ΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

“Ακτινογραφία” της κοινωνίας του Χαϊδαρίου στο δεύτερο λοκντάουν

Συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν για πρώτη φορά σοβαρά οικονομικά προβλήματα, βρίσκονται σε απόγνωση και αναγκάζονται να έρθουν σε επαφή με το Δήμο για βοήθεια, δήλωσε ο δήμαρχος Βαγγέλης Ντηνιακός στο Δημοτικό Συμβούλιο. Και πρόσθεσε: «Γνωστοί Χαϊδαριώτες, που είχαν μια οικονομική άνεση, με τα απανωτά χτυπήματα της οικονομίας βρίσκονται σε πολλή άσχημη κατάσταση. Ο Δήμος μας κάνει ό,τι μπορεί να ανταποκριθεί στα αιτήματά τους».

Ανέφερε πως αυτό το διάστημα γίνεται η καταγραφή των αστέγων από την Κοινωνική Υπηρεσία, προκειμένου και οι άνθρωποι αυτοί να λάβουν τη βοήθεια που πρέπει από το κράτος». Ακόμη, ο Δήμος παρέχει ψυχολογική υποστήριξη σε άτομα άνω των 62 ετών, αλλά και σε νεότερους δημότες.

Το θέμα συζητήθηκε στη συνεδρίαση της 30ής Νοεμβρίου, μετά από σχετική ερώτηση του Κώστα Ασπρογέρακα. Αφορμή στάθηκε το γεγονός πως ειπώθηκε από την κυβέρνηση ότι θα δοθεί κάποιο επίδομα στους αστέγους.

Πόσοι είναι οι άστεγοι του Χαϊδαρίου

Το «Χαϊδάρι Σήμερα» ήρθε σε επαφή με στελέχη της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου, προκειμένου να μεταφέρει μια εικόνα της κατάστασης. Όπως μας ενημέρωσαν, οι άστεγοι της πόλης υπολογίζεται πως είναι λιγότεροι από είκοσι. Αυτό δεν σημαίνει πως όλοι κοιμούνται στο δρόμο. Ανάλογα με την περίπτωση, είτε φιλοξενούνται από κάποιο φιλικό πρόσωπο είτε μένουν σε κάποιο ακατάλληλο κτίσμα χωρίς ρεύμα, ύστερα από παραχώρηση του ιδιοκτήτη ή αυθαίρετη κατάληψή του. 

Παράλληλα μας υπενθύμισαν  πως στο Δήμο Χαϊδαρίου εδώ και πολλά χρόνια λειτουργεί συμβουλευτικός σταθμός. Εκεί μπορεί να απευθυνθεί οποιοσδήποτε δημότης και να εκμυστηρευτεί τα προβλήματα που τον έχουν φέρει σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Σύμφωνα με δικές τους εκτιμήσεις, η μεγάλη έκρηξη στην τοπική κοινωνία σημειώθηκε κατά την εποχή των μνημονίων και πρόσφατα, στο πρώτο lockdown.

Στο δεύτερο που διανύουμε αυτή την περίοδο προσήλθαν στην υπηρεσία τους για στήριξη λιγότερα από 50 νέα πρόσωπα. Τα αιτήματα στην πλειοψηφία τους είναι απλά, όπως προμήθεια φαρμάκων από το φαρμακείο του  ΕΟΠΥ, υποβολή αίτησης για Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, επίδομα ενοικίου ή ένταξή τους στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο του ηλεκτρικού ρεύματος. Παράλληλα, με τις νέες καταστάσεις που δημιουργήθηκαν πρόσφατα ένα μικρός αριθμός ατόμων προστέθηκε στους δικαιούχους του  συσσιτίου και του κοινωνικού παντοπωλείου του Δήμου.

Σημαντικό πρόβλημα αυτό το διάστημα είναι η εξυπηρέτηση μετακίνησης ευπαθών ομάδων, αφού ο Δήμος δεν διαθέτει τον κατάλληλο στόλο οχημάτων για να καλύψουν τις ανάγκες τους. 

Γολγοθάς η παρακολούθηση των μαθημάτων για μερικά παιδιά

Πολλές πολλές οικογένειες δεν έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν ένα tablet για τα παιδιά τους, προκειμένου να παρακολουθούν διαδικτυακά τα μαθήματά τους. Έτσι σε αρκετούς το σχολείο δάνεισε προσωρινά έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, που θα τον επιστρέψουν με το άνοιγμά τους. Σε άλλες περιπτώσεις οι γονείς βρήκαν λάπτοπ από φίλους ή συγγενείς. Κάποιοι αναγκάστηκαν να χρεωθούν και μάλιστα διαμαρτύρονται ότι τα οικονομικά τάμπλετ εξαφανίστηκαν από την αγορά.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button