ΕΙΔΗΣΕΙΣΥΓΕΙΑ

Αναδιάταξη νοσοκομείων, αγωνία για την αντοχή του συστήματος

Η κρίσιμη αλλά θεωρούμενη ως αναστρέψιμη προς το παρόν επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, όπως αποτυπώνεται τις τελευταίες ημέρες στους ολοένα και πιο δυσοίωνους δείκτες, βρίσκεται στο μικροσκόπιο των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών. Είναι ορατό από όλους πως οι αριθμοί των νέων εισαγωγών και των διασωληνώσεων στα νοσοκομεία αποτελούν μια «βόμβα» έτοιμη να εκραγεί.

Για το λόγο αυτό σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, η οποία καλείται να δώσει την εισήγησή της στην κυβέρνηση σχετικά με το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η ασφυκτική κατάσταση και ποια μέτρα μπορούν να κόψουν την αλυσίδα της μετάδοσης του κορωνοϊού. 

Οι ειδικοί θεωρούν δεδομένη την ευρύτατη διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης στο μεγαλύτερο τμήμα της επικράτειας. Συνεπώς εκτός από τη χαλάρωση των μέτρων, στην μεγάλη κυκλοφορία του κορωνοϊού συμβάλλει και η αυξημένη μεταδοτικότητα της βρετανικής μετάλλαξης. Επιπλέον προβληματισμό προκαλεί το τελευταίο 24ωρο και η ταυτοποίηση άλλων 18 κρουσμάτων με το στέλεχος της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης –συνολικά είναι 45 στη χώρα- στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, και του Δήμου Ευόσμου- Κορδελιού.

Κύμα ασθενών, αναδιάταξη νοσοκομείων

Εκτός από τη διακοπή των διακομιδών προς τα νοσοκομεία της Αττικής από όμορες περιοχές που αποφασίστηκε το Σάββατο (εξαιρούνται τα πολύ σοβαρά περιστατικά για ΜΕΘ), αναδιατάχθηκαν τα νοσοκομεία ώστε να αντέξουν το κύμα των ασθενών που ήδη κινείται με ταχύτητα προς αυτά.

Συγκεκριμένα, το ΝΙΜΤΣ και το «Ερρίκος Ντυνάν» θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος της νοσηλείας των non covid-19 ασθενών εντός του ΕΣΥ, ώστε να συνεχιστεί χωρίς αναταράξεις η λειτουργία του και η κάλυψη των αναγκών των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό δρομολογούνται διακομιδές ασθενών με άλλα προβλήματα υγείας πλην λοίμωξης κορωνοϊού, υπό τον συντονισμό της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων του ΕΚΑΒ από τα νοσοκομεία Ερυθρός Σταυρός, Ιπποκράτειο, Γεννηματάς, Ευαγγελισμός, προς το νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ. Σύμφωνα με τη διαδικασία που έχει προβλεφθεί, πριν από τη διακομιδή θα γίνεται μοριακός έλεγχος για Covid στους ασθενείς προς μετακίνηση ώστε να παραμείνει ελεύθερο κορωνοϊού το ΝΙΜΤΣ.

Επιπλέον, το υπουργείο Υγείας εξασφαλίζει περισσότερες κλίνες για την επιδημία μετατρέποντας άμεσα δύο μεγάλα νοσοκομεία, ένα της 1ης ΥΠΕ (Σισμανόγλειο) και ένα της 2ης ΥΠΕ (Τζάνειο) σε νοσοκομεία για την αποκλειστική νοσηλεία περιστατικών covid-19. Παράλληλα, οι ιδιωτικές κλινικές της Αττικής θα δέχονται παθολογικά περιστατικά από το ΕΣΥ που χρειάζονται νοσηλεία, εφόσον βεβαίως υπάρχει η σχετική γνωμάτευση από το δημόσιο νοσοκομείο για την ανάγκη νοσηλείας όπως και για την έλλειψη διαθέσιμης κλίνης στο δημόσιο νοσοκομείο – θα εφαρμοστεί το μοντέλο της συν-εφημέρευσης ιδιωτικού με δημόσιο όπως είχε γίνει και τον περασμένο Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button