ΥΓΕΙΑΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Αττικόν: Εκρηκτικό μείγμα μαζικής προσέλευσης covid και non covid περιστατικών

Για να περιγράψει τη δραματική κατάσταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο ΕΣΥ, ο νευροχειρουργός Πάνος Παπανικολάου, γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος), αναφέρει το παράδειγμα της γενικής εφημερίας στο Αττικόν, ενός εκ των μεγαλυτέρων νοσοκομείων της Αττικής.

Όπως αποκαλύπτει, την Παρασκευή 5/3 έγιναν 180 εισαγωγές εκ των οποίων οι 60 αφορούσαν περιστατικά covid.

“Εδώ και μέρες έχουμε επισημάνει ότι βιώνουμε το εκρηκτικό μίγμα μαζικής προσέλευσης covid και non covid περιστατικών που δεν το είχαμε πέρυσι. Το νοσοκομείο ήδη νοσηλεύει πάνω από 200 επιβεβαιωμένα περιστατικά covid και από αυτά μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου 6/3 είχαν απομείνει 10 σε κλίνες του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών διότι δεν υπήρχαν κρεβάτια. Επίσης το ότι δεν μπορούσε να εξυπηρετηθεί καλά με ανθρώπινο δυναμικό ούτε η covid νοσηρότητα ούτε τα άλλα περιστατικά, φαίνεται από το γεγονός ότι βγήκε off και δεύτερη πτέρυγα non covid νοσηλείας λόγω ενδονοσκομειακής διασποράς”.

Σχετικά με τις ΜΕΘ ο κ. Παπανικολάου σημειώνει τα εξής:

“Η ΜΕΘ του Αττικόν είναι από τις μεγαλύτερες με 43 κλίνες εκ των οποίων ήταν κενές μόνο 3. Επίσης οι 5 non covid κλίνες ΜΕΘ, ήταν όλες πλήρης”. Φαίνεται ξεκάθαρα πως αν ένας μικρός αριθμός από τις 180 εισαγωγές χρειάζονταν εισαγωγή σε ΜΕΘ, δεν θα μπορούσε αυτό να γίνει. Το παραπάνω πραγματικό γεγονός επιβεβαιώνει πλήρως ότι ενώ είχαμε προειδοποιήσει από τις 9 Φεβρουαρίου για τις ανάγκες κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την Αττική, ώστε έστω και τώρα να πρέπει να γίνουν άμεσα προσλήψεις αλλά και επίταξη ιδιωτικών θεραπευτηρίων. Είμαστε δε, η μοναδική χώρα που τα ιδιωτικά θεραπευτήρια δεν νοσηλεύουν covid περιστατικά”.

Να αναφέρουμε ότι συνολικά στην Αττική υπάρχουν 449 κλίνες ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 348 μόνο μπορούν να λειτουργήσουν για περιστατικά covid. Αυτό ήταν γνωστό όμως φαίνεται η Κυβέρνηση να αιφνιδιάστηκε καθώς αρκετά γρήγορα οι εν λόγω ΜΕΘ έχουν καλυφθεί σε ένα δραματικά υψηλό ποσοστό. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα λεγόμενα της καθηγήτριας Βάνας Παπαευαγγέλου, μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, την ερχόμενη εβδομάδα στην Επικράτεια θα υπάρξουν άλλες 200 διασωληνώσεις, ένας αριθμός που τρομάζει.

Πηγή: news247

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button