ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Χαϊδάρι, 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή: Να αναδείξουμε τη “δική μας προσφυγιά”

Γράφει ο Δημήτρης Αλεξάκης, δημοτικός σύμβουλος “Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου”

Χωρίς πολιτιστική πυξίδα και οργάνωση η Δημοτική Αρχή για σημαντικά γεγονότα της πόλης μας! Απουσία στοιχειώδους προγραμματισμού για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή!

Στην πόλη μας από τους πρώτους κατοίκους ήταν οι Μικρασιάτες, Φωκαείς και Τσακμακλιώτες, οι οποίοι εξ αιτίας της Μικρασιατικής Καταστροφής (1922), μετά από επίπονη περιπλάνηση βρήκαν τόπο να εγκατασταθούν (1923 – 1925). Επομένως, μαζί με τους συμπολίτες και τις συμπολίτισσές μας από τον Πόντο και την Κωνσταντινούπολη, ένα μεγάλο τμήμα της τοπικής κοινωνίας έλκει την καταγωγή του από τη Μικρά Ασία.

Κατά τη διάρκεια της 2ης τακτικής συνεδρίασης (28 Φεβ. 2022) του Δημοτικού Συμβουλίου θέσαμε το ερώτημα στον Δήμαρχο της πόλης αν είχε κάτι να μας πει για την οργάνωση και συμμετοχή του Δήμου αλλά και την υποστήριξη των συλλογικοτήτων σ’ ένα πλαίσιο πολυθεματικών εκδηλώσεων και δράσεων, που συνάδει με την αξία που εμπεριέχεται στη διαχρονική διαδρομή των εκατό χρόνων και δεν αντιμετωπίζεται σαν ένα συμβατικό γεγονός, με το οποίο ασχολείσαι ένα βράδυ.

Σαν ένα γεγονός που έχει επίσης τη δική του ξεχωριστή δυναμική συμβολή, τη συμβολή “της δικής μας προσφυγιάς” στα κοινωνικοοικονομικά δρώμενα της πόλης και θα συνεχίσει να συμβάλει ανάλογα, σε όλα τα επίπεδα της πόλης μας.

Ο Δήμαρχος, απροβλημάτιστος ως προς τις επίκαιρες κοινωνικοπολιτιστικές ανάγκες της πόλης μας, ψέλλισε κάτι! Ψιθύρισε κάτι αορίστως… για τον ερχόμενο Σεπτέμβρη! Αφήνοντας παράμερα τον Αύγουστο της ραστώνης, σύμφωνα με μια λαϊκή ρήση, γνωστή σε όλους και όλες!

Κανένας πολιτιστικός σχεδιασμός, καμία οργάνωση, έλλειψη ελάχιστης προβολής του σημαντικού επετειακού γεγονότος!

Χαϊδάρι, 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή: Να αναδείξουμε τη "δική μας προσφυγιά" 3

Κατανοητή βεβαίως και σεβαστή η προβολή του φωτισμού των βράχων των νταμαριών για την ετήσια επέτειο του Αγίου Βαλεντίνου και οι δημοσιοποιήσεις στα διαδικτυακά μέσα! Αλλά υπάρχουν και άλλα πολιτιστικά ζητήματα που πρέπει να απασχολούν τη Δημοτική Αρχή. Αφού, δεν είναι ολόκληρη η πόλη μια κι έξω για τα νταμάρια!

Γι’ αυτό, όπως και για άλλα θέματα, σαν Δημοτική Παράταξη “Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου” δημοσιοποιούμε και υπογραμμίζουμε τις προτάσεις μας ως προς τη δημιουργία επαρκούς πλαισίου πολιτιστικών δράσεων, το οποίο θα περιποιεί τιμή για την πόλη μας και θα αποδίδει τα δέοντα για τη συμπλήρωση μιας εκατονταετηρίδας από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Συνοπτικά ο τίτλος του πολιτιστικού πλαισίου θα μπορούσε να είναι:

“Θύμησες της Μικρασιατικής ζωής και της Μικρασιατικής Καταστροφής. Η συμβολή των Μικρασιατών προσφύγων στην ανάπτυξη της πόλης μας”.

Προτεινόμενες δράσεις με πλήρη στήριξη από τη Διοίκηση του Δήμου:

  • Έκθεση φωτογραφίας και τύπου στο Δημαρχείο της πόλης
  • Θεματικές εβδομάδες με επισπεύδοντες τους συλλόγους των Μικρασιατών με αναφορά στη λογοτεχνία, ποίηση, στις παραστατικές τέχνες (ζωγραφική, θέατρο, χορός, λαϊκές φορεσιές και κόσμημα) και στα παραμύθια.
  • Παρουσίαση διατροφικών συνηθειών και μύηση με μικρασιάτικες συνταγές μαγειρικής.
  • Η χειροτεχνία και η βιοτεχνία, τότε και σήμερα.
  • Ενημέρωση των σχολικών μονάδων και υποστήριξη από τον Δήμο για τη θεματική συμμετοχή τους.
  • Διαλέξεις σχετικά με τη Μικρασιατική καταστροφή και τους κατά καιρούς μεγαλοϊδεατισμούς που οδηγούν στον όλεθρο!
  • Δημοσιεύσεις διαμέσου των τοπικών ΜΜΕ.
  • Εκδόσεις εντύπων.

Τέλος προτείνουμε την πρόσκληση του Γλύπτη Θόδωρου Παπαγιάννη, πρώην καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών, ο οποίος σε συνεργασία με το συμπολίτη μας Χάρη Λαλέ να οργανώσουν ένα συμπόσιο γλυπτικής, τα έργα του οποίου θα αποτελούν πολιτιστικά μνημεία αναφοράς και της γλυπτικής τέχνης, που θα κοσμούν την πόλη μας.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button