ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Δημιουργούν τετελεσμένα για Φυλή νούμερο 2 στο Σχιστό

Τον δρόμο για τη μετατροπή του Σχιστού σε βασικό αποδέκτη των απορριμμάτων της Περιφέρειας Αττικής -μαζί με τις εγκαταστάσεις της Φυλής- στρώνει άλλη βραδινή τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με την efsyn.gr, με το άρθρο 2 επιτρέπεται η κατασκευή εγκαταστάσεων επεξεργασίας απορριμμάτων σε όλες τις ζώνες προστασίας του Ορους Αιγάλεω υπό τις εξής προϋποθέσεις:

  • α) να προβλέπονται στο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ),
  • β) να συνορεύουν με τη Ζώνη Ε3 που είναι περιοχή του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ),
  • γ) να βρίσκονται εντός της Ζώνης Α και να καταλαμβάνουν κατά μέγιστο έκταση 0,3% του συνόλου της, και
  • δ) ο οικείος ΦοΔΣΑ (εν προκειμένω ο ΕΔΣΝΑ) να έχει ολοκληρώσει τις εργασίες για τη λειτουργία του πρώην ΧΑΔΑ Σχιστού.

Αν και ο ΠΕΣΔΑ που προωθεί ο περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης, δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί, κυβέρνηση και περιφερειακή αρχή έχουν εξαγγείλει για το Σχιστό την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων δυναμικότητας 250.000 τόνων/έτος για 29 χρόνια μέσω ΣΔΙΤ. Η διατύπωση του άρθρου έχει προκαλέσει ανησυχίες στην τοπική κοινωνία ότι η φαραωνική μονάδα θα συνδυαστεί με τη διατήρηση του υφιστάμενου ΣΜΑ, κάτι που θα έχει ως συνέπεια την τεράστια περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής και ευρύτερα του δυτικού τμήματος της Αττικής.

«Σε μια λογική που θέλει να φορτώσει όλα τα απορρίμματα της Αττικής στο Σχιστό και στη Φυλή είμαστε εξ ορισμού αντίθετοι και θα προσπαθήσουμε να το αποτρέψουμε. Οσοι πιστεύουν ότι εν μέσω πανδημίας και κατακαλόκαιρο μπορούν να δημιουργήσουν, για άλλη μια φορά, τετελεσμένα στις γειτονιές μας θα διαψευστούν», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Χρ. Βρεττάκος.

Ενδεχομένως πίσω από το άρθρο 2 κρύβεται και η δυνατότητα κατασκευής εργοστασίου καύσης απορριμμάτων, σύμφωνα με τον Κίμωνα Φουντούλη.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button