ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑΥΓΕΙΑ

Ελπιδοφόρα τα πρώτα αποτελέσματα για εμβόλιο από την Οξφόρδη

Αισιόδοξα είναι τα πρώτα μηνύματα που έρχονται από την Οξφόρδη για την παρασκευή ενός αποτελεσματικού και ασφαλούς εμβολίου για τον νέο κορονοϊό.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου που κάνουν τη σχετική έρευνα μαζί με την AstraZeneca δημοσίευσαν σήμερα στο επιστημονικό περιοδικό Lancet τα πρώτα αποτελέσματα απ’ τις κλινικές δοκιμές και όπως υποστηρίζουν το υποψήφιο εμβόλιο τους προκαλεί προστατευτική ανοσοαπόκριση σε εκατοντάδες άτομα που το δοκίμασαν.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι το πειραματικό τους εμβόλιο κατά της Covid-19 παρήγαγε διπλή ανοσολογική απόκριση σε άτομα ηλικίας 18 έως 55 ετών, ότι δεν προκάλεσε καμιά σοβαρή παρενέργεια, αλλά προκάλεσε αντίσωμα και ανοσολογικές αποκρίσεις Τ-λεμφοκυττάρου, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα.

Βρετανοί ερευνητές άρχισαν να δοκιμάζουν το εμβόλιο τον Απρίλιο σε περίπου 1.000 άτομα, τα μισά από τα οποία έλαβαν το πειραματικό εμβόλιο. Τόσο πρώιμες δοκιμές σχεδιάζονται συνήθως μόνο για την αξιολόγηση της ασφάλειας, αλλά σε αυτήν την περίπτωση οι ειδικοί έψαχναν επίσης να δουν τι είδους ανοσοαπόκριση προκλήθηκε.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα από μια δοκιμή φάσης 1/2 στην οποία συμμετείχαν 1.077 υγιείς ενήλικες δείχνουν ότι το εμβόλιο προκάλεσε ισχυρές αντιδράσεις αντισωμάτων και Τ κυττάρων ανοσοποίησης έως την ημέρα 56 της τρέχουσας δοκιμής. Αυτές οι αποκρίσεις μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερες μετά από μια 2η δόση, σύμφωνα με μελέτη υποομάδας 10 συμμετεχόντων.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button