ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Δυτικό Μέτωπο: Θέατρο για αποτεφρωτήρα επικίνδυνων υλικών στη Φυλή

Σοβαρές καταγγελίες από τo “Δυτικό Μέτωπο”, σχετικά με τον αποτεφρωτήρα υγειονομικών αποβλήτων στην εγκατάσταση της Φυλής.

«Δε φτάνει που δεν απομακρύνουν τον αποτεφρωτήρα επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων από την εγκατάσταση της Φυλής. Δε φτάνει που μετέτρεψαν πραξικοπηματικά μια 5ετή σύμβαση σε 25ετή. Μας κοροϊδεύουν και από πάνω», αναφέρει το συντονιστικό φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δυτικής Αττικής – Δυτικής Αθήνας.

Το Δυτικό Μέτωπο θυμίζει τις εξαγγελίες για «κλείσιμο της Φυλής το 2025 και τη μετατροπή της σε περιβαλλοντικό πάρκο» σημειώνοντας πως αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη σύμβαση που υπεγράφη «για τον αποτεφρωτήρα επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων μέχρι το 2047!».

Ο Συντονισμός καταγγέλλει πως «κάνουν ”δια περιφοράς” συνεδριάσεις για να εγκρίνουν συμβάσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και οι εκπρόσωποι του δήμου Φυλής παριστάνουν τάχα πως διαφωνούν με τις αποφάσεις. Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, έστησαν ολόκληρη παράσταση με πρωταγωνιστές την Επιτροπή Διαγωνισμού και την Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ, για να μας πείσουν ότι ενδιαφέρονται για το δημόσιο συμφέρον».

Και εξηγεί:

«Στο διαγωνισμό για τον αποτεφρωτήρα συμμετείχαν 2 εργολαβικά σχήματα. Η κοινοπραξία ΗΛΕΚΤΩΡ (θυγατρική του ομίλου Ελλάκτωρ) – ΑΡΣΗ και η περιβαλλοντική εταιρεία ΘΑΛΗΣ, οι οποίες υπέβαλαν τεχνικές προσφορές. Στη συνέχεια, η Επιτροπή Διαγωνισμού προχώρησε στην απόρριψη των δικαιολογητικών της ΘΑΛΗΣ “λόγω ελλείψεων σε μια σειρά από απαιτούμενα έγγραφα και στοιχεία που σχετίζονται με την οικονομική και τεχνική επάρκεια”, βάσει των όρων της διακήρυξης του διαγωνισμού και πρότεινε την αποδοχή της τεχνικής προσφοράς της κοινοπραξίας ΗΛΕΚΤΩΡ – ΑΡΣΗ. Η Επιτροπή Διαγωνισμού (ΕΔ) του ΕΔΣΝΑ προέβη στην αποσφράγιση της προσφοράς (της μοναδικής που πληρούσε τα τεχνικά κριτήρια), απ’ όπου προέκυψε ότι η κοινοπραξία ΗΛΕΚΤΩΡ – ΑΡΣΗ προσέφερε ποσοστό πλειοδοσίας 4,5% (επί των ελάχιστων μηνιαία καταβληθέντων ποσών προς τον ΕΔΣΝΑ)! Κατόπιν, αποφάσισαν πως η παραπάνω προσφορά ήταν χαμηλή και κάλεσαν την κοινοπραξία να καταθέσει καλύτερη προσφορά. Η κοινοπραξία βελτίωσε την προσφορά της (από 4,5% την έκανε 5%) και έτσι η ΕΕ του ΕΔΣΝΑ αποφάσισε να της αναθέσει το έργο!».

Δυτικό Μέτωπο: Θέατρο για αποτεφρωτήρα επικίνδυνων υλικών στη Φυλή 3
Αποτεφρωτήρας υγειονομικών αποβλήτων, Φυλή.

Ο Συντονισμός σημειώνει ακόμη ότι «ενώ ο κ. Πατούλης και οι άνθρωποί του στον ΕΔΣΝΑ κοροϊδεύουν τον κόσμο, το πολιτικό σύστημα (κόμματα, περιφερειακές παρατάξεις, δήμαρχοι) παρακολουθεί να μοιράζονται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε εργολάβους και σφυρίζει αδιάφορα» και μιλάει για «συνενοχή».

Τέλος, επισημαίνουν και και πάλι:

«Η αποτέφρωση των επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων δεν έχει απολύτως καμιά σχέση με τις αρμοδιότητες του (ΕΔΣΝΑ). Η εγκατάσταση της Φυλής μπορεί να δέχεται μόνο αστικά απόβλητα και ο αποτεφρωτήρας βρίσκεται παράνομα στην εγκατάσταση της Φυλής. Τα υγειονομικά απόβλητα έχουν τεράστιο μολυσματικό φορτίο και αυξημένη τοξικότητα και η αποτέφρωσή τους θα έπρεπε να γίνεται σε ειδικές εγκαταστάσεις, μακριά από κατοικημένες περιοχές. Η μόνη λύση είναι το κλείσιμο ολόκληρης της εγκατάστασης της Φυλής και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από μαζικούς αγώνες των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας – Αττικής».

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button