του zougla.gr αναφέρουν πως δεν ανακλήθηκαν οι κανονικές άδειες των αξιωματικών του Πενταγώνου, αλλά απαγορεύεται η έξοδος από το Πεντάγωνο.Επίσης υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στην Αγία Παρασκευή, όπου εδρεύει η Στρατιωτική Διοίκηση της Ανατολικής Μεσογείου. Κινητικότητα υπάρχει επίσης και στην περιοχή του Έβρου.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button