ΕΛΛΑΔΑ

Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου: συντήρηση μυθικής σεκόιας 20.000.000 ετών!

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

ΣΥΝΤΗΡΩΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Συντήρηση ιστάμενου κορμού Σεκόιας (Νο 69)

Ο εμβληματικός απολιθωμένος κορμού Νο 69 στο Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους στη θέση «Μπαλή Αλώνια», είναι ο μεγαλύτερος ιστάμενος απολιθωμένος κορμός στον κόσμο. Το ύψος του είναι 7,02m και η περίμετρος του 8,58m. Αποτελεί το κατώτερο τμήμα του κορμού, το οποίο έχει διατηρηθεί σε πολύ καλή κατάστάση.

Στη βάση του διακρίνεται το ριζικό σύστημα του δέντρου, γεγονός που αποδεικνύει ότι βρίσκεται στην ίδια ακριβώς θέση που ήταν και πριν από 20.000.000 χρόνια.

Η συντήρηση του γιγάντιου απολιθώματος χρειάσθηκε ιδιαίτερη προσπάθεια, κόπο και προσοχή. Για την υλοποίηση των επεμβάσεων συντήρησης σε όλη την επιφάνεια του κορμού απαιτήθηκε η κατασκευή περιμετρικού ικριώματος (σκαλωσιάς) που περιβάλει τον κορμό και επιτρέπει την εργασία σε κάθε τμήμα του απολιθώματος.

Μετά την ολοκλήρωση του μηχανικού καθαρισμού ακολούθησε η στερέωση τοπικά της επιφάνειας του φλοιού που παρουσιάζει τάσεις αποσάθρωσης και θρυμματισμού με κατάλληλα ενέμματα. Η συμπλήρωση ρωγμών γίνεται με έγχρωμο τσιμεντοκονίαμα. Αυτό αποτελείται από λευκό τσιμέντο απαλλαγμένο από θειικές προσμίξεις.

Η στερέωση της επιφάνειας του κορμού, έγινε με διάλυμα πυριτικού αιθυλεστέρα για την ενίσχυση της δομής του υλικού και ακολούθησε η αδιαβροχοποίηση της επιφάνειάς του.

https://www.lesvosmuseum.gr/…/psifiaki-paroysiasi…#lesvospetrifiedforest#geoconservation#preservingthepast#lesvosgeopark#UnescoGlobalGeoparks#GlobalGeoparksNetwork

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button