Τι ισχύει τελικά για την “υγειονομική βόμβα” σε νηπιαγωγείο του Χαϊδαρίου;

Δημήτρης Κεραμυδάς
Από Δημήτρης Κεραμυδάς - Δρ. Υγιεινολόγος M.Sc., Ph.D.
6 Λεπτά Ανάγνωσης
ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ
  • Η δημόσια υγεία των παιδιών δεν αποτελεί απλά μια νομική υποχρέωση αλλά καθημερινή κινητοποίηση όλων των αρμόδιων φορέων

Σε συνέχεια της Διευκρίνισης  ( https://xaidarisimera.gr/katangelia-gia-lymata/ ) που δόθηκε από την Δημοτική Αρχή, σχετικά με την Καταγγελία για Λύματα στην Αυλή Νηπιαγωγείου και την Απειλή Υγειονομικής Βόμβας όπως αναφέρθηκε σε πρόσφατη ανάρτηση από Δημότη της πόλης, (https://xaidarisimera.gr/ygeionomiki-vomva/ ), να δούμε λίγο το τι πραγματικά ισχύει:

Σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν. 2744/ 1999, ΦΕΚ 222, Τ΄Α, περί του Νομικού Καθεστώτος της Εταιρείας Υδρεύσεως και Αποχετεύσεως Πρωτευούσης, όπως αυτό τροποποιήθηκε με την §1 του άρθρου 16 του Ν. 5106/ 2024, ΦΕΚ 63 Τ΄Α, ορίζεται πως στους σκοπούς της Εταιρείας περιλαμβάνονται ιδίως:

α. Η παροχή υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, η μελέτη, κατασκευή, εγκατάσταση, λειτουργία, εκμετάλλευση, διαχείριση, συντήρηση, επέκταση και ανανέωση συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης. Στις δραστηριότητες και τα έργα αυτά συμπεριλαμβάνονται η άντληση, αφαλάτωση, επεξεργασία, αποθήκευση, μεταφορά, διανομή και διαχείριση των προς τους σκοπούς αυτούς αποδιδόμενων υδάτων πάσης φύσεως, καθώς και τα έργα και οι δραστηριότητες συλλογής, μεταφοράς, επεξεργασίας, αποθήκευσης και διαχείρισης των πάσης φύσεως λυμάτων (πλην των τοξικών) και η επεξεργασία, διανομή, διάθεση και διαχείριση των προϊόντων των δικτύων αποχετεύσεως.

Σύμφωνα με το άρθρο 16 §6 του Ν. 5106/ 2024, ΦΕΚ 63 Τ΄Α, η Ε.ΥΔ.Α.Π. δεν Δύναται να αναλαμβάνει δραστηριότητες στην Ελλάδα εκτός της οριζόμενης στο άρθρο 8 περιοχής ή στο εξωτερικό, δηλαδή για τους Δήμους της Περιφέρειας Αττικής, όπως αυτοί ορίζονται στο εδάφιο θ΄ της §3 του άρθρου 3 του Ν. 3852/ 2010, ΦΕΚ 87 Τ΄Α.

Η αρμοδιότητα της Ε.ΥΔ.Α.Π. αφορά αποκλειστικά Δήμους εντός της Περιφέρειας Αττικής.

Όπως Προβλέπεται από την §6 του άρθρου 7 της ΥΑ υπ’ Αριθμ.: Δ16γ/010/178/Γ/ 2009, ΦΕΚ 846 Τ΄Β, η Ε.ΥΔ.Α.Π, κατ’ εξαίρεση ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ και ασφάλεια (εμφράξεις, ΔΙΑΡΡΟΕΣ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ, λιμνάζοντα όμβρια ύδατα κ.τ.λ) δύναται να κατασκευάζει εξωτερικές διακλαδώσεις, ομβρίων ή ακαθάρτων υδάτων.

Σύμφωνα με το άρθρο 38 §1 του Π.Δ. 123/ 2017, ΦΕΚ 151, Τ΄Α, στους Επιχειρησιακούς στόχους της Διεύθυνσης Έργων Ύδρευσης, Αποχέτευσης και Επεξεργασίας Λυμάτων του Υπουργείου Υποδομών, συμπεριλαμβάνεται μεταξύ άλλων (§5στ.) και η άσκηση τεχνικής εποπτείας στα εποπτευόμενα Νομικά Πρόσωπα σε θέματα αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων [όπου σύμφωνα με το Άρθρο 1 §1 του Ν. 3852/ 2010, ΦΕΚ 87 Τ΄Α, οι Δήμοι είναι αυτοδιοικούμενα κατά τόπο Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και αποτελούν τον πρώτο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης]. Με το άρθρο 8 του Π.Δ. 77/ 2023, ΦΕΚ 130, Τ΄Α, η Διεύθυνση Έργων Ύδρευσης, Αποχέτευσης και Επεξεργασίας Λυμάτων (Δ.18) μεταφέρεται πλέον στη Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όμως σε αυτό το σημείο να θυμίσουμε λοιπόν στον καθ’ ύλην αρμόδιο Αντιδήμαρχο Τεχνικών ΥπηρεσιώνΚαινοτομίας, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας της Πόλης του Χαϊδαρίου, πως και ο ΔΗΜΟΣ ΕΧΕΙ Υποχρεώσεις για το Θέμα Πρόληψης της Δημόσιας Υγείας για το συγκεκριμένο θέμα, όπου:

