ΕΛΛΑΔΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Ανησυχία για τη Θήβα – Τι λένε οι επιστήμονες

Μαραθώνια έκτακτη συνεδρίαση μέσω διαδικτύου, της Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, ξεκίνησε από τις 21:30 το βράδυ τις Τετάρτης και ολοκληρώθηκε τις πρώτες ώρες της Πέμπτης με τη συμμετοχή 20 επιστημόνων, για την περίπτωση της Θήβας.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, εισηγήθηκε να μεταβούν άμεσα τα μέλη της Επιτροπής στην περιοχή της Θήβας για να εξετάσουν την κατάσταση, όπως και την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού σε συνεργασία, με την τοπική αυτοδιοίκηση. Χακτηριστικά είπε «οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι».

Σύμφωνα με το σεισμικό ιστορικό της περιοχής έχουν καταγραφεί ισχυροί σεισμοί άνω των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Οι σεισμοί αυτοί έγιναν το 1321 με μέγεθος 6.3, το 1853 με μέγεθος 6.5 Ρίχτερ, το 1893 με μέγεθος 6.2 Ρίχτερ, το 1914 με μέγεθος 6.0 Ρίχτερ και το 1981 με μέγεθος 6.3 Ρίχτερ.

Tο ρήγμα που δίνει τις μικρού μεγέθους δονήσεις στη Θήβα είναι ένα ρήγμα με προσανατολισμό από ανατολή προς δύση το οποίο φθάνει μέχρι το χωριό Ελαιώνας. Η σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται εστιάζεται σε ένα κομμάτι του ρήγματος κοντά στη Θήβα σε μια ακτίνα 5 χιλιομέτρων από την πόλη. Οι σεισμοί είναι επιφανειακοί και γιάυτό γίνονται τόσο αισθητοί από τους κατοίκους.

Κατά την σύσκεψη τα μέλη της Επιτροπής ανέπτυξαν τις απόψεις τους σχετικά με την σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Θήβας και κατά πόσο αυτή «μοιάζει» με εκείνη του Αρκαλοχωρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν αντικρουόμενες απόψεις με κάποιες από αυτές να εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενό ενός πιο ισχυρού σεισμού από αυτούς που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Σήμερα αναμένεται να συνταχθεί το πόρισμα της Επιτροπής το οποίο θα διαβιβαστεί στην Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Από το πόρισμα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας θα αποφασίσει αν θα πρέπει να ληφθούν και ποια μέτρα όπως αυτά ορίζονται από το σχέδιο «Εγκέλαδος».

Ήδη στη Θήβα έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 1.700 μικροσεισμοί μεγέθους έως 4 Ρίχτερ. Κατά την πολύωρη έκτακτη σύσκεψη οι ειδικοί αξιολόγησαν τα δεδομένα από την συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή των Θηβών η οποία βρίσκεται σε έξαρση εδώ και τέσσερις μήνες.

Οι αρμόδιοι φορείς στη Θήβα έχουν καθημερινή επικοινωνία με τους επιστήμονες και έχουν γίνει αντισεισμικοί έλεγχοι σε δημόσια και δημοτικά κτίρια. 

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button