ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σκέψεις για την απαγόρευση κολύμβησης στη θάλασσα του Σκαραμαγκά

Δρ. Δημήτριος Απ. Κεραμυδάς
Υγιεινολόγος M.Sc. , Ph.D.

ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ Η ΑΚΤΗ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2025

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Υγιεινής Περιβάλλοντος του Υπουργείου Υγείας (Τμήμα Υγειονομικής Διαχείρισης Περιβάλλοντος), εξέδωσε Εγκύκλιο, σχετικά με τα Τμήματα Ακτών της Περιφέρειας Αττικής, στα οποία ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ για την θερινή περίοδο που διανύουμε.

Έτσι λοιπόν με την έκδοση της Απόφασης σχετικά με τα Τμήματα των ακτών της Περιφέρειας Αττικής, στα οποία ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ η κολύμβηση για τη θερινή περίοδο 2025, η οποία και φέρει την Υπογραφή της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας (υπ’ αριθ. Πρωτ.: Δ1δ/ Γ.Π. 34499/ 07-08-2025, με ΑΔΑ: ΨΑΟΘ465ΓΥΟ-ΘΓ9), συμπεριλαμβάνεται μεταξύ άλλων και όλη η περιοχή του ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ μέχρι και την παραλία Ασπροπύργου, δεδομένου ότι δεν πληρούνται τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της κείμενης νομοθεσίας των νερών κολύμβησης, (ΚΥΑ 8600/416/Ε103/2009, ΦΕΚ 356 Τ΄Β).

Σύμφωνα με το άρθρο 14 §9α του Ν. 3370/ 2005, ΦΕΚ 176 Τ΄Α, οι Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας των Περιφερειακών Ενοτήτων και των Ο.Τ.Α., στο πλαίσιο των υποχρεώσεων τους είναι και η Εφαρμογή των υπουργικών αποφάσεων και των εγκυκλίων του Υπουργείου Υγείαςκαι Πρόνοιας καθώς και των αποφάσεων και εγκυκλίων της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας της Περιφέρειας.

Στην πρόσφατη υπ’ αριθ. Πρωτ.: Δ1δ/ Γ.Π. 34499/ 07-08-2025, Εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, αναφορικά με την ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ της ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ σε ολόκληρη την περιοχή του ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ [Πηγή: ΑΔΑ: ΨΑΟΘ465ΓΥΟ-ΘΓ9, (moh.gov.gr), προβλέπεται ο ορισμός εκπροσώπων από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού για συνεργασία με τις αρμόδιες Διευθύνσεις Υγειονομικού Ελέγχου & Περιβαλλοντικής Υγιεινής, προκειμένου να υλοποιηθούν τα σχετικά Υγειονομικά Προγράμματα και να εφαρμοσθούν τα προτεινόμενα μέτρα για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει βέβαια το γεγονός ότι παρόλο που με την συγκεκριμένη Εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η κολύμβηση σε όλη την περιοχή του ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ μέχρι και την παραλία Ασπροπύργου, παρατηρούμε πως η Απόφαση αυτή ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ στους ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ της για ΕΝΕΡΓΕΙΑ τόσο τον Δήμο Χαϊδαρίου όσο και την Διεύθυνση Υγειονομικού Ελέγχου & Περιβαλλοντικής Υγιεινής Π.Ε. Δυτικής Αθήνας της Περιφέρειας Αττικής, οι οποίες είναι οι καθ’ ύλην Αρμόδιες Υπηρεσίες για την Εφαρμογή της, στην συγκεκριμένη Περιοχή τουΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ του Δήμου Χαϊδαρίου.

Οι εκπρόσωποι των ΟΤΑ όπως προβλέπεται στην υπ’ αριθ. Πρωτ.: Δ1δ/ Γ.Π. 34499/ 07-08-2025, ΑΠΟΦΑΣΗ της κας Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, αφού ενημερωθούν από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Υγειονομικού Ελέγχου & Περιβαλλοντικής Υγιεινής της εκάστοτε Περιφερειακής Ενότητας, οφείλουν να εφαρμόσουν τα προτεινόμενα μέτρα για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας.

Τα μέτρα αυτά βασίζονται σε αποτελέσματα δειγματοληψιών που διενεργήθηκαν κατά την προηγούμενη και την τρέχουσα κολυμβητική περίοδο από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Υγειονομικού Ελέγχου & Περιβαλλοντικής Υγιεινής των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Αττικής.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί επίσης και το γεγονός ότι ενώ προβλέπονται δειγματοληψίες από την Διεύθυνση Υγειονομικού Ελέγχου της εκάστοτε Περιφερειακής Ενότητας της Περιφέρειας Αττικής, παρατηρούμε στην ανάρτηση από την Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής (https://apdattikis.gov.gr/aktes-kolymvisis-attikis/#nomothesia), σχετικό ΠΙΝΑΚΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΑΚΤΩΝ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ με τα Αποτελέσματα Αναλύσεων Ακτών Κολύμβησης 2025, στα οποία ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ και η περιοχή του ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ μέχρι και την παραλία Ασπροπύργου, όπως προβλέπεται από την Εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, ΑΔΑ: ΨΑΟΘ465ΓΥΟ-ΘΓ9.

