ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΚΟΙΝΩΝΙΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Ο ελαιώνας του ΨΝΑ έδωσε φέτος ένα λάδι με διεθνές βραβείο!

Δυσκολευόμαστε να διαλέξουμε κατηγορία γι’ αυτή την υπέροχη είδηση. Να την βάλουμε στα κοινωνικά θέματα ή στα περιβαλλοντικά; Ή μήπως καλύτερα στα οικονομικά; Σε όλα ταιριάζει και όλα μπορεί να τα προικίσει με ανθρωπιά και αισιοδοξία. Με δυο λόγια, από φέτος το Χαϊδάρι ανήκει στις περιοχές που έχουν λάδι με διεθνές βραβείο! Και μάλιστα από μια επιχείρηση συνεταιριστική, πρωτοπόρα και υπόδειγμα κοινωνικής δράσης. Το όνομα του προϊόντος είναι “Ελαία Ψυχής” και κρύβει πλούσιο συμβολισμό.

Πρόκειται για τον Κοινωνικό Συνεταιρισμό “Διάπλους”, ο οποίος ξεκίνησε με πρωτοβουλία εργαζομένων και ασθενών του ΨΝΑ Δαφνίου το 2004 και από τότε έχει απλωθεί σε ένα εντυπωσιακό εύρος δραστηριοτήτων, με σκοπό την επανένταξη των ασθενών και την οικονομική τους στήριξη. Μια από αυτές είναι η ελαιοκομία.

Ο Διάπλους, λοιπόν, είναι αυτός που διαχειρίζεται τον μικρό ελαιώνα του Ψυχιατρείου. Είναι τα δέντρα που βλέπουμε δίπλα στην Λ. Αθηνών και έχουν εμπλουτιστεί με την φύτευση 50 νέων στις αρχές του 2018. Επιπλέον τα τελευταία τέσσερα χρόνια διαχειρίζονται και έναν μικρότερο αριθμό ελαιόδεντρων (αιωνόβια), τα οποία βρίσκονται επί της οδού Π. Ράλλη και Θηβών και παραχωρούνται από τον Δήμο Αιγάλεω. Συνολικά καλλιεργούν 600 ελιές.

Από την διαχείριση των ελαιώνων παράγουν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, χαμηλής οξύτητας και εξαιρετικής ποιότητας, με φρουτώδες άρωμα. Το όνομά του είναι «Ελαία Ψυχής». Αξίζει να σημειωθεί πως χρησιμοποιούνται αυστηρά ήπιες και οικολογικές μέθοδοι καλλιέργειας. Οι ποικιλίες ελιάς είναι κυρίως Αθηνολιά, Κορωνέικη και ένα μικρός αριθμός από Μεγαρίτικες.

Ο ελαιώνας του ΨΝΑ έδωσε φέτος ένα λάδι με διεθνές βραβείο! 3
Χαϊδάρι, φθινόπωρο 2019.

Μόλις τον Μάιο του 2020 έστειλαν για πρώτη φορά το ελαιόλαδό τους στον διεθνή διαγωνισμό Berlin Olive Oil Awards 2020 (BGOOA 2020, Berlin Global Olive Oil Awards) και πήραν βραβείο ποιότητος (BRONZE AWARD), το οποίο επιβεβαίωσε την υψηλή ποιότητα του λαδιού. Διατίθεται σε συσκευασίες των 750 ml και 5 lt.

Εντυπωσιακό επίσης είναι το γεγονός ότι σε χημικές αναλύσεις που έγιναν στο λάδι δεν βρέθηκε η παραμικρή επιβάρυνση σε ρύπους και βαρέα μέταλλα, όπως ίσως θα περίμενε κανείς λαμβάνοντας υπόψη την θέση του ελαιώνα δίπλα στην Εθνική Οδό.

Όπως αναφέραμε, σκοπός του Διάπλου είναι η επαγγελματική αποκατάσταση ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα μέσα από την δημιουργία επιχειρηματικών δράσεων και θέσεων εργασίας. Παράλληλα αποτελεί και μονάδα ψυχικής υγείας. Είναι από τους πρώτους θεσμοθετημένους κοινωνικούς συνεταιρισμούς στην Ελλάδα. Στον συνεταιρισμό απασχολούνται σε όλες τις δραστηριότητες, κάθε χρόνο συνολικά 90-100 άτομα.

Πέρα από το λάδι, ο κοινωνικός συνεταιρισμός παράγει κηπευτικά εποχής και μέλι. Επιπλέον εδώ και χρόνια παρέχει επιτυχημένα υπηρεσίες καθαριότητας σε 54 κτίρια στην Αθήνα, Πειραιά, Πάτρα, Θεσ/νίκη, όπως επίσης και υπηρεσίες αποψίλωσης χόρτων εποχιακά!

Το “Χαϊδάρι Σήμερα TV” θα κάνει ειδική τηλεοπτική εκπομπή – αφιέρωμα σε αυτή την επιχείρηση – διαμάντι και τους ανθρώπους της.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button