ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Δύο νέα πυροσβεστικά για εθελοντική ομάδα του Αιγάλεω!

Η εθελοντική οργάνωση “Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών” του Αιγάλεω έκανε ένα ακόμα βήμα ισχυροποίησης στην προσπάθεια της προστασίας της ζωής, της υγείας και περιουσίας των πολιτών και της φύσης.

Με την παρουσία εκλεκτών προσκεκλημένων και φίλων τελέστηκε το Σάββατο 30/07/2022 στον προαύλιο χώρο των γραφείων της ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. Αιγάλεω, ο αγιασμός και η ονοματοδοσία των δύο νέων πυροσβεστικών οχημάτων δασοπυρόσβεσης τύπου CCF 4X4 που θα ενσωματωθούν στο στόλο της ΕΠΟΜΕΑ Αιγάλεω και θα συνδράμουν στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών στην χώρα μας. Στην ίδια τελετή έγινε και η επισημοποίηση της συνεργασίας με την Γαλλική αδελφή ομάδα PUI ( Pompiers de l’urgence internationale), αλλά και η παράδοση ηλεκτρικού αμαξιδίου σε παραπληγικό.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης, ο εθελοντισμός εκφράζεται με την αλληλεγγύη και την αλληλοβοήθεια, κάτι που εκφράζει όλα αυτά τα χρόνια τη συνεργασία της ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. με την Γαλλική Ομάδα PUI (Pompiers de l’urgence internationale) και τον Πρόεδρο Philippe Besson, μια συνεργασία που επισημοποιήθηκε με την υπογραφή μνημονίου μεταξύ των δύο ομάδων. Απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα στον Πρόεδρο της Γαλλικής ομάδας Phillippe Besson.

Υποστηρικτές της ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. είναι η Εθνική Ασφαλιστική, το Ίδρυμα Καρέλια, η Νέα Οδός, το συνεργείο ISUZU Θεοδωρίδης Η. – Μανώλης Α. ΟΕ, η εταιρεία Techno Safety, η εταιρεία Elfa Bateries, η εταιρεία Αφοί Ι. Καραΐσκου Α.Ε., η εταιρεία Orthostatical.

Καθώς για την αποτελεσματική ανταπόκριση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, πέραν του ανθρώπινου δυναμικού, καθοριστικό ρόλο παίζει η ύπαρξη του απαραίτητου εξοπλισμού, στον προαύλιο χώρο είχε στηθεί μία έκθεση με τον εξοπλισμό και τα οχήματα που έχει καταφέρει, στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό, να αποκτήσει η ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α.

Ποια είναι η ομάδα

Το καλοκαίρι του 2003 στην Θεσσαλονίκη ιδρύεται η «Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Δήμου Θεσσαλονίκης», που έγινε μέλος των εθελοντικών οργανώσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας το 2005 με Αρ.μητρώου:16/2005. Αργότερα, η οικογένεια των Επίλεκτων μεγάλωσε με την ίδρυση νέων αυτόνομων τμημάτων στη Σιτική, στο Αιγάλεω, στην Κόρινθο, στο Μαρκόπουλο, στο Πανόραμα και στην Επανομή. Τα παραπάνω τμήματα είναι αυτόνομα με δικό τους Διοικητικό Συμβούλιο παρ’ όλα αυτά, για την επίτευξη της κοινής εκπαίδευσης των ομάδων και των κοινών γνώσεων, ο προσδιορισμός της εκπαίδευση και ο έλεγχος των ομάδων πραγματοποιείται από την ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α Θεσσαλονίκης και την ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α Αιγάλεω.

Οι ΕΠΙΛΕΚΤΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ έχουν ως σκοπό την προστασία της ζωής, της υγείας και περιουσίας των πολιτών και της φύσης, τη διοργάνωση αθλοπαιδιών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Ειδικότερα :

– Η αντιμετώπιση κρίσεων, είτε ανθρωπογενών (πόλεμοι), είτε συνεπεία φυσικών καταστροφών (σεισμοί, πυρκαγιές, πλημμύρες) εντός και εκτός των συνόρων της Ελλάδας.

– Η έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση ατυχημάτων ή ασθενειών. Η οργάνωση και εκπαίδευση των πολιτών, καθώς, επίσης, και η λήψη μέτρων για την πρόληψη όλων των ανωτέρω δυσάρεστων καταστάσεων.

– Η εφαρμογή μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος (πυροπροστασία, καθαριότητα κλπ), που έχει άμεση σχέση με την υγεία και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

– Η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων που έχουν ειδικές ανάγκες και των ευπαθών ομάδων πολιτών.

Εκπαίδευση

Για να συμμετέχει ένας πολίτης στις ομάδες των Επίλεκτων Ομάδων Ειδικών Αποστολών θα πρέπει να ολοκληρώσουν επιτυχώς ένα βασικό σχολείο 5 μηνών. Τα μαθήματα είναι θεωρητικά αλλά και πρακτικά και γίνονται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους κάθε Δευτέρα και Τετάρτη 20:00μμ με 22:00μμ από επαγγελματίες εκπαιδευτές στο είδος τους ανάλογα με τις ανάγκες του μαθήματος.

Με το πέρας του βασικού σχολείου και με την επιτυχή περάτωση των εξετάσεων οι εθελοντές διαλέγουν μια από τις παρακάτω ειδικότητες: Πρώτες Βοήθειες, Ορεινή Διάσωση, Διάσωση στο Υγρό Στοιχείο, Προστασία των Δημόσιων Δρυμών, την Αντιμετώπιση Κρίσεων, την Εκπαίδευση Διασωστικών Σκύλων, Τηλεπικοινωνίες, Internet και Εφαρμογές Νέων Τεχνολογιών.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button