ΕΛΛΑΔΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Αντώνης Συκάρης: Νεκρός στα Ιμαλάια ο κορυφαίος Έλληνας ορειβάτης

Ο 60χρονος ορειβάτης, ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα ης ορειβασίας παγκοσμίως, τον οποίο γνωρίσαμε πιο νέο στην ομώνυμη επιχείρηση ηλεκτρικών ειδών στο Αιγάλεω, πέθανε κατά την κατάβαση από κορυφή των Ιμαλαΐων, ύστερα από τεράστια σωματική και ψυχική προσπάθεια.

Στο Νεπάλ, άφησε την τελευταία του πνοή ο κορυφαίος Έλληνας ορειβάτης Αντώνης Συκάρης, ενώ βρισκόταν στη διαδικασία της κατάβασης από το όρος Ντουαλγκίρι, ύψους 8.167 μ. Ο έμπειρος ορειβάτης βρισκόταν σε υψόμετρο 7.400 μέτρων αλλά ξημερώματα «έσβησε» ύστερα από την τρομερή καταπόνηση και την έλλειψη πρόσθετου οξυγόνου. Η αποστολή είχε ξεκινήσει την προσπάθεια στις 24 Μαρτίου 2022.

Ποιος ήταν ο Αντώνης Συκάρης

Ο Αντώνης Συκάρης θεωρούταν ο κορυφαίος ορειβάτης και αλπινιστής, μιας και ήταν ο μοναδικός Έλληνας που είχε καταφέρει να σκαρφαλώσει με επιτυχία 5 από τις 14 κορυφές άνω των 8.000 μ. του κόσμου.

Το Ντουαλγκίρι είναι η 8η ψηλότερη κορυφή του κόσμου και πριν τον Αντώνη Συκάρη έγιναν συνολικά  πέντε ελληνικές προσπάθειες κατάκτησής του, χωρίς επιτυχία. Μάλιστα το 1998, έχασαν την ζωή τους εκεί, οι ορειβάτες Νίκος Παπανδρέου και Μπάμπης Τσουπράς.

Στο βουνό Νταουλαγκίρι τα τελευταία 70 χρόνια, 580 ορειβάτες έχουν καταφέρει να δουν τη θέα από την κορυφή του, ενώ 90 ορειβάτες, έχουν χάσει τη ζωή τους. Εκτός από τις χαμηλές θερμοκρασίες, ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από τις χιονοστιβάδες.

Στα 32 χρόνια της ορειβατικής του ζωής, ο Αντώνης Συκάρης ανέβηκε  με επιτυχία 170 κορυφές στο εξωτερικό και πραγματοποίησε 66 ορειβατικές αποστολές σε 18 χώρες του κόσμου (Αλβανία, Αργεντινή, Γαλλία, Γεωργία, Ελβετία Θιβέτ, Ιράν, Ιταλία, Καναδάς, Κένυα, Κίνα, Κιργιστάν, Μαρόκο, Νεπάλ, Πακιστάν, Περού, Ρωσία, Τανζανία).

Ορεινά συγκροτήματα: Άλπεις, Άνδεις, Ιμαλάια, Καρακορούμ, Canadian Rocky Mountains, Παμίρ. Ήταν ο μόνος Έλληνας, που κατάφερε να σκαρφαλώσει 5 από τις 14 κορυφές άνω των 8.000 μέτρων του κορυφαίου ορειβατικού project Grand Slam, ενώ είχε σκαρφαλώσει 63 κορυφές πάνω από τα 4.000 μ. στις Άλπεις.

Συμμετείχε ως μόνος Έλληνας στην διεθνή χειμερινή αποστολή 2020/21 στο Κ2 8.611 μ. (7.450 μ.). Ο στόχος του Αντώνη ήταν  να γίνει ο πρώτος Έλληνας που θα πατήσει στις 14 υψηλότερες κορυφές του κόσμου (άνω των 8.000 μέτρων), και ο πρώτος άνθρωπος στο κόσμο που θα σκαρφαλώσει όλες τις κορυφές σε ηλικία πάνω από 55 ετών ολοκληρώνοντας το κορυφαίο ορειβατικό project Grand Slam.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button