ΔΗΜΟΤΙΚΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

“Απογραφόμαστε, γιατί όλοι μετράμε”: Ξεκινάει η απογραφή πληθυσμού στο Χαϊδάρι

Στην τελική ευθεία για την καταγραφή του πληθυσμού βρίσκεται το Χαϊδάρι, όπως και όλη η Ελλάδα. Η ΕΛΣΤΑΤ, όπως κάθε δέκα χρόνια, θα διενεργήσει, την περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2021, την Απογραφή Πληθυσμού, με σκοπό τη συγκέντρωση στοιχείων για τα δημογραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού της Ελλάδας, καθώς και για τη σύνθεση των νοικοκυριών και τις συνθήκες στέγασής τους.

Σημειώνουμε ότι η απογραφή δεν είναι μια ανούσια διαδικασία ρουτίνας, αλλά αντίθετα έχει τεράστια σημασία για τη ζωή μας, αφού παίζει ρόλο σε κάθε πολιτική που σχεδιάζει το κράτος. Ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι το ύψος του πληθυσμού κάθε Δήμου ορίζει απολύτως το ύψος των κρατικών κονδυλίων που εισρέουν σε αυτόν, ακόμη και για τα έργα μέσω ΕΣΠΑ1

Τροφή για σκέψη: Υπολογίζεται ότι το Χαϊδάρι, με βάση τον αριθμό των ρολογιών της ΔΕH (27.000), έχει πραγματικό πληθυσμό περίπου 75.000 κατοίκους. Ωστόσο στην τελευταία απογραφή (2011) καταγράφηκαν μόλις 46.897 άνθρωποι, κυρίως διότι πολλοί σκέφτονται ρομαντικά "ας απογραφώ στο χωριό μου". Τι σημαίνει στην πράξη αυτή η "πλαστή" πληθυσμιακή υστέρηση για την πόλη; Θα επανέλθουμε με περισσότερα στοιχεία.   

Η διαδικασία

Ήδη συνεργάτες της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) έχουν καταγράψει τις κατοικίες της πόλης, ενώ σύντομα οι ένοικοί τους κληθούν να αυτοαπογραφούν για πρώτη φορά ηλεκτρονικά.

Η επιστολή θα περιέχει έναν ηλεκτρονικό κωδικό, με τον οποίο  θα καλείται το κάθε νοικοκυριό να το συμπληρώσει το έντυπο στο διαδίκτυο μέχρι τις 26 Νοεμβρίου, μέσω της ψηφιακής πύλης www.gov.gr.

Πιο αναλυτικά, μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου οι απογραφείς της ΕΛΣΤΑΤ θα εναποθέσουν έναν κλειστό φάκελο σε κάθε οικία, διαμέρισμα ή κατάλυμα με έναν μοναδικό κωδικό αριθμό που θα αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη κατοικία.

Έπειτα, ένας εκπρόσωπος του νοικοκυριού θα μπορεί να εισέλθει στην ειδική εφαρμογή της Απογραφής, μέσω του www.gov.gr, χρησιμοποιώντας τον μοναδικό αυτόν κωδικό και τους κωδικούς taxis, ώστε να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο για την κατοικία και τα μέλη του νοικοκυριού του.

Σε κάθε βήμα, οι απογραφόμενοι μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τον απογραφέα τους για ερωτήσεις ή διευκρινίσεις.

Σε περίπτωση όμως που κάποια άτομα, όπως πχ οι ηλικιωμένοι, δεν έχουν εξοικειωθεί με την τεχνολογία και δεν απογραφούν ηλεκτρονικά, θα περιμένουν μετά τις 27 Νοεμβρίου να τους χτυπήσει την πόρτα τους ο απογραφέας, με τήρηση υγειονομικών μέτρων και φυσικά με απόλυτη εχεμύθεια.

Για την κάλυψη όλων αυτών των υπηρεσιών στα όρια του Δήμου Χαϊδαρίου έχουν οριστεί περισσότεροι από 150 απογραφείς, όλοι Χαϊδαριώτες, άρα γνωρίζουν τα “κατατόπια”.

Με βάση τον πληθυσμό διαμορφώνονται οι πόροι που λαμβάνει ο Δήμος

Το πρωί του Σαββάτου 6 Νοεμβρίου στη Στέγη Πολιτισμού του Δήμου μας, έγινε εκτενής ενημέρωση σε μια ομάδα απογραφέων, την οποία παρακολούθησε και το “Χαϊδάρι Σήμερα”. Οι απογραφείς έθεσαν στην επόπτρια τα δικά τους ερωτήματα. Μιλήσαμε με την επόπτρια απογραφής κατοικιών στους Δήμους Χαϊδαρίου και Πετρούπολης, κ. Γεωργία Θυμόγλου:

-Πόσο σημαντική είναι η απογραφή για τον Δήμο Χαϊδαρίου, αλλά και για το κράτος;

Η απογραφή είναι η σημαντικότερη στατιστική εργασία που διενεργείται στη χώρα. Έχει πάρα πολλή μεγάλη σημασία για το Δήμο, γιατί με βάση τα αποτελέσματα της απογραφής και ανάλογα με το συνολικό αριθμό των μονίμων κατοίκων του, καθορίζεται στην ουσία και το ύψος των κονδυλίων που θα λάβει από τον κρατικό προϋπολογισμό (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι – ΚΑΠ). Αυτό σημαίνει σημαντικά οφέλη για τους δημότες, καλύτερες υποδομές (πχ πεζοδρόμια) και περισσότερα πράγματα που μπορεί να κάνει ο οικείος Δήμος για εκείνους. Άρα έχει καίρια σημασία η απογραφή. Για τη χώρα γενικότερα, η απογραφή προσφέρει πλήθος σημαντικών στοιχείων και πληροφοριών που χρειάζονται σε όλα τα επίπεδα -κοινωνικά, πολιτικά, οικονομικά- και έχει πολλές προεκτάσεις. Είναι στοιχεία που έχουν πάρα πολλή μεγάλη ζήτηση και χρησιμοποιούνται για να χαράσσονται κοινωνικές και κάθε άλλου είδους πολιτικές.

-Τα ερωτήματα που θα θέσουν οι απογραφείς είναι εύκολο να απαντηθούν από όλους;

Θεωρούμε πως είναι πολύ εύκολα για να απαντηθούν. Σε  κάθε περίπτωση όμως, αν χρειαστεί, με απλή φρασεολογία μπορούμε να πάρουμε τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε.

-Υπάρχουν ποινικές ευθύνες σε όσους δεν απογραφούν;

Η απογραφή είναι υποχρεωτική. Ωστόσο η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) στοχεύει στο να κατανοήσει ο κάθε πολίτης τη σημασία και τη χρησιμότητά του και να παρέχει τα στοιχεία. Αυτό είναι το μήνυμα: «Να απογραφούμε, γιατί όλοι μετράμε» και είναι  σημαντικά τα στοιχεία για τη χώρα.

-Κάποιοι συμπολίτες μας ίσως φοβηθούν να ανοίξουν την πόρτα τους. Πώς θα μπορέσουν να επιβεβαιώσουν ότι όντως είναι απογραφείς και όχι κάποιοι απατεώνες;

Οι απογραφείς θα έχουν υποχρεωτικά καρφιτσωμένη στο στήθος τους κονκάρδα που θα αναγράφει τα στοιχεία τους και θα έχουν μαζί τους τον έντυπο ορισμό τους με φωτογραφία, υπογραφή από την επόπτρια και σφραγίδα της υπηρεσίας. Επίσης είναι υποχρεωμένοι να επιδείξουν την αστυνομική τους ταυτότητα, εφόσον τους ζητηθεί.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button