ΔΗΜΟΤΙΚΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Απογραφή 2021: Καμπανάκι Ντηνιακού για την τεχνητή υποκαταγραφή πληθυσμού των δήμων της Αττικής

Ρεπορτάζ της σαββατιάτικης “Εφημερίδας των Συντακτών”, με τίτλο “Οι χαμένες λεπτομέρειες της απογραφής” επισημαίνει τα προβλήματα που πηγάζουν από την προβληματική πολύμηνη διαδικασία της Απογραφής 2021 και καταλήγει με την έκκληση Ντηνιακού προς το Υπουργείο Εσωτερικών να λάβει υπόψη του την τεχνητή υποκαταγραφή πληθυσμού των δήμων της Αττικής.

Όπως αναφέρει το άρθρο, ενώ η ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται να ανακοινώσει τα τελικά αποτελέσματα τον Δεκέμβριο, κομματικά επιτελεία και δήμοι αγωνιούν για τις συνέπειες της διαδικασίας, που έχει ήδη επικριθεί. Διατυπώνονται βάσιμοι φόβοι όχι μόνο για ανακατανομή των βουλευτικών εδρών, αλλά και εκπροσώπων και πόρων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Για το θέμα αυτό η “Εφ.Συν.” μίλησε με τον καθηγητή Δημογραφίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Βύρωνα Κοτζαμάνη.

Το άρθρο τελειώνει ως εξής:

Καμπανάκι

Λίγο πριν τελειώσει η απογραφή τον Φεβρουάριο αρκετοί δήμοι, όπως της Καλλιθέας και της Πάτρας, καλούσαν τους πολίτες να απογραφούν στα δημοτικά καταστήματα έστω και την ύστατη ώρα. Σε αυτό το πνεύμα κινείται και η πρόσφατη επιστολή του δημάρχου Χαΐδαρίου, Βαγγέλη Ντινιακού, προς το υπουργείο Εσωτερικών, όπου σημειώνει ότι με αυτόν τον τρόπο καταγραφής, στους δήμους όπου κατοικούν οι πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και οι οποίοι έχουν αντικειμενικά μεγαλύτερες ανάγκες στήριξης από την κεντρική εξουσία ο πληθυσμός, σύμφωνα με την απογραφή, παρουσιάζεται πολύ μικρότερος του αληθινού.

Εκτιμά δε ότι η τεχνητή υποκαταγραφή του πληθυσμού των δήμων της Αττικής και της Θεσσαλονίκης απειλεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους μέσω μείωσης των χρηματοδοτήσεων ανάλογα εάν εμπίπτουν στις κατηγορίες των 20, 50 ή 100 χιλιάδων κατοίκων αλλά και της μείωσης των μελών στα δημοτικά συμβούλια. Ο δήμαρχος Χαϊδαρίου ζητά τη μείωση όλων των παραπάνω ορίων κατά 5 χιλιάδες κατοίκους, κάτι που ανταποκρίνεται και στα εθνικά αποτελέσματα της απογραφής με τη γενικότερη μείωση του εθνικού πληθυσμού, ώστε οι δήμοι να μην αποδυναμωθούν περαιτέρω από πλευράς οικονομικών πόρων αλλά και στελεχών.

Διαβάστε αναλυτικά την Παρέμβαση Ντηνιακού στον υπουργό Εσωτερικών για τις συνέπειες της απογραφής στη λειτουργία των Δήμων.

Παρόμοια Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button