Η κακοκαιρία Byron έπληξε το Χαϊδάρι – Πού δημιουργήθηκαν τα σοβαρότερα προβλήματα

Μενέλαος Χρόνης
4 Λεπτά Ανάγνωσης

Όπως σε ολόκληρη την Αττική, η νύχτα ήταν δύσκολη και στο Χαϊδάρι. Δημιουργήθηκαν προβλήματα, ωστόσο γλιτώσαμε καταστροφές σαν αυτές που είχαν γίνει σε κάποιες συνοικίες στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν (2013, 2014). Τα σοβαρότερα ζητήματα που έχει σήμερα να αντιμετωπίσει ο Δήμος βρίσκονται στην Κάτω Αφαία και στο Δυτικό Δάσος.

Η καταιγίδα γκρέμισε δέντρα, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν τραυματισμοί ή να πάθουν ζημιές αυτοκίνητα. Στις 23:10 έπεσε πεύκο εντός της παιδικής χαράς στην Γρηγορούσα, στην οδό Καλαμών.

Στην Κάτω Αφαία φούσκωσε το ρέμα που έρχεται από το βουνό και κατέβασε φερτά υλικά στους δρόμους. Από τις 2 το βράδυ κινητοποιήθηκαν εκεί υπηρεσίες του Δήμου και από νωρίς σήμερα το πρωί μηχανήματα καθαρίζουν τους δρόμους. Ευτυχώς αυτή τη φορά δεν πλημμύρισε η βιομηχανική ζώνη κοντά στο Ναυπηγείο.

Η κακοκαιρία Byron έπληξε το Χαϊδάρι - Πού δημιουργήθηκαν τα σοβαρότερα προβλήματα 3
Κάτω Αφαία, σήμερα το πρωί.
Η κακοκαιρία Byron έπληξε το Χαϊδάρι - Πού δημιουργήθηκαν τα σοβαρότερα προβλήματα 5

Επίσης στην οδό Λουντέμη στο Δυτικό Δάσος έφερε νερά και χώματα το ρέμα που κατεβαίνει από την οδό Ακροπόλεως και κυλάει δίπλα στη μάντρα του Ψυχιατρείου. Συμβαίνει σε κάθε δυνατή καταιγίδα, υπάρχει εκκρεμές έργο σχεδόν μία δεκαετία.

Όπως πάντα, στην οδό Κορυτσάς κατέβασε πολύ νερό το ρέμα από το Ανατολικό Δάσος, που διασχίζει τη Λεωφόρο Αθηνών στο ύψος της οδού Πύλου. Πρόκειται για ρέμα που εκβάλει στον δρόμο!

Η κακοκαιρία Byron έπληξε το Χαϊδάρι - Πού δημιουργήθηκαν τα σοβαρότερα προβλήματα 7
Οδός Κορυτσάς

Επίσης όπως πάντα, η Λεωφόρος Αθηνών γινόταν περιοδικά ποτάμι, στα διαστήματα που δυνάμωνε η καταιγίδα. Στο ύψος της γέφυρας του Σχιστού, στη δεξιά στροφή για να ανεβεί κάποιος στη γέφυρα με κατεύθυνση προς Πειραιά, έχουν κυλήσει μπάζα.

Η κακοκαιρία Byron έπληξε το Χαϊδάρι - Πού δημιουργήθηκαν τα σοβαρότερα προβλήματα 9
Οδός Φαβιέρου. (Φωτό Χρήστος Τσώλης).

Η γενική εικόνα είναι της κατηγορίας “γλιτώσαμε τα χειρότερα”, διότι στις συγκεκριμένες συνοικίες, όπως και σε άλλες (Ρίμινι κτλ.) έχουν συμβεί πολύ πιο έντονα πλημμυρικά φαινόμενα. Η νεροποντή κατά διαστήματα εχτές τη νύχτα ήταν πολύ δυνατή (βλέπε και Το “έπνιξε” στα δυτικά η κακοκαιρία Byron – Χάρτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών), αλλά οι κορυφώσεις δεν διαρκούσαν πολύ ώρα, τόση ώστε να δημιουργηθούν πολύ μεγάλες κατεβασιές στα ρέματα του Ποικίλου, να πλημμυρίσει το Στρατόπεδο και από εκεί να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στην πόλη.

Η κακοκαιρία Byron έπληξε το Χαϊδάρι - Πού δημιουργήθηκαν τα σοβαρότερα προβλήματα 11
Οδός Μπουμπουλίνας, έξω από το ΕΚΕΜΣ. Έχουμε γράψει πολλές φορές ότι μέσα στο Στρατόπεδο έχουν προγραμματιστεί από χρόνια σοβαρές αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις (φράγματα, διευθετήσεις χειμάρρων), αλλά δεν έχει υλοποιηθεί τίποτα. Τώρα προστίθενται πολλά χτίσματα και τσιμεντωμένες επιφάνειες, που χειροτερεύουν την κατάσταση.(Φωτό Αποστόλης Παπαδημητρίου).

Αξίζει να σημειώσουμε ότι από τις πλημμύρες που αναφέραμε πιο πάνω, στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, δεν έχει γίνει ακόμη καμία αντιπλημμυρική παρέμβαση, παρά την “προθυμία” των αρμόδιων της Περιφέρειας Αττικής στα λόγια. Μόνο ένα μικρό έργο στην οδό Στυλίδος στην Αστυθέα έχει υλοποιηθεί από τότε, αλλά και γι’ αυτό οι κάτοικοι θεωρούν ότι δεν έχει πετύχει απόλυτα.

Την ώρα αυτή οι υπηρεσίες του Δήμου εργάζονται για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας σε δρόμους όπου κύλησαν μπάζα και για την απομάκρυνση πεσμένων δέντρων.

Σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία, βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και τις βραδινές ώρες θα σταματήσουν.

Η κακοκαιρία Byron έπληξε το Χαϊδάρι - Πού δημιουργήθηκαν τα σοβαρότερα προβλήματα 13
Ο ουρανός της Αθήνας από το Ποικίλο, 4-12-2025. Φωτό Γιώργος Βηλαράς.
Μοιραστείτε το άρθρο:
Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *