Ένωση Καταναλωτών: Ληστρικό σύστημα προμηθειών στα ΑΤΜ της Τράπεζας Πειραιώς

Η Ένωση Καταναλωτών Εργαζομένων Ελλάδας καταγγέλλει ως πολλαπλώς παράνομες τις πρόσθετες χρεώσεις για όσους χρησιμοποιούν ΑΤΜ της Τράπεζας Πειραιώς και ζητά ελέγχους και μέτρα.
Πιο αναλυτικά:
Οι υπέρογκες προμήθειες που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες καταναλωτές κατά τις διατραπεζικές τους συναλλαγές, αποκτούν και νέα επιβάρυνση, μέσω ενός νέου ληστρικού συστήματος προμηθειών: τις πρόσθετες χρεώσεις για όσους χρησιμοποιούν ΑΤΜ της Τράπεζας Πειραιώς, τα οποία έχουν αποκτήσει εταιρείες στις οποίες αυτή συμμετέχει.
Συγκεκριμένα το 80% των μετοχών της θυγατρικής εταιρείας της Τράπεζας με την επωνυμία «ΚΕΑ Λειτουργία και Διαχείριση Δικτύων ΑΤΜ», πουλήθηκαν στην εταιρεία «Printec Cash Network A.E.» τον περασμένο Μάϊο. Η εταιρεία αυτή, η οποία διαχειρίζεται συνολικά 850 ΑΤΜ που βρίσκονται κυρίως σε πλατείες, σούπερ μάρκετ, νοσοκομεία, αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμούς τρένων κλπ. και η οποία πλέον ονομάζεται «Cashflex», δεν θεωρείται και δεν είναι τυπικά θυγατρική εταιρεία της Τράπεζας.
Αποτέλεσμα αυτής της συναλλαγής και της ιδιότητας της Cashflex ως τρίτης εταιρείας, είναι να αυξηθούν και οι προμήθειες που παρακρατά σε κάθε συναλλαγή: συγκεκριμένα, για κάθε ανάληψη η προμήθεια είναι 1,5 ευρώ ενώ η Τράπεζα Πειραιώς λαμβάνει και επιπλέον 0,60 ευρώ ως δική της προμήθεια και συνολικά 2,10 ευρώ. Παρόμοιες χρεώσεις ισχύουν και για την ενημέρωση υπολοίπου.
Οι εποπτικές αρχές (Τράπεζα της Ελλάδος) και τα Υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης, ως συνήθως, «αγρόν ηγόρασαν» και πιάστηκαν εξ απήνης από την εξέλιξη αυτή που έχει εξοργίσει τους Έλληνες καταναλωτές.
Οι πρακτικές αυτές είναι πολλαπλώς παράνομες αφού παραβιάζουν την Οδηγία PSD2 (ΕΕ 2015/2366), η οποία επιβάλλει την αρχή της πλήρους διαφάνειας και ενημέρωσης του καταναλωτή σε θέματα πληρωμών και χρεώσεων καθώς και την αρχή της καθολικής εξυπηρέτησης και της ίσης πρόσβασης, ιδίως για πολίτες σε απομακρυσμένες περιοχές ή με περιορισμένη ψηφιακή επάρκεια.
Η ελληνική Πολιτεία και οι Ανεξάρτητες Αρχές, οφείλουν να προβούν άμεσα στην ενδελεχή έρευνα ως προς τη συμβατότητα των εν λόγω πρακτικών με το εθνικό και ενωσιακό δίκαιο και να λάβουν άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση της διαφάνειας και της δικαιοσύνης στις τραπεζικές χρεώσεις, περιλαμβανομένης της μείωσης ή κατάργησης όσων κριθούν αθέμιτες.
Τη διάσωση του τραπεζικού συστήματος την πληρώσαμε πολύ ακριβά οι Έλληνες πολίτες στο παρελθόν. Επιτέλους να σταματήσει τώρα η συνέχιση της κερδοσκοπίας σε βάρος μας. Τα ιδιωτικά ΑΤΜ πρέπει να καταργηθούν άμεσα, οι δε τραπεζικές προμήθειες να εξορθολογιστούν αφού ληφθεί υπόψη η δυσμενέστατη θέση των καταναλωτών στο περιβάλλον της αδυσώπητης ακρίβειας και αισχροκέρδειας.
Τι λέει η Τράπεζα Πειραιώς
Διευκρινίσεις για τις χρεώσεις στα ΑΤΜ δίνει με ανακοίνωσή της μετά τον σάλο και τις έντονες αντιδράσεις που έχουν προκληθεί η Τράπεζα Πειραιώς.
Στην ανακοίνωση αναφέρει:
• η Πειραιώς λειτουργεί, μετά την ως άνω μεταβίβαση, το δεύτερο μεγαλύτερο δίκτυο ΑΤΜ στη χώρα με 1.300 μονάδες, διασφαλίζοντας επαρκή γεωγραφική κάλυψη πανελλαδικά
• τα 820 ΑΤΜ που μεταβιβάσθηκαν στη θυγατρική της Printec, Cashflex, προέρχονταν από τη συγκέντρωση του τραπεζικού κλάδου κατά την προηγούμενη δεκαετία, καθώς η Πειραιώς απορρόφησε περισσότερες από 10 τραπεζικές οντότητες στην Ελλάδα
• η χρέωση της Πειραιώς για αναλήψεις πελατών της σε δίκτυα τρίτων (συμπ. της Cashflex) ανέρχεται σε €0,60 ανά συναλλαγή. Η Πειραιώς προχωρά σε άμεση μείωση αυτού σε €0,50 ανά συναλλαγή, το χαμηλότερο της αγοράς. Η τιμολογιακή πολιτική στα ΑΤΜ της Πειραιώς είναι δωρεάν για τους πελάτες της και παραμένει αμετάβλητη για πελάτες τρίτων τραπεζών. H εξυπηρέτηση των πελατών γίνεται σταθερά με μέριμνα και προσοχή
• το κόστος ανάληψης στο δίκτυο ΑΤΜ της Cashflex (€1,50 ανά συναλλαγή) είναι το χαμηλότερο της αγοράς, με μηδενική χρέωση για ερώτηση υπολοίπου και διαχείριση κωδικού ασφαλείας
• σεβόμενη τις ανάγκες της πελατειακής βάσης κατά τη διάρκεια της κρίσης, η Πειραιώς διατήρησε το υπερβάλλον αυτό δίκτυο ΑΤΜ για περισσότερα από 10 χρόνια, επιβαρυνόμενη τα κόστη τεχνολογίας, φύλαξης και συντήρησης
• η Πειραιώς διατηρεί μειοψηφικό ποσοστό 19,9% στην Cashflex, συνεισφέροντας τεχνογνωσία και εμπειρία στο νέο σχήμα που είναι ελληνικής ιδιοκτησίας, εν μέσω διεθνούς ανταγωνισμού στον κλάδο των μη τραπεζικών offsite ATM
• η Πειραιώς λειτουργεί σήμερα και θα παραμείνει με το μεγαλύτερο φυσικό δίκτυο 370 καταστημάτων πανελλαδικά, 30% υψηλότερα του μέσου δικτύου στην ελληνική αγορά.