ΘΕΜΑ

Οι ρευματοκλοπές δίνουν και παίρνουν στα “καλά προάστια” – Το φέσι πληρώνουν οι… συνεπείς καταναλωτές, ενώ ο ΔΕΔΔΗΕ αδρανεί

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ οι μη τεχνικές απώλειες του δικτύου, (κατά την επιστημονική ονομασία οι… ρευματοκλοπές) από 4,9% της συνολικής ετήσιας κατανάλωσης το 2021 αυξήθηκαν σε 5,32% το 2022, έναντι στόχου για μείωση κατά 2% που έχει τεθεί από τη ΡΑΑΕΥ.

Οι καταναλωτές (επιχειρήσεις και νοικοκυριά) έχουν ήδη πληρώσει για τη διετία 2021 -2022 μέσω των λογαριασμών ρεύματος περί τα 800 εκατ. ευρώ για ρευματοκλοπές και με τα τιμολόγια του Απριλίου 2024, σύμφωνα με την “Καθημερινή”, άρχισαν να πληρώνουν και την προσαύξησή τους κατά 500 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων και του κόστους των τεχνικών απωλειών του δικτύου).

“Νάρκη” στην αγορά οι ρευματοκλοπές

Kαμπανάκι” για “νάρκη” στην αγορά από τις ρευματοκλοπές και τις επιβαρύνσεις που «γεννούν» στους συνεπείς καταναλωτές κρούει  ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) με πρόσφατη επιστολή του προς το υπουργείο Περιβάλλοντος στο πλαίσιο διαβούλευσης για το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, σύμφωνα με το energymag.gr.

Αν και κανείς θα ανέμενε να καταφεύγουν στη ρευματοκλοπή καταναλωτές που αδυνατούν να πληρώσουν το λογαριασμό τους, ελάχιστοι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Η πλειονότητα των παραβατών προέρχεται από το χώρο της εστίασης και των εμπορικών καταστημάτων αλλά και από οικιακούς καταναλωτές με υψηλές καταναλώσεις στα καλά προάστια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα ο ΕΣΠΕΝ επισημαίνει τις υποχρεώσεις  του ΔΕΔΔΗΕ και τονίζει ότι θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν, να αντιμετωπιστεί από τον ΔΕΔΔΗΕ το θεμελιώδες και χρόνιο ζήτημα της αδυναμίας επακριβούς καταλογισμού της καταναλισκόμενης ενέργειας που αντιστοιχεί σε κάθε Εκπρόσωπο Φορτίου. Να σημειωθεί ότι οι αυξανόμενες απώλειες από το σύνολο της ενέργειας που καταναλώθηκε στο δίκτυο  δεν αντιστοιχίζονται με την κατανάλωση, κι  έτσι  καταγράφονται ως τεχνικές και μη τεχνικές απώλειες, δηλαδή ρευματοκλοπές.

ΔΕΔΔΗΕ
Ο ΔΕΔΔΗΕ οφείλει να επιταχύνει την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών

Θεωρεί δε ο Σύνδεσμος ότι η ψηφιοποίηση  του δικτύου και η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για τον μετασχηματισμό της αγοράς και την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών, ενώ σημειώνει ότι είναι αναγκαίο όλοι  οι συμμετέχοντες στην αγορά, συμπεριλαμβανομένων των προμηθευτών, να έχουν ολοκληρωμένη πληροφόρηση για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου. Και αυτό για μπορούν να εναρμονίσουν τις απαραίτητες ενέργειες για την ανάπτυξη και την παροχή των σχετικών υπηρεσιών.

Επίσης τονίζει ότι πρέπει να ενσωματωθεί το κόστος των απωλειών στο Επιτρεπόμενο Έσοδό του σύμφωνα με τις προβλέψεις σχετικής απόφασης της ΡΑΑΕΥ.

Σύμφωνα με στοιχεία του ACER, ήδη από το 2021, η Ελλάδα ήταν μία εκ των ελαχίστων Κρατών-Μελών της Ε.Ε. όπου το κόστος των απωλειών του δικτύου δεν ανακτάται μέσω του Επιτρεπόμενου Εσόδου του ΔΕΔΔΗΕ αλλά μετακυλίεται στο κόστος προμήθειας, με προφανή συνέπεια την έλλειψη κινήτρου του Διαχειριστή για τον περιορισμό των απωλειών, αλλά και αύξηση των τιμολογίων του ρεύματος για τους τελικούς καταναλωτές. 

εξοικονομώ, ρευματοκλοπές

Διαστάσεις γενικευμένης διαφθοράς

Το πρόβλημα όμως με τις ρευματοκλοπές δεν περιορίζεται μόνο στα «φέσια» που πληρώνουν οι συνεπείς καταναλωτές για να έχουν δωρεάν ρεύμα παραβάτες, υπεράνω πάσης υποψίας. Το φαινόμενο έχει πάρει εδώ και πολλά χρόνια διαστάσεις γενικευμένης διαφθοράς. Οργανωμένες ομάδες ιδιωτών ηλεκτρολόγων παρέχουν «τεχνογνωσία» ρευματοκλοπής έναντι αμοιβής που ξεκινάει από 200 ευρώ και ανεβαίνει ανάλογα με την κατανάλωση. Οι έλεγχοι από τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ καταλήγουν σε πολλές περιπτώσεις σε επικίνδυνες αποστολές.

Αν και κανείς θα ανέμενε να καταφεύγουν στη ρευματοκλοπή καταναλωτές που αδυνατούν να πληρώσουν το λογαριασμό τους, ελάχιστοι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Η πλειονότητα των παραβατών προέρχεται από το χώρο της εστίασης και των εμπορικών καταστημάτων αλλά και από οικιακούς καταναλωτές με υψηλές καταναλώσεις στα καλά προάστια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε τον περασμένο Νοέμβριο ο υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης  ο ΔΕΔΔΗΕ έχει εντοπίζει 13.000 παραβάσεις ρευματοκλοπών το χρόνο, με το 50% αυτών να αφορούν ρεύμα αξίας μέχρι 4.500 ευρώ, το 25% μεταξύ 4.500-10.000 ευρώ και το 25% άνω των 10.000 ευρώ. Ο υπουργός, έκανε λόγο για «μαζικές ρευματοκλοπές», που κατά κύριο λόγο γίνονται από επιχειρήσεις, με τους συνολικούς εμπλεκόμενους να ξεπερνούν τους 250.000.

ρευματοκλοπές

Παρόμοια Άρθρα

Εγγραφή
Notify of
guest
0 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Δημοφιλέστερα
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Back to top button
0
Πάρτε μέρος στη συζήτηση!x