Διαρροή τεράστιου όγκου νερού στο Δάσος – Θα αναλάβει κάποιος υπεύθυνος την αποκατάσταση της βλάβης;

Δρ. Δημήτριος Απ. Κεραμυδάς
Υγιεινολόγος M.Sc. , Ph.D.
ΔΙΑΡΡΟΗ ΥΔΑΤΩΝ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΡΩΤΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ. ΚΑΠΟΙΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΒΛΑΒΗΣ;
Έντονο είναι το πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί επί της οδού Βασιλείου Ρώτα στο Δάσος με την ΑΛΟΓΙΣΤΗ ΔΙΑΡΡΟΗ πολλών κυβικών μέτρων νερού καθημερινά.
Σύμφωνα με το άρθρο 2 του Κανονισμού Λειτουργίας Δικτύου Ύδρευσης (Κ.Λ.Δ.Υ.) της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε , συγκεκριμένα στην ΚΥΑ: Δ16γ/ 694 /7/117/Γ/ 2009, ΦΕΚ 552 Τ΄Β, ορίζονται οι παροχές με βάση την χρήση τους, όπου συμπεριλαμβάνεται μεταξύ άλλων η παροχή Ύδρευσης, η παροχή Κοινόχρηστων χώρων ακινήτων όπως και η παροχή Άρδευσης Δημόσιων ή Δημοτικών χώρων.
Με βάση το άρθρο 15 του Ν. 3172/ 2007, ΦΕΚ 197 Τ΄Α, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού, που σχετίζονται με την προστασία της Δημόσιας Υγείας συμπεριλαμβάνεται μεταξύ άλλων και η εξασφάλιση της υγιεινής του πόσιμου νερού και της καλής λειτουργίας των εγκαταστάσεων συλλογής και επεξεργασίας του νερού και των δικτύων ύδρευσης.
Σύμφωνα με το άρθρο 3 του Κανονισμού Λειτουργίας Δικτύου Ύδρευσης (Κ.Λ.Δ.Υ.) της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε όπως προαναφέραμε στην ΚΥΑ: Δ16γ/ 694 /7/117/Γ/ 2009, ΦΕΚ 552 Τ΄Β, ορίζεται ότι Κάθε βλάβη που προκαλείται στο δίκτυο ή τις εγκαταστάσεις της Ε.ΥΔ.Α.Π. από τρίτους, αποκαθίσταται από αυτήν και η δαπάνη της πλήρους αποκατάστασης καταλογίζεται στους υπαίτιους. Η δαπάνη αυτή περιλαμβάνει έξοδα επισκευής της βλάβης, την αξία του απολεσθέντος νερού, καθώς και την αποθετική ζημιά. Ο όγκος του απολεσθέντος νερού, προσδιορίζεται με βάση την υφιστάμενη μεθοδολογία της υδραυλικής επιστήμης.

Στο άρθρο 14 του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας Δήμου Χαϊδαρίου, Απόφαση του Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής: 151318/ 2021, ΦΕΚ 5719 Τ΄Β, όπως τροποποιήθηκε με την υπ’ Αριθμ.: 53434/ 2023, ΦΕΚ 4247 Τ΄ Β και συγκεκριμένα στην §5 όπου στις αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών ορίζονται οι Αρμοδιότητες του Τμήματος Συντήρησης Υποδομών και Εγκαταστάσεων, το οποίο μεταξύ άλλων είναι υπεύθυνο για την εκτέλεση εργασιών αποκατάστασης λειτουργικότητας σε κτιριακές εγκαταστάσεις του Δήμου (συμπεριλαμβανομένων των Σχολικών Κτιρίων, των Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών), οδοστρώματα, πεζοδρόμια, κοινόχρηστους χώρους και ΔΙΚΤΥΑ ΟΜΒΡΙΩΝ, ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ.
Το θέμα αυτή την στιγμή είναι να ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΜΕΣΑ η αλόγιστη διαρροή του Τεράστιου Όγκου Νερού που χάνεται τουλάχιστον τις τελευταίες τρεις (3) ημέρες , όπως μας ενημέρωσαν και οι κάτοικοι της περιοχής.