ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΑΓΟΡΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑΥΓΕΙΑ

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ – ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Δύο έννοιες τόσο ίδιες και τόσο διαφορετικές

Γράφει ο Γιώργος Λαμπρόπουλος*

* Γεωπόνος, κάτοχος πτυχίου από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με εμπειρία 17 χρόνων στις υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης, σε κατοικίες, επαγγελματικούς και δημόσιους χώρους. Είναι υπεύθυνος της εταιρείας Vetery Service για την Αθήνα. Για περισσότερες πληροφορίες, ραντεβού, προσφορές :Τηλέφωνο 697 47 00175

Με την είσοδο του κορωνοϊού στην ζωή μας, οι έννοιες απεντόμωση και απολύμανση έγιναν ακόμα πιο δυσδιάκριτες. Δεν είναι σπάνιο, ακόμα και εταιρείες απεντόμωσης να μπερδεύουν τους καταναλωτές μοιράζοντας φυλλάδια που γράφουν ότι κάνουν απολυμάνσεις, ενώ εννοούν το αντίθετο!

Διαφορές τριών σημείων

α) Η απεντόμωση αφορά στην καταπολέμηση κάθε είδους εντόμου, κατσαρίδες, κουνούπια, ψύλλους, κοριούς κλπ, επικίνδυνα για την δημόσια υγεία.

Η απολύμανση αφορά στην καταπολέμηση μικροοργανισμών όπως μύκητες, βακτήρια και ιοί.

β) Η απεντόμωση γίνεται με εγκεκριμένα εντομοκτόνα υγειονομικής σημασίας, κατάλληλα για εφαρμογή σε κατοικημένες περιοχές. Δεν υπάρχουν βιολογικά εντομοκτόνα όπως με ρωτάνε συχνά αρκετοί οικολόγοι.

Η απολύμανση γίνεται με απολυμαντικά, που είναι συνήθως ενώσεις χλωρίου.

γ) Η απεντόμωση έχει υπολειμματική διάρκεια. Σε κατοικίες πραγματοποιείται την Άνοιξη και το φάρμακο διαρκεί για αρκετούς μήνες μετά τον ψεκασμό.

Η απολύμανση έχει μηδενική υπολειμματική διάρκεια. Σκοτώνει μικροοργανισμούς που υπάρχουν την ώρα της εφαρμογής και δεν έχει καμία επίδραση σε νέα μόλυνση του απολυμασμένου χώρου.

Από τα παραπάνω φαίνεται πως στην καθημερινότητα μας κατά κύριο λόγο έχουμε ανάγκη την απεντόμωση ή ριζική καταπολέμηση ανεπιθύμητων εντόμων που αποτελούν φορείς μολύνσεων και ασθενειών. Η απολύμανση πριν τον κορονωϊό εφαρμοζόταν σε λίγες περιστάσεις όπως χειρουργεία νοσοκομείων και μέσα μαζικής μεταφοράς.

Tip: Eκτός από τους επαγγελματικούς χώρους, καλό είναι ο καθένας από εμάς στον ιδιωτικό του χώρο και ανά τακτά χρονικά διαστήματα να χρησιμοποιεί απολυμαντικά κοινής χρήσης και να απολυμαίνει επιφάνειες που ακουμπά συχνά όπως πόρτες πόμολα, πρίζες, κουμπιά πληκτρολογίων, κλειδιά, κινητά κ.ά.

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ - ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Δύο έννοιες τόσο ίδιες και τόσο διαφορετικές 11

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button