  • Σύμφωνα με το άρθρο 15 §1 του Ν. 3172/ 2003, ΦΕΚ 197 Τ΄Α, στις αρμοδιότητες των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού, που σχετίζονται με την προστασία της Δημόσιας Υγείας, μεταξύ άλλων είναι: 

α) Η ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ των ΟΡΩΝ ΥΓΙΕΙΝΗΣ διατροφής, ΥΔΡΕΥΣΗΣ, ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ και καθαριότητας σε ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΒΡΕΦΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ, σχολεία, οικοτροφεία, γηροκομεία, κατασκηνώσεις και κάθε άλλου είδους εγκαταστάσεις ομαδικής διαβίωσης, που ανήκουν στη δημοτική αρμοδιότητα. Το είχαμε αναφέρει και τον Ιούλιο σε παρέμβαση μας για τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς: https://xaidarisimera.gr/i-prolipsi-symferei/

η) Η αποκομιδή των οικιακών, αστικών, επαγγελματικών και βιομηχανικών υγρών αποβλήτων και τήρηση των όρων υγιεινής και ΚΑΛΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ.

θ) Κάθε άλλη αρμοδιότητα που προβλέπεται από το Δημοτικό και Κοινοτικό Κώδικα (όπως η αποκομιδή και διαχείριση των αποβλήτων, η  ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ, όπως προβλέπεται από το άρθρο 75 §4, εδάφιο Β΄ Περιβάλλοντος, του N. 3463/ 2006, ΦΕΚ 114 Τ΄Α), ή ειδικές διατάξεις.

  • Να θυμίσω ακόμα πως σύμφωνα με το άρθρο 75 §Ι 7, του Ν. 3463/ 2006, ΦΕΚ 114 Τ΄Α, οι Δημοτικές Αρχές Διευθύνουν και Ρυθμίζουν όλες τις τοπικές υποθέσεις, σύμφωνα με τις αρχές της επικουρικότητας και της εγγύτητας, με στόχο την προστασία, την ανάπτυξη και τη συνεχή βελτίωση των συμφερόντων και της ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας, όπου στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων και η κατασκευή, συντήρηση και διαχείριση των συστημάτων αποχέτευσης (άρθρο 75 §Β 4, του Ν. 3463/ 2006).
  • Στο άρθρο 79 §1α, δ3, του Κώδικα Δήμων & Κοινοτήτων, Ν. 3463/ 2006, ΦΕΚ 114 Τ΄Α, ορίζεται επίσης ότι: Οι Δημοτικές και κοινοτικές αρχές ρυθμίζουν θέματα της αρμοδιότητάς τους ΕΚΔΙΔΟΝΤΑΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ, στο πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας, με τις οποίες, Θέτουν κανόνες μεταξύ άλλων για τη χρήση και λειτουργία των συστημάτων ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης.

Κλείνοντας και Λαμβάνοντας υπόψη και το άρθρο 14 της υπ’ Αριθμ.: 51318/ 2021, ΦΕΚ 5719 Τ΄Β, της Απόφασης, σχετικά με την Τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Χαϊδαρίου, στις Αρμοδιότητες του Τμήματος Μελετών και Επίβλεψης Έργων της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, συμπεριλαμβάνεται και η υλοποίηση μελετών και έργων δικτύων υποδομών όπως το αποχετευτικό, τα όμβρια, κλπ.

Η Δημόσια Υγεία των Παιδιών ΔΕΝ αποτελεί απλά μια Νομική Υποχρέωση αλλά Καθημερινή Κινητοποίηση Όλων των Αρμόδιων Φορέων για την Πρόληψη της Μετάδοσης Λοιμογόνων Παραγόντων & Αποφυγή Εμφάνισης τυχόν Επιδημιών.

Δρ. Δημήτριος Απ. Κεραμυδάς
Υγιεινολόγος M.Sc. , Ph.D.

Μοιραστείτε το άρθρο:
Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *