Εδώ και λίγους μήνες δεν έφταναν στην εφημερίδα μας μηνύματα του Αντώνη για κάποια νέα κοινωνική δράση αλληλεγγύης. Αναρωτιόμουν τι είναι αυτό που θα μπορούσε να κάνει τον συγκεκριμένο άνθρωπο να “σιγήσει”. Τελικά έμαθα με οδύνη ότι η δύναμη που τον κατέβαλε ήταν ο κορωνοϊός. Μετά δίμηνη μάχη έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 63 ετών.

Ήταν ένας εξαιρετικά δοτικός άνθρωπος, που δεν μπορούσε να ανεχτεί τη φτώχεια και τη στέρηση γύρω του. Οι διαδοχικές οικονομικές κρίσεις τον ώθησαν να αναπτύξει δράσεις αλληλεγγύης που όσο περνούσε ο καιρός έπαιρναν και πιο οργανωμένη και αποδοτική μορφή. Μαζί με τη σύζυγο του Κατερίνα Κυπραίου δημιούργησαν τον κοινωνικό φορέα “Συνάνθρωπος”, που συγκέντρωνε και μοίραζε τρόφιμα και είδη ανάγκης. Ήταν γεγονός πώς κάθε φορά που έκανε αναρτήσεις στο διαδίκτυο και στην εφημερίδα μας ζητώντας τη στήριξη κάποιων συνανθρώπων μας, ο κόσμος του Χαϊδαρίου ανταποκρινόταν αμέσως στο κάλεσμά του. Οικογενειάρχες που τους είχαν κόψει το ηλεκτρικό έβρισκαν καταφύγιο σ’ αυτόν και πάντα κατάφερνε να τους βρει χρήματα για την επανασύνδεση. Χαρακτηριστικά, λίγο πριν νοσήσει έτρεξε να βρει κουζίνα και ψυγείο για μια άπορη οικογένεια. 

Ωστόσο η κοινωνική του δράση δεν είχε μόνο τοπικό χαρακτήρα. Μάζεψε και έστειλε ανθρωπιστική βοήθεια στους σεισμόπληκτους της Σάμου και στους πλημμυροπαθείς της Καρδίτσας.

Ο Αντώνης καταγόταν από την Κερασίτσα Τριπόλεως και ήταν πτυχιούχος μαθηματικός. Διατηρούσε ασφαλιστικό γραφείο στο κέντρο της πόλης μας. Η κηδεία του έγινε τον Μάιο σε κλειστό οικογενειακό κύκλο, λόγω των περιοριστικών μέτρων.

Είπαν για τον Αντώνη Μαλλίρη

Αποχαιρετώντας έναν άθρωπο που με τη ζωή του έκανε την κοινωνία μας καλύτερη, ζητήσαμε να μιλήσουν γι’ αυτόν συμπολίτες που γνώριζαν τον ίδιο και τη δράση του:

Φώτης Δημήτρουλας: «Δεν ήταν μια τυπική περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία»  

«Ήταν ένας αλληλέγγυος άνθρωπος που προσπαθούσε με όλες του τις δυνάμεις  να στηρίξει όποιον είχε ανάγκες και όσο μπορούσε. Έκανε την προσπάθειά του εδώ και χρόνια, αθόρυβα και πάντα με το χαμόγελο. Η “Αρχή Διαλόγου” είχε συνεργαστεί πολλές φορές με το “Συνάνθρωπο” και αναπτύχθηκε αλληλοϋποστήριξη. Πολλές φορές μαγείρευε στο σπίτι του και μοίραζε έτοιμο φαγητό σε απόρους και κάποιες άλλες φορές μαζί μας στην πλατεία. Όσες  φορές χρειαστήκαμε τη βοήθεια του, ήταν πάντα δίπλα μας και ανταποκρινόταν σε δικές μας προσκλήσεις. Δεν ήταν μία τυπική περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία που κοιτάζει μόνο την επιχείρησή του. Ο θάνατος του αποτελεί μια μεγάλη απώλεια για το Χαϊδάρι. Εκφράζω τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του και εύχομαι το παράδειγμά του να το υιοθετήσουν και άλλοι, ώστε να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες, τόσο σε τοπικό όσο και γενικό επίπεδο».

Ισίδωρος Θεοτοκάς: «Ήταν άτομο κοινωνικό, επικοινωνιακό που του άρεσε να προσφέρει»  

«Με τον Αντώνη είχαμε γίνει φίλοι και κάναμε τακτικά παρέα. Τους προηγούμενους μήνες, είχα πληροφορηθεί από το στενό του περιβάλλον πως βρισκόταν στο νοσοκομείο με κορωνοϊό. Ένιωσα μεγάλη θλίψη, όταν έμαθα πως έφυγε από τη ζωή. Ο Αντώνης ήταν άτομο κοινωνικό και επικοινωνιακό και του άρεσε να προσφέρει  στους συνανθρώπους μας. Ο θάνατός του θα αφήσει ένα τεράστιο κενό στην κοινωνία του Χαϊδαρίου».

Δημήτρης Τσατσαμπάς: «Είχε ακόμα να προσφέρει πολλά…»

«Ήταν ιδεολόγος του ανθρωπισμού και μέσα από τον “Συνάνθρωπο” προσπαθούσε να βοηθήσει όσους είχαν βασικές βιοποριστικές ανάγκες. Ήταν μια ισχυρή προσωπικότητα με πάθος για τη ζωή, με έντονη κοινωνική ευαισθησία και δημιουργική διάθεση. Ο Αντώνης είχε ακόμα να προσφέρει πολλά στην οικογένειά του και στο κοινωνικό σύνολο».

Μενέλαος Χρόνης