ΔΗΜΟΤΙΚΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Ανοίξτε τις πόρτες, απογραφή κτιρίων γίνεται!

Κάποιοι συμπολίτες έστειλαν στην εφημερίδα μας μηνύματα που μιλούν για “την προσπάθεια επιτήδειων να μπουν στα σπίτια”. Μας είπαν ότι οι “ύποπτοι” επικαλούνται την ιδιότητα του “απογραφέα κατοικιών”. Τελικά μερικοί δεν άνοιξαν την πόρτα!

Μόνο που… πράγματι αυτήν την περίοδο στην πόλη μας διενεργείται η Απογραφή Κτιρίων 2021, που περιλαμβάνει και τις κατοικίες μας. Οι απογραφείς τις ΕΛΣΤΑΤ επισκέπτονται τα σπίτια και κάθε άλλο κτήριο και καταγράφουν, για κάθε ένα ξεχωριστά, τα χαρακτηριστικά του συμπληρώνοντας το σχετικό ερωτηματολόγιο, το οποίο περιλαμβάνεται σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή.

Οι ερευνητές της ΕΛΣΤΑΤ (Τομεάρχες) επικοινωνούν με ιδιοκτήτη ή ένοικο της κατοικίας ή του κτιρίου ή τον διαχειριστή της πολυκατοικίας, για την παροχή πληροφοριών αναφορικά με τα χαρακτηριστικά κάθε κτιρίου. Οι ερευνητές φέρουν ειδική κονκάρδα με το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ, στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία τους, καθώς και έντυπο ορισμού με τη φωτογραφία τους και σφραγίδα της ΕΛΣΤΑΤ, και κατά την προσωπική επαφή τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κορoνοϊού.

Έχουμε κάθε λόγο να ανταποκρινόμαστε όλοι στην πολύ σημαντική στατιστική προσπάθεια Απογραφής Κτιρίων, που πραγματοποιείται λίγο καιρό πριν τη διεξαγωγή της Απογραφής Πληθυσμού Κατοικιών (Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2021). Η Απογραφή Κτιρίων, μάλιστα, αποτελεί απαραίτητο προκαταρκτικό στάδιο της Απογραφής Πληθυσμού, η οποία με τη σειρά της είναι το σημαντικότερο εργαλείο του κράτους για να προγραμματίσει σε βάθος δεκαετίας την πολιτική του σε πολύ κρίσμους κοινωνικούς και οικονομικούς τομείς.

Βασικά, με βάση τον πληθυσμό που απογράφεται σε κάθε Δήμο ορίζονται οι κρατικές επιχορηγήσεις προς αυτόν για ολοκληρη την επόμενη δεκαετία. Είναι λοιπόν θέμα άμεσης ανάγκης για την πόλη η σωστή απογραφή όλων μας, (προσοχή: εδώ, στην πόλη μας και όχι στο χωριό), αλλιώς δεν θα υπάρχει η δυνατότητα να φτιαχτεί το πεζοδρόμιό μας ή να γίνουν άλλες ζωτικής σημασίας αστικές παρεμβάσεις. Ας έχουμε υπόψη ότι τα δημοτικά τέλη είναι ανταποδοτικά και αφορούν τα απορρίμματα και τον δημοτικό φωτισμό, δεν προορίζονται για έργα υποδομής.

Το πρώτο βήμα είναι να βοηθήσουμε στη σωστή Απογραφή Κτιρίων, χωρίς φόβους για τα στοιχεία που θα δώσουμε. Δεν περιμένει από αυτά η Πολεοδομία για να μας “στήσει παγίδα”. Αντίθετα στα στοιχεία της Απογραφής Κτιρίων στηρίζονται οι αποφάσεις της Πολιτείας για τον αντισεισμικό σχεδιασμό, τις πολιτικές υποδομών, μεταφορών, ενέργειας και εν γένει τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης. Τα στοιχεία που συλλέγονται μέσω της Απογραφής είναι εμπιστευτικά και χρησιμοποιούνται μόνο για την παραγωγή συγκεντρωτικών στατιστικών στοιχείων. 

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button