ΔΗΜΟΤΙΚΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Αντί παιδικής χαράς, “φυλακή” αδέσποτου σκύλου!

“Θέλουμε την παιδική χαρά μας πίσω!”, λένε οι κάτοικοι οδού Παύλου Μελά. Στην περίπτωση της γειτονιάς αυτής ταιριάζει γάντι ο χαρακτηρισμός “απίστευτο” για όσα συμβαίνουν, αφού, όπως καταγγέλλουν επίσημα, σε χώρο πρώην παιδικής χαράς ο Δήμος έχει κλειδώσει μέσα έναν αδέσποτο, επιθετικό σκύλο, εδώ και δύο χρόνια! Μήπως για να κρατάει μακριά τα παιδιά, λέμε εμείς; Πρόκειται για αντικοινωνική επιλογή και ταυτόχρονα βασανισμό ζώου, σύμφωνα με όσα μας είπαν κάτοικοι που επικοινώνησαν μαζί μας. Επιπλέον η παιδική χαρά δεν έχει συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα αποκατάστασης που πρόσφατα ξεκίνησε στον Δήμο μας και όλοι εκεί απορούν “γιατί’. Αναρωτιούνται δε μήπως πίσω από όλα αυτά υπάρχει και άλλο παρασκήνιο, με διεκδικήσεις από ιδιώτες, για το οποίο όμως τηρείται σιωπή ιχθύος…

Η επιστολή των κατοίκων στον Δήμο:

Συμπληρώνονται σχεδόν δέκα χρόνια από τότε που η γειτονιά μας, μια από τις παλαιότερες γειτονιές της πόλης μας, αποστερήθηκε την μοναδική διέξοδο και δυνατότητα για ψυχαγωγία, παιγνίδι, χαρά και κοινωνικοποίηση, που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη, για τα παιδιά και τα εγγόνια μας, την παιδική χαρά μας. Η παιδική χαρά της Παύλου Μελά ακριβώς στη μέση της οδού από Καστοριάς έως Σπάρτης αποτελούσε πάντα το σημείο αναφοράς της γειτονιάς.

Για πολλές δεκαετίες η παιδική χαρά μας όχι μόνο έσφυζε από ζωή ,από τα παιγνίδια και τις φωνές των παιδιών της γειτονιάς, αλλά αποτελούσε και χώρο συνάντησης των μεγάλων. Από τότε που αφαιρέθηκαν τα όργανα η γειτονιά δεν έχασε μόνο τον μοναδικό χώρο παιγνιδιού και εκτόνωσης της παιδικής ενεργητικότητας, αλλά έχασε και τις απαραίτητες κοινωνικές συναναστροφές μεταξύ παλαιών και νέων κατοίκων, με δύο λόγια έχασε την φυσιογνωμία της και την καθημερινότητά της. Ωστόσο ο χώρος ήταν επισκέψιμος -υπήρχαν φώτα και παγκάκια- με ευθύνη των γειτόνων που διαχειριζόντουσαν και τα κλειδιά. Ζούσαμε με την ελπίδα ότι σύντομα θα υπήρχε αξιοπρεπής αποκατάσταση του χώρου που τόσο πολύ είχαμε ανάγκη.

Αντί παιδικής χαράς, "φυλακή" αδέσποτου σκύλου! 1

Δυστυχώς όμως τα προβλήματα δεν έμελλε να τελειώσουν εκεί. Εδώ και περίπου δύο χρόνια, με ευθύνη του Δήμου και της  Υπηρεσίας για την φροντίδα των αδέσποτων, ο κοινόχρηστος χώρος της παιδικής Χαράς άλλαξε “χρήση’’ και σφραγίστηκε, αφού προηγουμένως φυλακίστηκε εκεί ένα μεγάλο αδέσποτο σκυλί, χωρίς φροντίδα και εκπαίδευση, με αυξανόμενη επιθετικότητα και συνεχείς οχλήσεις, περιφερόμενο ανάμεσα σε χόρτα και ακαθαρσίες, σε αντίθεση με όλες τις ισχύουσες σχετικές νομικές και διοικητικές διατάξεις για την προστασία των αδέσποτων ζώων.                                      

Η αγωνία μας έφτασε στο αποκορύφωμά της, όταν πληροφορηθήκαμε ότι σε προγραμματισμένη εργολαβία του Δήμου μας, για την μαζική αποκατάσταση των Παιδικών Χαρών της Πόλης, δεν συμπεριελήφθη η δική μας.

Επειδή η απαράδεκτη αυτή κατάσταση όχι μόνο διαιωνίζεται, αλλά και βαίνει συνεχώς επιδεινούμενη, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε εγγράφως- με συνημμένη την τυχόν σχετική αλληλογραφία- για τα εξής ερωτήματα:                                                  

1. Με ποια αιτιολογία ευρίσκεται στον εν λόγω χώρο ο σκύλος; Βάσει ποίων νομικών διατάξεων και με ποιες αποφάσεις ποίων Οργάνων; Εν κατακλείδι, πώς σκοπεύει ο Δήμος να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση εφεξής;

2.  Με ποια κριτήρια επελέγησαν οι προς διαμόρφωση παιδικές χαρές και γιατί αποκλείστηκε η δική μας; Εν τέλει ποιος είναι ο Προγραμματισμός του Δήμου για την χρήση του χώρου της Παιδική Χαράς;                                        

Σας καλούμε λοιπόν, έστω και την τελευταία στιγμή, να αναλογισθείτε τον ρόλο και τις ευθύνες σας και αφού μεταφέρετε το φυλακισμένο σκύλο σε κατάλληλο για το ζώο χώρο και συνθήκες εφαρμόζοντας την σχετική νομοθεσία, να καταστήσετε άμεσα επισκέψιμο τον χώρο και να φροντίσετε τάχιστα για την αποκατάσταση της Παιδικής Χαράς και την απόδοσή της στα παιδιά της γειτονιάς.                                                           

Εν αναμονή των απαντήσεων σας.

Οι κάτοικοι της γειτονιάς της οδού Π. Μελά. 

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button