Συλλογική διαμαρτυρία των κατοίκων για το κυκλοφοριακό στο ανατολικό Δάσος.
Σε συλλογή υπογραφών και επιστολή διαμαρτυρίας στον Δήμο Χαϊδαρίου και στην Περιφέρεια Αττικής προχώρησαν κάτοικοι του ανατολικού Δάσους, για την κυκλοφοριακή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις οδούς Νεμέας και Πύλου. Την επιστολή κοινοποίησαν στο “Χαϊδάρι Σήμερα” και την δημοσιεύουμε.
Η κατάσταση υποβιβάζει την ποιότητα ζωής και δημιουργεί συνεχείς κινδύνους για τους κατοίκους και, κυρίως, για τα παιδιά
Η κάτωθι επιστολή συντάχθηκε και υπογράφηκε από τους κατοίκους των οδών Πύλου (Τέρμα) και Νεμέας, στην περιοχή του Δάσους Χαϊδαρίου με γνώμονα τη διασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης και της ασφαλούς κυκλοφορίας στους δρόμους που αναφέρονται στο κείμενο διαμαρτυρίας. Καθώς η κατάσταση σταδιακά υποβιβάζει την ποιότητα ζωής και δημιουργεί συνεχείς κινδύνους για τους κατοίκους και, κυρίως, για τα παιδιά, οι σχετικές οδικές συνθήκες μας έχουν φτάσει σε σημείο αποτροπιασμού και αγανάκτησης.
Το παρόν αποσκοπεί στην ενημέρωση για το σοβαρό ζήτημα που αφορά την κατάσταση του οδοστρώματος στην οδό Νεμέας, μήκους περίπου 50 μέτρων, καθώς και για τον μετασχηματισμό της οδού από πρώην πάροδο της οδού Μπουμπουλίνας σε δρόμο κυκλοφορίας οδό Νεμέας. Ο μετασχηματισμός αυτός έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα σε μια μικρή οδό η οποία θα όφειλε κατά κανόνα να χαρακτηρίζεται ως δρόμος ήπιας κυκλοφορίας, δεδομένου ότι στην περιοχή λειτουργεί βρεφονηπιακός σταθμός, εκτός των άλλων. Οι παραπάνω συνθήκες έχουν προκαλέσει αυξημένη επικινδυνότητα για την κυκλοφορία, φθορές σε οχήματα και περιουσίες, καθώς και ανησυχίες για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια των κατοίκων, ιδιαίτερα των παιδιών που κυκλοφορούν καθημερινά σε αυτήν την περιοχή.
Παρά τις αλλεπάλληλες και επίμονες οχλήσεις που υποβλήθηκαν από τους κατοίκους στο παρελθόν, η κατάσταση παραμένει σε εξαιρετικά επισφαλές επίπεδο. Οι προσπάθειες μας κατά τα προηγούμενα έτη δεν έχουν φέρει την αναμενόμενη βελτίωση καθιστώντας μας ομήρους στην ίδια κατάσταση για τα τελευταία 15 τουλάχιστον χρόνια. Ζητάμε να γίνουν άμεσα, χωρίς άλλη καθυστέρηση τεκμηριωμένοι έλεγχοι, αξιολόγηση του εν λόγω κινδύνου και λήψη μέτρων βελτίωσης της οδικής ασφάλειας, αποκατάσταση χωρίς προχειρότητα του οδοστρώματος καθώς και σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των προβλεπόμενων μέτρων.
Η οδός Νεμέας, έχει διακριτά χαρακτηριστικά με την απέναντι πλευρά της οδού Κορινθίας, η οποία, παρά τα όμοια φυσικά και πολεοδομικά στοιχεία, δεν φέρει βρεφονηπιακό σταθμό όπως η γωνία Πύλου–Νεμέας. Εν τούτοις, στο προαναφερθέν τμήμα έχει διαπιστωθεί ότι η γειτονική αυτή οδός χαρακτηρίστηκε ως οδός ήπιας κυκλοφορίας μόνο για τους κατοίκους, με αντίστοιχη πλακόστρωση και σήμανση. Η εν λόγω μεροληπτική προσέγγιση προκαλεί εύλογη απορία περί ισότητας μεταχείρισης και οδηγεί σε δυσανάλογη επιβάρυνση όσων διαβιούν ή διέρχονται από την περιοχή, ιδιαίτερα με δεδομένο ότι, λίγο μετά την έξοδο της Νεμέας προς τη Μπουμπουλίνας, στην ίδια πλευρά, περί τα 20 μέτρα απόσταση βρίσκεται το 6ο Γυμνάσιο, με καθημερινή διέλευση μεγάλου αριθμού μαθητών από και προς τα σχολεία της περιοχής. Όπως είναι φυσικό, αυτή η κατάσταση ενισχύει τον κίνδυνο για μικρά παιδιά και αυξάνει την κυκλοφοριακή ζήτηση σε μικρό δρομάκι με χρήση ήπιας κυκλοφορίας.
Χρήζει ακόμα επισήμανσης το γεγονός ότι, λόγω των λανθασμένων οδηγιών GPS και λοιπών πλοηγικών συστημάτων, αλλά και λόγω έλλειψης κατάλληλης σήμανσης, παρατηρείται μονίμως εκτός των συμβατικών οχημάτων, αυξημένη διέλευση φορτηγών οχημάτων. Εξαιτίας αυτών, το ήδη ελλιπές οδόστρωμα επιβαρύνεται μονίμως με σπασμένες σωληνώσεις ύδρευσης, οι οποίες μετά από μια πρόχειρη επισκευή καλύπτονται με ανεπαρκή μπαλώματα που διαλύονται σχεδόν αμέσως και έχουν ως αποτέλεσμα το να εκτοξεύονται πέτρες από τις ρόδες των διερχόμενων οχημάτων σε πεζούς και οχήματα και να σχηματίζουν λακκούβες με στάσιμα νερά.
Δεν είναι δε λίγες οι φορές που στην προσπάθεια τους να στρίψουν τα φορτηγά από τη Νεμέας στη Μπουμπουλίνας, λόγω του βάρους και του όγκου τους σε συνδυασμό με τη στενότητα της οδού Νεμέας, εγκλωβίζονται και στην προσπάθεια τους να προχωρήσουν προκαλούν φθορές σε παρκαρισμένα οχήματα, φράχτες, γκαραζόπορτες και στην εγκατάσταση των μετρητών ύδρευσης της ΕΥΔΑΠ που είναι εγκατεστημένοι εκεί σε αυτό το σημείο για όλα τα κτήρια του δρόμου. Τέλος έχουν λόγω της κατάστασης αυτής σημειωθεί αρκετές πτώσεις ηλικιωμένων, παιδιών και ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και ως εκ τούτου έχουν περιορισμένη κινητικότητα.
Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειες σας προκειμένου να πάρουμε πίσω την ασφάλεια και την αξιοπρεπή μας διαβίωση.