Στο Πεδίο Β, της ανωτέρω Εγκυκλίου – ΑΠΟΦΑΣΗΣ, ΑΔΑ: ΨΑΟΘ465ΓΥΟ-ΘΓ9, αναγράφεται: Για τις περιπτώσεις ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΑΚΤΩΝ ΓΙΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ, επισημαίνεται η ανάγκη σήμανσης από τους υπεύθυνους των ακτών, με ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε αφού ενημερωθούν από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Υγειονομικού Ελέγχου & Περιβαλλοντικής Υγιεινής, ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΟΥΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΣΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΑΝ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΓΙΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ.

Κρίνεται επίσης αναγκαία η εντατικοποίηση τόσο του συστηματικού δειγματοληπτικού ελέγχου των νερών κολύμβησης, όσο και της παρακολούθησης των πιθανών πηγών ρύπανσης (η παρουσία μικροβιολογικής μόλυνσης ή άλλων οργανισμών ή αποβλήτων που επηρεάζουν την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης και παρουσιάζουν κίνδυνο για την υγεία των λουομένων, σύμφωνα με την ΚΥΑ 8600/416/Ε103/2009, ΦΕΚ 356 Τ΄Β) για την Διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας.

Για τον λόγο αυτό κρίνεται αναγκαίο εφεξής να ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ υπόψη και να ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ όλα τα ανωτέρω από τους αρμόδιους του Δήμου, δεδομένου ότι αντίστοιχη Απόφαση είχε εκδοθεί και τον Αύγουστο του 2024 με υπ’ αριθ. Πρωτ.: Δ1δ/ Γ.Π. 36160/ 09-08-2024 & με ΑΔΑ: 9ΩΟΚ465ΦΥΟ-Σ7Ξ, όπου και διαπιστώσαμε την Μη Εφαρμογή της (https://xaidarisimera.gr/ygieinologos/ ).

Στο σημείο αυτό να τονίσουμε πως οι παραβάσεις των διατάξεων του Υγειονομικού Κανονισμού [14-11/10-12/ 1938 (ΦΕΚ 275 Τ΄Β)] και ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ, που εκδίδονται κατ’ εφαρμογή του άρθρου 1 του Α.Ν. 2520/ 1940 (Α΄ 73) ή κατ’ εξουσιοδότηση άλλου νόμου, ΤΙΜΩΡΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΜΕΧΡΙΣ ΕΝΟΣ ΕΤΟΥΣ ή χρηματική ποινή τουλάχιστον 2.000 ευρώ, εκτός αν από άλλες διατάξεις τιμωρούνται βαρύτερα (άρθρο 58 του Ν. 4075/ 2012, ΦΕΚ 89 Τ΄Α).

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω γίνεται αντιληπτό πως καθίσταται επιτακτική η ανάγκη για Επένδυση σε Θέματα ΠΡΟΛΗΨΗΣ της ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ και επομένως η Δημοτική Αρχή οφείλει να εφαρμόζει κατά προτεραιότητα κυρίως τα όσα προβλέπονται σε θέματα Δημόσιας Υγείας, (άρθρο 14 του Ν. 3370/ 2005, ΦΕΚ 176 Τ΄Α, άρθρο 15 του Ν. 3172/ 2003, ΦΕΚ Α 197/ Τ΄Α, άρθρο 94 του N. 3852/ 2010,ΦΕΚ 87 Τ΄Α), φροντίζοντας να επιλύσει βασικά θέματα του Δήμου, αφήνοντας σε δεύτερο χρόνο θέματα ΔΕΝ ΑΦΟΡΟΥΝ ΆΜΕΣΑ τον Δήμο Χαϊδαρίου, όπως το πρόσφατο Ψήφισμα από το Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με την καταδίκη των στρατιωτικών επιχειρήσεων του κράτους του Ισραήλ και την έμπρακτη έκφραση αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό λαό (Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου: αρ. πρωτ.: 16483/ 30-07-2025), ΑΔΑ: ΡΨΜΩΩΗ3-ΠΩΦ.

Φαίνεται λοιπόν πως οι προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής είναι άλλες σε αντίθεση με τις υποχρεώσεις της.

Παρόμοια Άρθρα

Εγγραφή
Notify of
guest
0 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Δημοφιλέστερα
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Back to top button
0
Πάρτε μέρος στη συζήτηση!x