ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Γ. Πατούλης: “Μεγάλο έργο υποδομής ο Κόμβος Σκαραμαγκά” – Κρατάει “ζωντανό” το έργο η Περιφέρεια

Κινήσαμε “γη και ουρανό” για να βρούμε αν κάτι κινείται σχετικά με το μεγάλο οδικό έργο του Κόμβου Σκαραμαγκά, που ανασταίνεται και πεθαίνει εδώ και 23 ολόκληρα χρόνια! Προσπαθήσαμε δηλαδή να δούμε αν συνεχίζει να υπάρχει έστω και κάποιος αδύναμος σφυγμός ή απεβίωσε οριστικά και πρέπει να το βγάλουμε πια από το μυαλό μας. Τελικά η Περιφέρεια Αττικής μας πληροφόρησε ότι βρίσκεται στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων και, κυρίως, έχει ενταχθεί και η μεταφορά του αγωγού φυσικού αερίου προς Πειραιά, η οποία εμπόδισε την επανεκίνηση του έργου το 2018.

Αναλυτικά η ιστορία και οι πτυχές του Υπερ-Κόμβου Σκαραμαγκά: Υπερ-κόμβος Σκαραμαγκά: Από το 1997 έως το 2020… κατάφεραν δυο τρύπες στο βουνό!

“Ένεση” από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Ο νέος κύκλος της ενασχόλησης της εφημερίδας μας με το πολύπαθο έργο των τριών ανισόπεδων κόμβων Σκαραμαγκά, προϋπολογισμού 55.000.000 ευρώ, του οποίου η υλοποίηση θα αλλάξει άρδην τις συνθήκες κυκλοφορίας στην Εθνική Οδό και θα ενώσει τον Πειραιά με την Αττική Οδό, ξεκίνησε όταν στις 18 Μαΐου ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης ήρθε στον Σκαραμαγκά για να επιθεωρήσει το έργο τοποθέτησης τσιμεντένιων διαχωριστικών. Θεωρήσαμε εμπαιγμό για τη Δυτική Αθήνα αυτού του είδους την “παρέμβαση” και αντιδράσαμε με το άρθρο “Ο Πατούλης στον Σκαραμαγκά για τις μπάρες, αλλά για το μεγάλο έργο του Κόμβου ούτε τσιμουδιά!”, θυμίζοντας την πραγματική εκκρεμότητα στον Σκαραμαγκά. Ταυτόχρονα στείλαμε μια σειρά ερωτημάτων στην Περιφέρεια Αττικής και χρειάστηκε ένας μήνας για να μας απαντήσουν (βλέπε στο τέλος).

Στο μεταξύ συναντήσαμε τον κ. Πατούλη σε επίσκεψή του στο Χαϊδάρι (16 Ιουνίου), όπου του θέσαμε διά ζώσης το ζήτημα του Σκαραμαγκά. Μας απάντησε: “Είναι ένα μεγάλο έργο και πιστεύουμε πως αποτελεί έργο υποδομής. Ήδη βρίσκεται σε διαδικασία προμελέτης και χρηματοδότησης. Θα υπάρξει ένα μεγάλο ποσό που θα πάρουμε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, κάτι το οποίο θα συμβάλει σημαντικά για την ολοκλήρωση του έργου”.

Συνολικό κόστος 57.900.000 ευρώ

Χτες Παρασκευή 25 Ιουνίου λάβαμε γραπτές απαντήσεις στα ερωτήματα που θέσαμε στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας. Συγκεκριμένα, με αφορμή τη σχεδόν ετήσια “σιγή ασυρμάτου” για την τύχη του έργου, ρωτήσαμε αν απεντάχθηκε από το Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας το έργο κατασκευής του υπερ-κόμβου Σκαραμαγκά και -αν όχι- ποιες είναι οι τωρινές δυσκολίες για την έναρξη των εργασιών και πότε εκτιμάται πως θα ξεκινήσουν.

Η απάντηση:

Σχετικά με την υποβληθείσα ερώτησή σας και την απάντηση της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας Αττικής, σας ενημερώνουμε ότι έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων τα κάτωθι έργα:

1. Υπηρεσίες τεχνικού συμβούλου για το έργο “Σύνδεση της Δυτικής Περιφερειακής Αιγάλεω με την Ε.Ο. Αθηνών Κορίνθου – τροποποίηση υφιστάμενων κόμβων” προϋπολογισμού 700.000€.

2. Σύνδεση της Δυτικής Περιφερειακής Αιγάλεω με την Ε.Ο. Αθηνών Κορίνθου – τροποποίηση υφιστάμενων κόμβων προϋπολογισμού 55.000.000€.

3. Μετατόπιση αγωγού φυσικού αερίου υψηλής πίεσης κλάδου Κερατσινίου στην περιοχή Σκαραμαγκά, προϋπολογισμού 2.200.000€.

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι “κάτι κινείται”. Το σημαντικό είναι ότι, όπως φαίνεται, λαμβάνεται μέριμνα για μετακίνηση του αγωγού φυσικού αερίου που κατασκευάστηκε στην πλαγιά του Ποικίλου, στο σημείο όπου πρέπει να γίνει σύνδεση της Δυτικής Περιφερειακής Αιγάλεω με τη Λ. Σχιστού (μελέτη Δραγουμάνοβιτς). Βέβαια, από το σημείο που βρισκόμαστε σήμερα μέχρι τη δημοπράτηση του έργου και την έναρξη των εργασιών απέχουμε πολύ. Πρέπει και οι φορείς του Χαϊδαρίου και της Δυτικής Αθήνας να πιέσουν.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button